Din oras

Muzeul Apei va fi reabilitat. În urmă cu trei ani, Boc anunța că vrea amenajarea unui parc de 100 de hectare pe terenul muzeului

1 milion lei vor costa lucrările de reparare a clădirii în care funcționează Muzeul Apei situat la limita dintre Cluj-Napoca și Florești. Imobilul se află în administrarea Companiei de Apă Someș. În urmă cu trei ani, primarul Emil Boc anunța că dorește amenajarea unui parc de 100 de hectare din cele 200 pe care se află muzeul. Reprezentanții companiei au precizat că ideea lui Boc este imposibil de realizat. Lucrările de reabilitare a clădirii au fost scoase la licitație astăzi.

Muzeul Apei este amenajat în clădirea primei stații de pompare de la sursa subterană Florești, pusă în funcțiune în anul 1898. De-a lungul timpului clădirea a suferit degradări datorate timpului, dar și amplasamentului în zona cu nivelul pânzei freatice ridicat și fluctuant. Clădirea investigată are un sistem structual de tip pereți portanți din zidărie de cărămidă. Pereții structurali exteriori au o grosime de 50 de centimetri, iar cei interiori au o grosime cuprinsă între 35 – 40 cm.

Lucrările prevăzute sunt reabilitare fundații și sistem drenaj, reabilitarea fundațiilor și a zonei subsol (casa pompelor). Potrivit caietului de sarcini, în placa existentă se va monta un cămin și o pompă submersibilă cu plutitor pentru evacuarea apelor din subsol în afara incintei.

Se va reabilita și trotuarul perimetral. De asemenea, se vor reabilita pereții și tavanele corpului C1. Pereții existenți se vor curăța, se va aplica o tencuială specială de asanare apoi se va injecta o barieră chimică pentru ruperea capilarității. În proiect este prevăzută și reabilitarea acoperișului și a sistemului de colectare a apelor de pe acoperiș.

În 2017, Boc spunea că Primăria își dorește amenajarea unui parc de 100 de hectare din cele 200 pe care le deține Compania de Apă în locul unde se află Muzeul Apei. Investiția a fost estimată la aproximativ 2-3 milioane euro.

„La fel cum în alte părți ale lumii există astfel de parcuri, eu nu cred că la Cluj-Napoca nu se poate. Sunt 200 de hectare de teren acolo. Nu cerem să facem blocuri, ci să se facă parc. Pe 100 de hectare să fie zonă de protecție sanitară, iar pe alte 100 de hectare să se poată face un parc. Vrem să facem pentru Cluj și Florești un parc. Acolo mai mult sunt conducte de care se prevalează cei de la Compania de Apă Someş. Eu spun spații verzi, o zonă de agrement, fără fundații care să afecteze conductele și rezervele de apă. Eu m-am întâlnit cu colegii din PNL ca să identifice articolele din lege pentru a merge la legislația europeană. Am mai umblat și eu prin alte țări, dar pe 100 din cele 200 de hectare se poate face un parc. Eu îi invit pe toți colegii din Cluj care sunt în Parlament să facă un proiect de lege care să permită aceste investiții”, declara primarul Emil Boc, în urmă cu trei ani.

S-a lovit însă de refuzul categoric al Companiei de Apă Someș. Reprezentanții companiei i-au răspuns atunci că legislația prevede reguli de protecţie sanitară cu regim sever şi, în consecinţă, nu se pot intreprinde activităţi umane.

sursa foto: cluj.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *