Sanatate

Nas infundat si sinuzita

Nasul infundat este o cauza medicala curenta. Un nas infundat inseamna, de obicei, congestia nazala sau o obstructie care determina dificultate la respiratie. In majoritatea cazurilor, un nas infundata este numai o usoara neplacere. Alte cauze ale obstructiei nazale sunt polipii nazali, tumorile, vegetatiile adenoide si corpii straini intranazali.

 

 

Cauze principale:

 

 

–    Raceala, infectie virala de tract respirator superior.
–    Deformarile nasului si septului nazal (peretele despartitor cartilaginos si osos al celor doua cavitati nazale) sunt de obicei datorate unei lovituri. Lovitura s-ar putea sa fi fost cu ani in urma, chiar din copilarie. Deformarile nazale, precum devierea de sept, sunt probleme indeajuns de obisnuite. Devierea poate, de asemenea, produce sangerari nazale sau sinuzite. Pentru multi, un sept deviat pune putine probleme. Totusi, daca deformarea face respiratia dificila, rezolvarea poate fi o procedura chirurgicala. Operatia, numita septoplastie, realiniaza septul.
–    Alergiile. Rinita alergica (inflamatie nazala datorata alergiilor) este termenul medical pentru febra de fan, febra de trandafir, febra de iarba si alte alergii sezoniere. Reactia alergica este un raspuns inflamator la anumite substante straine care patrund in nas, cum ar fi polenul, mucegaiul sau praful de casa.
–    Rinita vasomotorie. Aceasta forma de inflatie este deseori episodica si asociata cu factorii declansatori, precum fumul, aerul conditionat sau o exersare viguroasa.

 

 

Modalitati de ingrijire:

–    Suflati-va nasul cu regularitate si blandete, daca sunt prezente mucusul si resturile organice.
–    Respiratia in abur (ceai de musetel, de pilda) poate degaja mucusul si va poate da senzatia de scadere a inflamatiei.
–    Faceti un dus fierbine sau stati in baie cu dusul curgand.
–    Beti suficiente lichide calde.
–    Folositi spray-uri nazale fara prescriptie sau picaturi de nas, dar pentru nu mai mult de 4-5 zile. Decongestivele orale fara prescriptie (siropuri sau pastile) pot ameliora simptomatologia.
–    Incercati picaturi saline.

 

 

Asistenta medicala. Daca persista congestia nazala mai mult de 1-2 saptamani, consultati medicul, care va va examina pentru determinarea cauzei obstructiei nazale, cum ar fi polipii sau tumorile. Daca medicul constata ca aveti o alergie, va poate prescrie o cura terapeutica incluzand antihistaminice si inhalatii antiimflamatorii.

 

 

Rinita apare, de obicei, de la inceputul unei alergii sau unei iritatii alergice. Suflatul nasului incet ar putea fi singura autoingrijire necesara. Daca secretia nazala este persistenta si apoasa, un antihistaminic oarecare v-ar putea ajuta. Daca secretia nazala este vascoasa, urmati recomandariloe de la “nas infundat”.

 

 

Sinuzita. Semnele sinuzitei includ dureri in zona ochilor sau a obrajilor, febra si dificultate la respiratie pen as. Cateodata, afectiunea este insotita de dureri de dinti sau poate mima o durere de cap (migrena).

 

 

Sinusurile sunt cavitati ale oaselor din jurul nasului. Sunt in legatura cu cavitatile nazale prin orificii mici. In mod normal, aerul ventileaza sinusurile si mucusul dreneaza prin aceste orificii in nas.

 

 

Sinuzita este o infectie a mucoasei unuia sau mai multor astfel de cavitati. De obicei, cand sinusul este infectat, membrana nazala este si ea edematiata determinand o obstructie nazala. Edemul mucoasei nazale poate obstrua orificiile sinusurilor si, astfel,  intrerupe drenajul de puroi sau mucus. Durerea sinusala se poate datora inflamatiei in sine sau presiunii dezvoltate de acumularea de secretii in sinus.

 

 

Infectia poate fi bacteriana, virala sau micotica. Cea mai frecventa cauza este raceala obisnuita. Alergiile pot si ele cauza o sinuzita.

 

 

Ingrijire:

–    Stati in casa, la o temperatura constanta.
–    Retineti-va de la miscarea in fata, cu capul in jos – aceasta miscare amplifica, de obicei, durerea.
–    Incercati aplicatii faciale calde sau inhalati cu precautie abur dintr-un vas cu apa fiarta.
–    Suflati-va nasul incet si regulat.
–    Administrati-va analgezice pentru disconfort.
–    Utilizati decongestive fara prescriptie medicala sau spay-uri decongestive cu actiune scurta.
–    Incercati picaturi nazale saline.
–    Daca va administrati antihistaminice F.P.M., aveti grija. Pot face mai mult rau decat bine, uscandu-va prea tare mucoasa nazala si ingrosand secretiile. Utilizati numai la recomandarea medicului si urmariti cu atentie instructiunile.

 

 

Asistenta medicala. Consultati medicul daca aveti o febra mai mare de 38,5 º C, daca durerea  nu se amelioreaza in 24 de ore sau daca durerea reapare mereu. Investigatia radiologica si alte examinari specifice ar putea fi necesare pentru evaluarea gravitatii infectiei. Daca infectia este bacteriana, medicul va prescrie o cura  de antibiotice orale, de administrat 7-14 zile.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *