Din oras

Musai, miscarea care il acuza pe Emil Boc de ipocrizie

Societatea civila din Cluj se revolta din nou impotriva Primariei. De data aceasta, cetatenii maghiari ai orasului il acuza pe Emil Boc de “ipocrizie si manevra politica ieftina”.

“Consideram ipocrizie si manevra politica ieftina faptul ca primarul Emil Boc saluta cetatenii orasului in limba maghiara in timp ce primaria nu implementeaza multilingvismul asumat in candidatura pentru titlul de Capitala Europeana a Tineretului si refuzam sa acceptam in continuare acest tip de atitudine. Nu mai acceptam sloganele conducerii orasului despre toleranta, multilingvism si multiculturalitate, cat timp acestea se dovedesc ca au fost, sunt si raman doar cuvinte goale”, spun initiatorii miscarii musai-muszaj.

Semnatarii manifestului denunta ipocrizia cuvintelor „toleranta” si „multiculturalitate” care domina discursul public al administratiei orasului si anunta ca nu mai accepta sloganele conducerii orasului despre toleranta, multilingvism si multiculturalitate, atat timp cat acestea se dovedesc ca au fost, sunt si raman doar cuvinte goale.

“A sosit timpul sa demascam aceasta practica si sa actionam impotriva ei – la nivel local, national si international. Scopul nostru este ca orasul nostru sa fie Clujul interculturalitatii reale, traite zi de zi. Ne luam angajamentul de a transforma acest scop in realitate”, se mai anunta in manifest.

Primaria, cea mai intoleranta institutie

In acest sens, cei 20 de initiatori ai manifestului, majoritatea maghiari, anunta ca vor lansa, campania „Primavara celor 1.000 Procese” , o campanie de 3 luni care urmareste ca, pana in 1 iunie 2015, cel putin 1.000 de cetateni clujeni sa ceara primariei amplasarea placutelor bilingve la intrarile orasului si cel putin 1.000 de cetateni clujeni sa se alature procesului care obliga orasul sa faca acest lucru.

In 19 februarie, acestia anunta ca vor publica o scrisoare adresata celor 16 orase infratite cu Clujul si presei internationale, care va prezenta realitatea multiculturalitatii si multilingvismului asumat doar la nivel declarativ in orasul de pe Somes.

Tot in luna februarie, dar la sfarsitul ei, vor organiza o dezbatere publica, prima dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc in ultima zi de joi din fiecare luna, privind asumarea activa a cauzei interculturalitatii orasului. In plus, in 27 februarie va fi organizata prima editie a premiilor lunare CKK pentru Intoleranta (CKK Intolerancia Díjak, CKK Intolerance Awards) in cadrul carora, pe baza votului publicului, vor fi decernate ”premiile” pentru cea mai intoleranta institutie si cea mai intoleranta persoana.

De azi dimineata, de cand a fost lansata, pagina de Facebook a miscarii a strans deja peste 530 de like-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *