Sanatate

Muscaturi de oameni si animale

Muscaturile produse de oameni sunt de doua categorii. O prima categorie este numita de obicei muscatura accidentala – o leziune rezultata din prinderea mucoasei bucale intre dinti. A doua categorie numita “muscatura de lupta”, apare cand de pilda o persoana este muscata de un adversar. Tratamentul este acelasi in ambele cazuri.
Muscaturile produse de oameni sunt periculoase din cauza riscului de infectie. Cavitatea bucala a oamenilor este un mediu bun de multiplicare a bacteriilor.

 

Autoingrijire. Presati plaga muscata pentru a opri sangerarea, spalati-o atent cu apa si sapun si pansati-o. Apoi indeptati-va spre o camera de garda. Personalul medical va poate prescrie antibiotice pentru prevenirea infectiei sau va revaccineaza antitetanos, daca nu vi s-a mai administrat un rapel in ultimii 5 ani.

 

Muscaturi de animale. Animalele domestice dau numarul cel mai mare de muscaturi. Cainii musca mai frecvent decat pisicile. Totusi, muscaturile pisicilor determina mai des infectii. Cel mai bun medicament este prevenirea.

 

Autoingrijire. Daca muscatura este superficiala, tratati-o ca pe o plaga minora. Spalati cu atentie rana cu apa si sapun. Aplicati o crema antibiotica pentru prevenirea infectiei si acoperiti-o cu un pansament uscat. Amintiti-va daca v-ati facut vreo injectie antitetanos in ultimii 5 ani. Daca nu, ar trebui sa faceti o reimunizare pentru fiecare muscatura care penetreaza pielea. Raportati muscaturile suspecte autoritatilor publice. Urmati instructiunile veterinarului pentru imunizarea propriilor animale.

 

Asistenta medicala. Daca muscatura perforeaza adanc pielea, a sfasiat-o si sangereaza, presati puternic pe plaga pentru a opri sangerarea si consultati-va doctorul. Daca nu ati facut recent un vaccin antitetanos, solicitati ingrijiri medicale. Fiti atent la eventualele semne de infectie. Umflatura, roseata din jurul ranii sau un traseu rosiatic pornind de la locul plagii, puroiul care se exteriorizeaza la nivelul plagii sau durerea trebuie aduse la cunostinta medicului curant.

 

Riscul de rabie (turbare). Liliecii, vulpile, ratonii si alte animale salbatice pot fi purtatoare ale virusului rabiei, la fel si cainele, mai ales daca alearga prin paduri. Animalele de ferma, in special vacile, pot fi purtatoare ale virusului rabiei, dar animalele de ferma transmit rareori oamenilor rabia.

 

Rabia se datoreaza unui virus care afecteaza creierul. Transmis la om prin saliva de la muscatura unui animal infectat, virusul rabiei are o perioada de incubatie (durata de timp intre momentul mucaturii si cel al aparitiei simptomelor) de 3-7 saptamani. La sfarsitul perioadei de incubatie, apare de obicei o senzatie de furnicatura la nivelul locului muscaturii. Pe masura ce boala evolueaza pot aparea spume la gura datorate dificultatii de inghitire. Pot urma iritabilitate incontrolabila si confuzie, alternand cu perioade de liniste.

 

In eventualitatea unor muscaturi neprovocate  ale unor caini, pisici sau animale de ferma, animalul trebuie izolat si supravegheat de catre un veterinar timp de 7-10 zile. Chiar daca muscatura a fost provocata, animalul trebuie izolat pentru supraveghere timp de 10 zile. Apelati la un veterinar daca observati oricare semn de boala la un animal. Daca v-a muscat un animal salbatic, animalul ar trebui ucis.

 

Muscaturi de serpi. Majoritatea serpilor nu sunt veninosi. Totusi, pentru ca unii chiar sunt (serpii cu clopotei, serpii corali, serpii mocasin de uscat si de apa, vipere) evitati sa-i ridicati sau sa va jucati cu orice fel de sarpe daca nu va pricepeti.
Daca sunteti muscat de un sarpe este important sa stiti daca este veninos. Majoritatea serpilor veninosi au ochi de forma elipsoidala (“in fanta”). Capetele lor sunt triunghiulare, cu o adancitura sau un sant la mijlocul distantei dintre ochi si nari pe ambele parti ale capului.

 

Autoingrijire. Daca sarpele nu este veninos, spalati cu atentie plaga muscata, aplicati un unguent cu antibiotic si pansati-o. In general, la muscatura de sarpe, sperietura este mai mare decat gravitatea.

 

Verificati data ultimei vaccinari antitetanos. Daca de atunci au trecut mai mult de 5 ani si muscatura a penetrat  pielea aveti nevoie de o reimunizare.

 

Asistenta medicala. Daca banuiti ca sarpele este veninos, solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Daca este posibil, aplicati gheata pe plaga muscata, dar nu intarziati asistenta medicala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *