Politica

Munca la stat: Care sunt averile și interesele consilierilor județeni PSD din mandatul 2020-2024 – aur, bijuterii, obiecte de cult, case și terenuri – toate în slujba echității sociale

După alegerile locale din 27 septembrie, structura Consiliului Județean Cluj se modifică considerabil, astfel încât membrii partidelor politice au tras tare pentru a se afla pe locuri eligibile și a obține mult râvnitul post de consilier județean, calitate ce le permite să reprezinte interesele comunității din care fac parte, dar nu numai. Dincolo de majoritatea PNL-istă din noua componență a Consiliului Județean Cluj, social-democrații au obținut 5 mandate, cu doi membri noi în administrația județeană: Alexandru Cordoș și Horea Chirteș. Pentru a înțelege ce îi motivează sau îi califică pentru un post de consilier județean, poziție din care vor putea promova valorile social democrației, precum echitatea și justiția socială, solidaritatea și egalitatea de șanse, am verificat declarațiile de avere și interese ale celor cinci membri PSD, consilieri județeni din noul mandat 2020-2024. 

CITEȘTE ȘIMunca la stat: Ce hram poartă consilierii județeni PNL din mandatul 2020-2024: împrumuturi colosale în nume personal, cadouri în mii de euro, slăbiciuni pentru diamante și aur, venituri impresionante 

Veniturile considerabile ale acestora, preferințele pentru obiecte de cult, bijuterii și aur, mulțimea terenurilor adunate ori proprietățile moștenite sunt doar câteva dintre aspectele ce merită supuse atenției. 

În mod cert, munca la stat pare a fi una dintre activitățile plătite cel mai bine, iată poate de ce doi membri PSD, Alexandru Cordoș și Horea Chirteș, au vrut cu orice preț să răzbească pentru a promova valorile social democrației dintr-o nouă postură: cea de consilier județean. 

Alți trei membri – Valentin Cuibus, Laura Chiorean și Vasile Salatioan, au mai avut experiențe similare, fiind conștienți de însemnătatea acestei funcții, motiv pentru care au mai candidat și, evident, obținut, același fotoliu de consilier județean cu care s-au acomodat deja sub o formă sau alta. 

Desigur, aceste posturi au fost obținute printr-o implicare activă a partidului, după principiul: Cu partidu’ nostru-n frunte, vom avea victorii multe. 

Consilieri județeni PSD

Alexandru Cordoș (nou)
Valentin Cuibus
Laura Chiorean
Vasile Sălătioan
Horia Chirteș (nou)

Alexandru Cordoșpreședinte interimar PSD Cluj, este cel care deschide lista consilierilor județeni social-democrați

Potrivit declarației sale de avere, Cordoș deține împreună cu soția sa, Mihaela, un teren intravilan in comuna Feleacu achiziționat în 1997, cu o suprafață de 0,51 ha. Cordoș are un un teren agricol în Turda, obținut prin succesiune în 1992, cu o suprafață de 7,06 ha. 

Familia Cordoș are o casă în Feleacu pe care au construit-o în 2008, cu o suprafață totală de 126,5 mp. 

Menționează un autoturism marca Renault Megane 3 din 2010.  

Deține bijuterii și tablouri în valoare de 10.000 de euro, dobândite pe parcursul anului 1990.  

Alexandru Cordoș are deschis un fond de investiții din 2002 în care a acumulat 20.000 de lei și un cont în lei cu un sold de 7044 lei. Acesta a contractat un credit în 2012 în valoare de 135.000 de lei, scadent în 2032. 

Alexandru Cordoș este singurul care a adus venituri în familie, obținând 60.000 de lei din postul de profesor universitar la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir. Cordoș a obținut 1300 de lei din arenda pentru terenul agricol deținut.  

Alexandru Cordoș este membru în Asociația Culturală ”Avram Iancu”, membru în Asociația de Filozofie și Antropologie, membru al Centrului Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere. Cordoș este și președintele Forumului Montan din România, Filiala Cluj. 

Valentin Cuibus –  a mai deținut funcția de consilier județean în ultimii ani. Timp de opt ani, Cuibus a coordonat activitatea Inspectoratului Școlar Județean Cluj. La sfârșitul lunii martie, a fost înlocuit cu Marinela Marc, consilier județean PNL. După ce a fost schimbat de la șefia ISJ, Cuibus a revenit la conducerea Palatului Copiilor. 

Deține împreună cu membrii familiei trei terenuri în intravilan: unul în Cluj-Napoca (164 mp – moștenit), unul în Iara (2709 mp – moștenire/cumpărare) și unul în Muntele Băișorii (400 mp – cumpărare). Este și proprietarul a trei apartamente în Cluj-Napoca, o casă în Cluj-Napoca și o casă de vacanță în Iara. 

Potrivit declarației de avere aferente anului 2019, Cuibus mai deține un autoturism Jeep Compass, bijuterii și tablouri în valoare de 17.500 euro și bani în bancă. La acest capitol, candidatul social-democrat are un depozit în valoare de 10.490 euro, unul de 36.453 euro (moștenire) și un depozit și un cont curent în valoare totală de peste 162.400 lei. 

Tot la capitolul bani, Valentin Cuibus a menționat în declarația de avere un împrumut de 180.000 lei acordat unei persoane fizice și titluri de stat la Ministerul Finanțelor în valoare totală de 400.000 lei. 

Veniturile anuale: 

86.806 lei/an – salariul de inspector școlar general, 53.667 lei/an – salariu proiect POCU, 12.592 lei/an – indemnizația de consilier județean, 61 lei/an – dobânzi bancare, 4.500 lei/an – cerificate depozit Trezorerie, 693 lei/an – dividende Transgaz. 

Cuibus este acționar la mai multe societăți: Transgaz, BRD Group Societe Generale, Banca Transilvania, Romgaz, SIF Banat Crișana, ALRO, Medlife, Purcari Wineries Public Company, Bitnet System. Valoarea totală a acțiunilor este de 155.500 lei. 

Soția lui Valentin Cuibus este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Litere Cluj-Napoca de unde a încasat anul trecut un salariu anual de 122.666 lei plus 73.180 lei de la Institutul Limbii Române. 

Mihnea Cuibus, fiul consilierului județean social-democrat este student bursier la Oxford University, de unde a primit o bursă totală de 3825 GBP. Mihnea Cuibus a fost și multiplu medaliat cu aur și argint la olimpiadele naționale de matematică. 

Laura Chiorean de profesie avocat, aceasta a mai deținut funcția de consilier județean timp de două luni în 2019, când a plecat la București pentru un post în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.  

Deține două terenuri intravilane cumpărate în 2004. Unul de 250 mp în comuna Băișoara și altul de 1800 mp în localitatea Coasta din comuna Bonțida. 

Împreună cu membrii familiei deține o casă de 100 mp care are un teren de 155 mp. De asemenea, Laura Chiorean are un apartament/birou pe care îl împarte cu o altă persoană, de 100 mp cumpărat în 2004.  

Împreună cu soțul dețin o casă de locuit de 160 mp construită în perioada 2008-2011.  

Are contractate două credite imobiliare: în 2005, scadent în 2025, cu o valoare de 23.304 euro. Cel de-al doilea, contractat în 2008, scadent în 2038, în valoare de 90.000 de euro. 

În ceea ce privește veniturile declarate, sunt menționate mai multe surse de venit: 

aceasta a obținut 169.430 lei (brut) din funcția de secretar general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A ocupat două luni funcția de consilier județean, obținând 1872 de lei.  

Profesia de avocat i-a adus venituri în valoare de 26.730 lei. Laura Chiorean deține și biroul de mediere Laura Elena Chiorean, dar nu a obținut venituri. De asemenea, a obținut daune morale în valoare de 53.382 lei.  

Soțul consilierului județean PSD, Chiorean Cosmin, a obținut un venit de 200.776 lei în calitate de profesor universitar la UT Cluj-Napoca, iar în calitate de cercetător științific la UBB a obținut un venit în valoare de – 24.100 lei.  

Firma de avocatură din care face parte Laura Chiorean are contracte de asistență juridică cu Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, cu comunele Bonțida și Viișoara și cu Institutul Oncologic. 

Vasile Salatioan –

deține împreună cu membrii familiei două terenuri intravilane, fără a menționa localitatea. Mai amintește două terenuri extravilane, unul în Dej și un altul în comuna Câmpenești. Împreună cu soția mai deține două case, una de 400 mp și o altă de 57,5 mp, ultima fiind achiziționată în 2019. Familia Salatioan are două mașini, un Audi din 2013 și o Skoda Fabia din 2019.

Dețin bijuterii de aur și obiecte de cult în valoare de 12.500 de euro, dobândite în perioada 1987-2015. 

Un cont în lei în care a acumulat 6.543 și un fond de investiții cu 26.799 lei. 

Sălățioan și soția sa au trei firme:  SC Asy Instal SRL, AVPS Vadul Someșului, SC PerfectInstal Service SRL. Vasile Salatioan are trei contracte de muncă de unde a obținut venituri de 33.977 lei.

La acestea se adaugă indemnizația de consilier județean, 32.844 lei.

Soția sa lucrează la Compania de Apă de unde a obținut un venit de 34.643 lei. Cei doi au obținut dividende în valoare de 48.000 lei.  

Horea Chirteș – consilier local în Săvădisla – nou consilier județean CJ Cluj

Potrivit ultimei sale declarații de avere acesta deține împreună cu soția 6 terenuri în Cluj-Napoca și un teren în Beliș-Bălcești cumpărate în perioada 2004-2019.  

Nu menționează nici un fel de raporturi bancare, conturi deschise ori credite contractate. 

Horea Chirteș a obținut venituri în valoare de 16.296 de lei din funcția de director la International Consulting SRL și 3649 lei din funcția de consilier local la Săvădisla. Soția este chinetoterapeut la Policlinica Oprișan din Turda, obținând venituri de 21.860 de lei. Veniturile familiei sunt întregite de alocațiile celor doi copii în valoare de 3364 de lei.  

Chirteș este membru în CERT Transilvania și Vicepreședinte al Asociației Cultural Patriotice Avram Iancu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: facebook.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *