In vizor

Monica Anisie, declarații confuze despre începerea noului an școlar: „Unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situaţie normală…”

Creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus, un scenariu ce ar fi trebuit luat în calcul de Ministerul Educației și Cercetării încă din perioada stării de urgență, nu pare să facă loc unor programe coerente dezvoltate la nivel de minister pentru începerea noului an școlar 2020-2021. Astfel, în cazul unei declarații cu pauze lungi, ministrul Monica Anisie a afirmat că Ministerul Educației pregătește „rocada” elevilor pentru noul an școlar: astfel, în vreme ce o parte din numărul total de elevi vor merge la școală, o altă parte va putea participa la desfășurarea lecțiilor on-line. 

„Toate scenariile pe care le avem țin cont de recomandările Ministerului Sănătății.

Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică”, a anunțat Anisie într-o intervenție la digi24.ro

Astfel, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, luni, că sunt şanse mici ca şcoala să se redeschidă la toamnă.

În același timp, Anisie nu a precizat care vor fi criteriile în baza cărora unii dintre elevi vor fi selectați pentru a participa fizic la ore, iar altă parte de elevi să participe în format online.

„Am analizat modalităţile în care am putea redeschide unităţile de învăţământ începând cu 2020-2021.

Toate scenariile pe care le avem ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii. Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătăţii va face această recomandare, va fi acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică. (…).

Unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situaţie normală. Dacă va fi din ce în ce mai rău, continuăm învăţarea online”, a declarat Anisie.

În privința nemulţumirilor înregistrate de elevi, legate de cursurile online, Monica Anisie a susținut că profesorii urmează să fie instruiţi profesional pentru a fi capabili să îi ghideze pe elevi în utilizarea tehnologiei:

„E adevărat că am avut o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm la o situaţie dificilă. Ne vom adapta, vom realiza cursuri de formare în această perioadă pentru profesori pentru a îmbunătăţi ceea ce s-a făcut.

Ministerul Educaţiei a dat banii pentru achiziţia de tablete.

Caietul de sarcini a fost dat, a fost deja iniţiată procedura, termenul impus este 10 septembrie”, a mai adăugat Monica Anisie. 

Abia la începutul lunii iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care elevii pot beneficia de o tabletă, la cerere, pentru participarea la lecțiile desfășurate în format online. 

Deși conform calendarului adoptat de Ministerul Educației, formal, anul școlar 2020-2021 începe în data de 14 septembrie, termenul impus de minster pentru achiziția tabletelor este de 10 septembrie 2020.

În aceste condiții specifice de pandemie, Ministerul Educației nu a elaborat încă scenarii clare de desfășurare a noului an școlar, în cazul răspândirii infecției cu noul coronavirus, ori într-un scenariu pozitiv, modalitatea în care elevii vor putea participa la cursuri în condiții de siguranță. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *