Analiza

Munca de acasă și cursurile online au avut un impact devastator asupra pieței chiriilor din Cluj-Napoca

Munca de acasă și cursurile online au avut un impact devastator asupra pieței chiriilor din Cluj-Napoca, una efervescentă, deosebit de profitabilă înainte de pandemie. Dacă vânzările și-au revenit rapid și total după starea de urgență, pe toate segmentele (apartamente, case, terenuri ș.a.), sporind în ultimul an atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea lor, datorită scumpirii proprietăților, nu putem spune același lucru despre sectorul chiriilor, unde au scăzut atât cererea, cât și prețurile.

„În ceea ce privește prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele din marile orașe, în București și în Cluj-Napoca pot fi observate, între T1 2020 și T1 2021, curbe de scădere vizibil mai abrupte decât în celelalte mari orașe ale țării – acest fapt nu este, desigur, de mirare, având în vedere nu doar situația creată de răspândirea noului coronavirus, ci și faptul că aici se găsesc cele mai scumpe proprietăți de închiriat”, notează specialiștii Analize Imobiliare, în cel mai recent raport asupra pieței imobiliare rezidențiale, realizat pentru trimestrul I al acestui an.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, „suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,4 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 7,7% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 10,5%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,5 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,5%), Timișoara (6,2 euro pe metru pătrat, în scădere cu 7,5%) și, respectiv, Constanța (6 euro pe metru pătrat, dar în creștere cu 2,9% față de anul anterior).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 260 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 550 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală.”

Dacă, înainte de pandemie, Clujul se bătea cot la cot cu Capitala în privința celor mai scumpe chirii, orașul de pe Someș devenind cunoscut în țară pentru prețurile exorbitante cerute pentru cele mai infecte bombe, criza epidemiologică aduce deja orașul gonflat din vorbe de Emil Boc pe locul doi, cu un potențial enorm de scădere.

„Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T1 2021, cu 26% mai ridicată, aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 29.000 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile centre regionale analizate, în frunte cu București și Cluj-Napoca, ambele cu un avans anual de 32% – până la peste 15.600 și, respectiv, până la 4.600 de anunțuri”, mai notează specialiștii Analize Imobiliare.

Creșterea ofertei înseamnă că proprietarii stau cu apartamentele neînchiriate, cererea scăzând mult în raport cu oferta. În ultimii ani, cei care aveau bani preferau să îi investească în apartamente pe care mai apoi le ofereau spre închiriere, obținând astfel profituri net superioare altor tipuri de investiții. Piața reușea să absoarbă numărul crescând de astfel de apartamente, înainte de pandemie, când Clujul atrăgea zeci de mii de studenți, de festivalieri, de pacienți care veneau să se trateze în clinicile medicale. Acum, apartamentele investitorilor stau goale și, dacă pandemia va continua ca până acum, e doar o chestiune de timp până ce prețurile de închiriere o vor lua abrupt la vale.

„O tendință generală de creștere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce se apropie de 17.000 la nivelul marilor orașe, în creștere cu 23% față de perioada similară din 2020. În acest caz, însă, o evoluție ascendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în București (+29%), Cluj-Napoca (+25%), Timișoara (+21%), Iași (+16%) și, respectiv, Constanța (+14%). În Brașov, pe de altă parte, acest indicator a consemnat o scădere de 3% în perioada analizată. Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat la circa 9.000 în Capitală, 2.500 în Cluj-Napoca, 2.000 în Timișoara, 1.200 în Iași, 1.000 în Brașov și 750 în Constanța”, mai notează Analize Imobiliare.

Ofertele nou introduse pe piață sunt tocmai apartamentele eliberate de vechii chiriași, care au renunțat la cazarea în Cluj-Napoca, nemaiavând ce face în orașul care, pe timp de pandemie, multora nu le mai oferă nimic altceva decât o viață mult mai scumpă față de orașele lor natale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *