Sex

Motive care duc la destramarea casniciei

Barbatii si femeile intra in casnicie asteptandu-se la povesti romantice si de vis, fiind prea putin pregatiti pentru o astfel de relatie. De multe ori oamenii se casatoresc, avand insa asteptari nerealiste si o slaba competenta in a avea grija unul de celalalt. Cele mai multe dificultati in casnicie provin din faptul ca partenerii, soti si sotie, nu inteleg diferentele mari (emotionale, mentale si fizice) dintre ei.

Partenerii se casatoresc fara nicio cunostinta despre cum se construieste o relatie adevarata sau despre cum sa se iubeasca spre a fi fericiti. De fapt, cei mai multi sunt derutati cand vine vorba de a iesi in intampinarea nevoilor reale ale celuilalt in ceea ce priveste afectiunea, respectul, iubirea si cooperarea. In loc de a incerca sa invete cum sa repare o casnicie subrezita, cei mai multi adulti se arunca pe panta divortului.

De ce se degradeaza relatiile de cuplu?

Cu trecerea anilor multe cupluri divorteaza. Degradarea treptata sau brusca a relatiilor intr-un cuplu pana la despartire este o preocupare constanta a specialistilor si nespecialistilor. S-a descoperit, astfel, ca aceasta degradare este in stransa legatura cu un anumit gen de relatie de cuplu, cu climatul familial in care au crescut cei doi parteneri, dar si cu tipul de retea relationala pe care il intretin. Cunoscand etapele acestei degradari, un cuplu intelept poate preveni disolutia.

Astfel, intr-o prima etapa apare o lipsa de comunicare intre parteneri, fiecare dintre cei doi intampinand dificultati de a-si exprima sentimentele, emotiile si dorintele interioare. In aceasta etapa pot fi ajutati de psiholog sa reinvete sa comunice, sa treaca peste problemele ce-i despart, (care de multe ori sunt minore), sa treaca peste orgolii, sa se redescopere, sa deblocheze sentimentele care i-au adus impreuna si pe care se incapataneaza sa le ignore.

In etapa a doua, cand de de obicei apar dificultati de acomodare cu caracterul partenerului, cu personalitatea si ritmurile sale, cei doi ajung sa nu se mai suporte. Neintelegerile dintre cei doi duc la neintelegeri pe plan sexual; de acum urmeaza deceptiile sentimentale, care duc la moartea iubirii.

Cand cei doi ajung sa nu se mai iubeasca (sau cel putin asa au impresia), raceala incepe sa creeze distanta intre ei, si apare infidelitatea (pentru ca de cele mai multe ori apare cineva care-ti ofera un umar pe care sa te sprijini) violentele de natura emotionala si fizica.

Reusesc sa treaca peste probleme cei care depasesc etapa orgoliilor, care stiu sa se adapteze din mers. Studiile au dovedit ca cele mai rezistente cupluri sunt cele in care puterea si sarcinile sunt echitabil impartite, nu acelea in care ea e la cratita si el la table sau la fotbal.

Disolutia maritala

Desi in principiu casatoria se incheie pe viata, ea se poate desface prin divort, daca exista motive temeinice care au vatamat grav raporturile dintre soti si casatoria nu mai poate continua. Asa cum la incheierea casatoriei este necesar consimtamantul liber al ambilor soti, la desfacerea casatoriei vointa acestora trebuie sa fie luata in considerare.

Desfacerea casatoriei nu constituie numai o problema de ordin personal, pentru ca ea intereseaza nu numai pe cei doi soti, ci si societatea. Caracterul social al casatoriei face ca vointa ambilor soti sau doar a unuia dintre ei sa nu poata constitui un temei suficient pentru desfacerea casatoriei, divortul pronuntandu-se numai atunci cand casatoria nu mai poate continua datorita unor motive temeinice. Imposibilitatea continuarii casatoriei se constata de catre autoritatea de stat componenta, statul fiind direct interesat in apararea casatoriei si a familiei, de aceea a reglementat modul in care poate fi admis divortul.

Din punct de vedere juridic, motivele temeinice pentru pronuntarea unui divort pot fi: parasirea nejustificata a domiciliului comun de catre unul dintre soti; infidelitatea unui dintre parteneri; existenta unor acte de violenta morala sau fizica care duc la destramarea vietii de familie; existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic; sotul parat manifesta dezinteres pentru viata de familie; consumul in exces de bauturi alcoolice sau a altor droguri puternice; nepotriviri de caracter…

Nu totdeauna destramarea grupului familial se face oficial (pe cale juridica). De aceea este necesar sa facem distinctia intre destramarea oficiala si cea neoficiala a familiei, intre despartirea de drept si cea de fapt. Sunt multe familii, in care, desi cei doi soti nu mai au o viata comuna, din cauza copiilor, a profesiunilor sau altor motive, acestia nu se despart oficial.

Se intalnesc trei tipuri de disolutie maritala:

1.    despartirea in fapt, dar cu locuinta comuna (in tarile mai putin dezvoltate, unde locuinta este o problema);
2.    separarea totala si in ceea ce priveste locuinta, dar fara divort (in tarile dezvoltate, unde locuinta nu e o problema, dar divortul si consecintele prezinta unele dificultati);
3.    divortul (despartirea juridica).

Consecinte ale unei casnicii subrede la femei

O femeie care nu se simte iubita de sotul ei poate dezvolta o multime de indispozitii fizice, ce vor necesita multi bani pentru tratament.

Orice aspect al existentei emotionale si fizice a femeii depinde de iubirea romantica pe care o primeste de la sot. Cand un barbat invata sa-si iubeasca sotia in felul in care are nevoie sa fie iubita, ea ii va raspunde fizic intr-un fel la care el n-a visat vreodata.

Lipsa de iubire a sotului pentru sotia lui poate afectat drastic dezvoltarea emotionala a copiilor.

In casa barbatului care nu stie cum sa-si sprijine familia prin dragostea lui este posibil sa se afle o sotie care nu-i mai acorda cinstire si incredere si copii rebeli.

Cand un barbat accepta ca mariajul sau sa nu mearga bine, el nu se mai bucura de aceeasi cinstire si respect din parte celor din jur. Refuzand sa-si mai iubeasca sotia asa cum ar trebui sa o faca, el transmite celor din jur ca este egoist si ca nu mai este demn de incredere.

Fiul unui sot neiubitor probabil ca il va avea ca model pe tata in ceea ce priveste modalitatile gresite in care isi va trata sotia. Problemele parintilor neiubitori nu sunt numai ale lor. Ele pot afecta relatiile pe care le vor avea in viitor copiii lor.

Daca iubirea nu e asa cum ar trebui sa fie, creste posibilitatea aparitiei la membrii familiei a unor boli ce vor necesita tratament psihiatric.

.ro
Foto: http://compassionatesolutions.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *