In vizor

„Mușchii” Jandarmeriei minte nu are: vârstnic „imobilizat” până la internarea in spital cu fractură de picior

Seara zilei de 23 Mai, dintr-o zi obișnuită de joi, s-a transformat pentru un clujean în vârstă de 64 de ani, într-una de coșmar. Aceasta i s-a întiprit nu doar în memorie, ci i-a fost înscrisă în trup: a fost bătut de jandarmi chiar în Piața Unirii, urcat într-o dubă și transportat direct la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, cu un picior fracturat.  Zilele ce-au urmat nu au fost decât începutul calvarului: victimă fără voie, Tudorel Lupea a suferit o „fractură bimaleolară dreaptă cu luxație postero-externă a piciorului, afirmativ agresiune, afirmativ agresat de polițiști”, conform diagnosticului stabilit de medici și datelor înscrise în biletul de externare al pacientului. 

Cum a fost posibil ca o seară obișnuită de mai să îi transforme radical viața unui clujean de 64 de ani, devenit victimă a oamenilor legii, chiar în piața publică a orașului, împânzită de camere video?

„Starea mea actuală de sănătate este departe de a fi bună. Am fost operat la piciorul drept deja, cu o fractură de tibie, deasupra gleznei. În situația actuală nici nu mă pot deplasa la IML pentru a obține un certificat medico-legal. 

Eram în Piața Unirii în acea zi, iar un cetățean aflat în trecere a îndepărtat coronițele și alte însemne, panglici care erau amplasate la bustul lui Matei Corvin.

Eu eram în Piață cu un grup de prieteni, stăteam pe o bancă, la 20 de m distanță de statuie și dicutam politică. Am asistam de la distanță și am observat cum un grup de femei a reașezat panglicile și coronițele de la baza statuii lui Matei Corvin. M-am apropiat și am avut o discuție cu acestea, în contradictoriu, pe seama originii lui Matia Corvin.

După această polemică, m-am întors de la talpa statuii, ca să zic așa, iar doi polițiști în haine de camuflaj s-au apropiat de mine și mi-au cerut să mă legitimez. Am refuzat. „Păi, mi-au spus aceștia, ați făcut scandal cu statuia”, ceva de genul ăsta. Cei doi polițiști au insistat să mă duc cu ei la dubă, apoi să merg la post. Am refuzat. „Cu ce-am greșit?”, le-am spus. „Păi ați făcut scandal”, a fost replica lor. Între timp au mai apărut doi jandarmi, apoi încă doi, iar până la urmă au fost 9 persoane lângă mine. Mi-au cerut insistent să mă legitimez. 

Duba a fost trasă în apropierea noastră, la mai puțin de un metru, au sărit să mă prindă, să mă bage în dubă și eu m-am ferit, m-am tras în spate. În acel moment am simțit că mă doare piciorul, mi l-au secerat la propriu, am impresia că m-au și curentat la genunchiul stâng, cu un dispozitiv de-al lor de înaltă tensiune, am căzut pe picior, jos. Când au văzut că sunt la pământ, fără putere, au tăbărât pe mine. 

Am picat efectiv pe picior, pentru că nu mai aveam putere în el. M-am lăsat jos, iar în momentul în care nu m-am mai mișcat, am fost aruncat în dubă. După ce m-au urcat, trebuia să-mi tragă picioarele pentru a putea închide ușa mașinii. Și atunci mi-am văzut piciorul cum mi se bălăngăne ca un clopot la gâtul animalului, iar ei n-am mai zis nimic, în timp ce eu mă văietam. 

Pe drum, au început să vorbească întrei ei: „Acum ce facem cu el, doar nu-l ducem la secție în halul ăsta?” „Nu, îl ducem direct la Ortopedie”. „M-au dus la Secția de Ortopedie, m-au lăsat acolo și au plecat”, a mărturisit Tudorel Lupea.

Clujeanul de 64 de ani a fost lăsat în spital de echipajul de jandarmi. Atât. Nu a fost întocmit nici un proces verbal, nimic care să ateste comportamentul „agresiv” al acestuia. Fără urme.

În schimb, urmele i-au rămas înscrise în corp. 

Tudorel Lupea a fost operat, a rămas internat vreme de 14 zile, iar după, lăsat să plece acasă.

Diagnosticul stabilit de medici nu este deloc îmbucurător:

Diagnostic principal – FRACTURĂ BIMALEOLARĂ DREAPTĂ CU LUXAȚIE POSTERO-EXTERNĂ A PICIORULUI (FRACTURĂ COMUNITIVĂ PERONEU DREPT) AFIRMATIV AGRESIUNE.

Afirmativ agresat de polițiști.

Tulburare de panică (anxietate episodică paroxistică.

„EPICRIZA. Pacientul internat în serviciul nostru cu diagnosticul de mai sus. După o prealabilă pregătire preoperatorie în data de 24 05 2019, se intervine chirurgical practicându-se: P.O.727/II Reducere deschisa fractura maleola peroniera dreaptă, osteosinteza cu 3 cerclaje de sarma și 1 brosa K fixata centromedular. Reducere deschisa fractira maleola tibiala interna și osteosinteza cu 2 suruburi independente”, se arată în biletul de externare al pacientului. 

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere oficial Spitalului Clinic Județean de Ugență Cluj în cazul acestui pacient. De asemenea, așteptăm reacții în acest caz și din partea Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, a Inspectoratului de Jandarmi Județean, precum și al reprezentanților Poliției Locale Cluj-Napoca. 

Să recapitulăm: un cetățean în vârstă de 64 de ani a fost „imobilizat” de un echipaj mixt de jandarmi și agenți ai Poliției Locale, pentru un comportament presupus „agresiv”, iar în urma intervenției concertate a acestora, Tudorel Lupea a fost transportat direct pentru a fi oprat la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Cum poate fi explicată intervenția jandarmeriei și a agenților de poliție? 

A fost întocmit un Proces-Verbal în acest caz ori cetățeanul presupus „agresiv” a fost doar „imobilizat”, suferind leziuni și o fractură a piciorului, și atât.

Ce proceduri au fost încălcate? 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *