Sanatate

Mor de oboseala!

In momentul actual ne auzim de foarte multe ori rudele sau prietenii plangandu-se: “Suntem epuizati, tensionati”, iar noi ne grabim sa le impartasim lamentatiile. Desi astazi programul de lucru s-a redus in mod considerabil, raportat la cel al bunicilor, care nici nu stiau ce este saptamana de cinci zile lucratoare, ne simtim adesea ingrozitor de obositi la sfarsitul zilei, cu capul greu si nervii intinsi la maximum.

 

Ca sa te vaiti de oboseala nu e neaparat nevoie sa fi avut o zi imposibila la slujba ori sa fii mama a cinci copii mici si neastamparati. Fetele care se intorc de la ora de tenis, casnicele care vin de la piata, adolescentii care isi petrec dupa-amiezile pe terase, jucand uneori billiard, cu totii se plang de oboseala. Nu-i deloc nevoie sa ne punem muschii la treaba ca sa incercam sentimentul de neputinta fizica pe care il identificam de obicei cu oboseala.

 

Astfel de osteneli zilnice, au, de fapt, o origine psihica si afecteaza sistemul nervos, alterandu-l si favorizand productia de toxine, ceea ce declanseaza un mecanism psihic si fizic care duce rapid la epuizare.

 

Uneori, oboseala e atat de mare, incat ne impiedica sa ne destindem si cel mai mic efort devine dureros. Desi la serviciu nu ai avut mari probleme, vi acasa plictisit si te prabusesti in fotoliu exclamand: “Nu mai pot!, ‘Doamne, ce zi!”, “Mor de oboseala!” Sotia, casnica, are multe indatoriri, find nemultumita ca nu are si ea putin timp liber pentru hobby-urile ei. Iar copiii sunt fara entuziasm in ei, se plang ca au multe ore si teme si se simt si ei impovarati de oboseala si plictiseala. Cu siguranta, tabloul acestei familii este deprimant; si exista mii si mii de astfel de familii.

 

Prin urmare, oboseala nu e deloc un simptom neglijabil. De cele mai multe ori, vacanta nu este de ajuns ca s-o inlature. Ca proba sta faptul ca dupa 3-4 saptamani de vacanta la munte sau la mare, multi se intorc mai obositi si mai tensionati decat cand au plecat de acasa; faptul acesta e pus pe seama schimbarii de aer. De multe ori, primele semne de oboseala apar inca de la sculare: ne e rau, avem ochii rosii, ne doare tot capul si suntem intr-o dispozitie proasta.

 

Nu putem continua asa sau mai degraba nu trebuie sa continuam asa. E nevoie sa ne spunem la timp: “Ajunge!”, deoarece a trai, a supravietui intr-o stare de continua oboseala e calea cea mai sigura spre aparitia unor probleme psihice din ce in ce mai grave. Evident, prima decizie pe care trebuie s-o luam e sa mergem la doctor si sa-i spunem foarte clar; “Domnule doctor, ma simt din ce in ce mai obosit, nu ma mai tin picioarele, ceea ce fac nu-mi mai trezeste nici un interes, nu-mi mai pasa nici macar de viata de familie. Nu am chef de nimic si dupa ce ma odihnesc ma simt la fel de obosit sau chiar mai rau…”.

 

Medicul ne va face un consult complet. Intr-adevar oboseala poate fi de origine fiziologica si, in acest caz, va trebui sa inceapa imediat un tratament; dar e posibil – si circa 95 % din cazuri intra in aceasta categorie – ca tulburarile sa fie de origine pur psihica, starea de sanatate fizica fiind absolut perfecta.

 

Semnalul de alarma pe care il trage oboseala trebuie sa fie neaparat luat in serios, astfel am putea ajunge sa regretam ca, din vina noastra, am pierdut atatea clipe care ar fi putut fi excelente, daca nu am fi fost atat de prost dispusi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *