Diete

Modificari ale greutatii corporale

In cele mai multe cazuri, motivele acestor modificari neprevazute sunt evidente. Explicatiile sunt schimbarile de dieta si de activitate. Totusi, suferintele fizice pot influenta si ele greutatea. O modificare neasteptata de 5-10 % din greutatea corporala (4-7 kg pentru o persoana care cantareste 68-70 kg), in sase luni sau mai putin, este semnificativa. Daca pierderea sau surplusul de greutate nu au nici o justificare, sau daca pierdeti ori castigati mult prea repede in greutate, consultati medicul.

 

 

Cresterea in greutate este, pentru adulti, cel mai obisnuit scenariu. De obicei, este discreta – cateva kilograme pe an. Dieta atenta si exercitiile regulate pot opri aceasta tendinta.

 

 

Daca ati observat o ingrasare rapida, luati in considerare aceste posibile cauze:

 

 

Schimbarile de dieta – ingestie crescuta de alcool sau bauturi carbogazoase, un aliment nou preferat, foarte bogat in grasimi, de exemplu inghetata, chifle dulci sau prajeli, gustari mai frecvente, orientarea catre minuturi sau alimente preferate.
Scaderea activitatii – o leziune care obliga la mobilizare, o schimbare de slujba – de la una activa la una sedentara sau o schimbare in rutina – de pilda folosirea scarilor sau mersul pe jos la serviciu.

 

 

Medicatie noua – unele medicamente pot contribui la cresterea in greutate, de pilda unele antidepresive si hormoni: estrogeni, progesteroni si cortizon.
Starile emotionale – anxietatea excesiva, stresul sau depresia pot influenta activitatea si ingestia de alimente.

 

 

 

Retentia de lichide – afectiuni precum insuficienta cardiaca sau renala sau boli ale tiroidei determina retinerea lichidelor. Ati observat edeme pufoase la nivelul tesuturilor – inelele si pantofii incep sa stranga, gleznele incep sa se umfle progresiv pe masura ce trece ziua, apare o dificultate neobisnuita la respiratie si incepeti sa mergeti frecvent la baie noaptea.

 

 

Daca primele doua cauze de mai sus se potrivesc cazului dvs. schimbati-va si cresteti activitatea fizica. Asteptati 4-6 saptamani sa vedeti daca schimbarile au avut efect. Daca nu sau daca explicatiile 3, 4 sau 5 vi se potrivesc, consultati un medic.

 

 

Scaderea in greutate. Scaderea inexplicabila in greutate de 5-10 % in decurs  de 6 luni sau mai putin, este, de obicei, o cauza de neliniste, dar nu totdeauna. Ganditi-va atent la urmatoarele posibile cauze;

 

 

 

Schimbarea dietei – omiterea meselor, mancatul pe fuga sau de unul singur, reducerea semnificativa a ingestiei de grasimi, o schimbare in metodele de preparare a alimentelor, schimbare in rutina orelor de masa.
Schimbari de activitate – schimbarea slujbei, de la una sedentara la un activa, un program nou de exercitii, orar incarcat sau obositor, variatii sezoniere.
Medicatie noua – unele antidepresive, stimulente – prescrise sau nu (cafeina, plante).
Stari emotionale – anxietatea, stresul si depresia pot, de asemenea determina scaderea in greutate.
Alte afectiuni – probleme stomatologice, diabet neglijat cu cresterea senzatiei de sete si a cantitatii de urina, tulburari digestive (malabsorbtia sau ulcerul cu dureri abdominale), boli inflamatorii intestinale (Boala Crohn sau colita), determinand diaree si scaune sangvinolente, infectii (HIV, SIDA, tuberculoza), diferite tipuri de cancer.

 

 

Daca punctele 1 si 2 de mai sus se potrivesc cazului dvs., dar nici unul dintre celelalte cauze nu par potrivite, modificati-va dieta. Mancati trei mese pe zi, atent echilibrate.

 

 

La gustari sau cand nu puteti lua o masa copioasa, incercati o bautura cu suplimente nutritive. Micul dejun instant este simplu, destul de echilibrat si mai putin costisitor decat suplimentele preparate. Daca nu ati inversat in decurs de 2 saptamani tendinta de scadere in greutate sau daca punctele 3, 4 si 5 par sa vi se potriveasca, consultati doctorul fara intarziere.

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *