Din oras

Negustorii celor mai renumiți pepeni din România, viață de calvar prin corturi improvizate în buricul Clujului

Pepenii din Dăbuleni au început să fie comercializați în toată țara. Proveniența reală a acestor produse râmăne necunoscută pentru cumpărători. Doar Poliția Locală și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (DSVSA) poate aplica amenzi ori verifica conformitatea produselor. Pentru consumatori însă, evident este faptul că acești comercianți își desfășoară activitatea în condiții improprii: în corturi improvizate, cu saltele improvizate pentru dormit și fără acces la toaletă, iar condițiile minime de igienă sunt efectiv neglijate. Și în acest an, în diverse zone din municipiul Cluj-Napoca, vânzătorii ambulanți de pepeni vând nestingherit produse ”de Dăbuleni”. Cum rezolvă Primăria Cluj-Napoca situația acestor comercianți? Ce măsuri adoptă Poliția Locală și DSVSA în acest caz?
 
Pepenii din întreaga țară provin din Dăbuleni. Adică, dacă veți întreba un comerciant cu privire la proveniența produselor pe care le vinde, de cele mai multe ori, răspunsul va fi același: ”Dăbuleni”.
 
Asupra acestui aspect, verificările sunt întreprinse de către DSVSA, care trebuie să verifice în teritoriu actele privind proveniența mărfii comercializate, să monitorizeze plasabilitatea zonelor și să realizeze catagrafia acestora, să recolteze probe pentru analize.
 
Conform directorului DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, verificările sunt realizate împreună cu inspectorii Direcției Agricole Cluj și vizează, de asemenea, conformitatea produselor cu actele deținute de comercianți, referitoare la proveniența mărfii comercializate. DSVSA Cluj va desfășura activități de verificare în perioada următoare.
 
În privința amplasamentului și a autorizației necesare în acest sens, responsabilă este Primăria Municipiului Cluj-Napoca. 
 
”Cu siguranță, acești comercianți nu dețin autorizație, deoarece, de ani buni deja, acest comerț nu mai este autorizat de către Primărie. Iar aceștia nu sunt pe domeniul public, ci pe domeniul privat. În acest caz, ei vând cu aprobarea proprietarilor terenurilor respective. Poliția Locală face controale periodice, le dă amenzi, comercianții continuă să vândă și tot așa. Dar Primăria nu mai autorizează acest tip de comerț ambulant. Din păcate, știm, este un fenomen. Sunt condiții precare, ce să mai vorbim despre igienă?!”, a declarat reprezentantul Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, Mirela Ogruțan.
 
 
Am făcut o solicitare scrisă către municipalitate, pentru a afla câte amenzi a aplicat deja Poliția Locală în acest sens.  
 
Referitor la Poliția Locală. Unul dintre instrumentele de care dispune aceasta, sunt amenzile. 
 
Tabloul complet arată așa: Primăria nu autorizează, pe domeniul public, comerțul cu pepeni. Mai ales, în condiții precare. Poliția Locală, dar și reprezentanții DSVSA, realizează verificări în teritoriu și aplică amenzi. 
 
Dincolo de aceste măsuri insuficiente, autoritățile clujene nu au rezolvat situația ”fenomenului” Dăbuleni. Iar acest comerț continuă an de an. 
 

Spre exemplu, pe strada Teodor Mihali, am discutat cu un asemenea comerciant. Constantin a venit deja de o săptămână la Cluj și comercializează pepeni din Dăbuleni. Nu este primul an în care face acest lucru. Acesta deține Atestat de Producător, iar marfa pe care o vinde este chiar din Dăbuleni. Constantin mai deține însă și o somație din partea Poliției Locale, de a cărei vizită a avut parte în data de 14.06. 2018. 

”Având în vedere prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991, republicată, referitoare la amplasarea construcțiilor provizorii (copertine), prin prezenta vă solicităm ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei să procedați la desființarea tuturor construcțiilor cu caracter provizoriu executate fără autorizație de construire.
 
În caz contrar vor fi aplicate sancțiuni contravenționale în conformitate cu art. 26 alin. 1 lit. a) cu amendă de la 1000 la 100.000 lei.
 
Ulterior, după aplicarea sancțiunii contravenționale, vor fi luate măsuri prevăzute în art. 32 din Legea nr. 50/1991, republicată, în vederea obligării contravenientului la desființarea construcțiilor realizate ilegal”, se arată în Somația pe care a primit-o Constantin.
 
click foto pentru imagine completă
 
Conform acestuia, condițiile de care dispune i se par normale. Altfel, el plătește chirie proprietarului imobilului din apropierea zonei în care vinde și utilizează serviciile acestuia pentru igienă și baie. În cortul improvizat, acesta mai are o masă din plastic și o saltea pentru dormit. Deocamdată, nu știe cum va rezolva situația copertinei. Cel mai probabil, va fi nevoit să se conformeze. Iar aceasta înseamnă că va renunța la cort și la saltea. Pepenii trebuie însă vânduți. 
 
Pe bulevardul Nicolae Titulescu am identificat un alt asemenea cort improvizat. 

Norina vinde împreună cu soțul ei pepeni din localitatea Bechet (Dolj). Este al patrulea an în care vine să vândă la Cluj. Aici se rețin vreme de 2 luni, deoarece pepenii nu rezistă mai mult timp, având în vedere temperaturile ridicate. Canicula, dar și vremea ploioasă, reprezintă un disconfort real pentru acești comercianți. Soțul Norinei face curse zilnice la Bechet pentru a asigura stocul de pepeni. Acesta a fost nevoit să meargă la Primărie, pentru a afla cum ar putea să intre în legalitate. Norina nu avea nici o saltea pentru dormit în cortul improvizat, deoarece Poliția Locală aplică amenzi în acest caz. În timpul zilei, salteaua trebuie să dispară. Copertina care adăpostește marfa este însă una trainică și sigură. Pentru utilități, Norina susține că apelează la ajutorul unor prieteni din blocul apropiat, cărora le achită o chirie lunară în acest sens.
 
Altfel, pepenii din Dăbuleni se află la mare căutare în Cluj. Având în vedere că vânzătorii ambulanți vin an de an aici, acest comerț s-a constituit într-un adevărat ”fenomen” de Dăbuleni. 
 
Cum înțelege municipalitatea clujeană să rezolve situația acestor comercianți?
 
Autorizații pentru comerț, pe domeniul public, nu sunt eliberate. Sunt efectuate câteva verificări din partea DSVSA. Poliția Locală împarte, din când în când, amenzi. Iar ”fenomenul” Dăbuleni continuă. 
 
 
Am adresat Primăriei Cluj-Napoca, în acest sens, câteva întrebări:
 
Ce măsuri a adoptat, pentru rezolvarea acestei situații, Primăria Cluj-Napoca?
 
Câte amenzi a aplicat, în acest sens, Poliția Locală?
 
De ce alte instrumente dispune Primăria, pentru soluționarea problemei comercianților de pepeni?
 
Dacă acest fenomen se repetă an de an, iar cetățenii orașului au nevoie de aceste produse, Primăria Cluj-Napoca nu a luat în calcul posibilitatea amenajării unor spații corespunzătoare pentru defășurarea acestui tip de comerț?
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *