Reportaj

Modernizarea străzii Cardinal Iuliu Hossu, care nu necesita modernizare, transformă traficul pietonal și rutier într-un calvar, când s-ar fi putut circula decent

Din 4 martie, la Cluj-Napoca, cel mai șantieristic oraș din țară, au început lucrările de „modernizare” a străzii Cardinal Iuliu Hossu, de lângă Parcul Central.

2 milioane de euro costă reabilitarea străzii Cardinal Iuliu Hossu, care nu necesita reabilitare, care avea trotuare decente și carosabil în stare bună. După cum se vede chiar în imaginea postată de Primărie în anunțul privind începerea lucrărilor inutile de modernizare:

În cadrul aceluiași anunț, municipalitatea îi roagă pe șoferi să evite zona pe perioada lucrărilor și să folosească, de preferință, alte străzi. Rute alternative viabile însă la Cluj nu există, orașul fiind plin până la refuz de mașini, după ce străzile de case au fost umplute de blocuri.

„Rugăm participanții la trafic să circule cu prudență prin zonă și dacă este posibil să o evite, folosind rute alternative.

Pentru strada Cardinal Iuliu Hossu situaţia proiectată prevede reabilitarea străzii prin refacerea stratului de uzură (din asfalt) și refacerea trotuarelor cu plăci de piatră naturală, similar cu străzile adiacente. Trotuarele se vor dota cu mobilier urban asemănător celorlalte străzi din zona centrală.

Se vor amenaja: 85 de locuri de parcare, se vor amplasa 4 stații de încărcare mașini electrice, 14 rastele pentru parcare biciclete, 35 bănci cu spătar și fără spătar, 38 pubele, 80 de arbori noi și 58 de stâlpi de iluminat.

Valoarea investiției: 9.532.817,22 lei fără TVA.

Lucrările de modernizare sunt realizate de RADP Cluj-Napoca”, au transmis reprezentanții PrimărieiCluj-Napoca în 4 martie 2021.

Așadar, pe Cardinal Iuliu Hossu se va reface stratul de uzură, asfaltul care era ok, și trotuarele care erau asfaltate decent. Vom avea pe trotuare plăci de piatră naturală, la fel de urâte ca cele montate pe Regele Ferdinand și pe străzile adiacente. Vom avea probabil și băncuțe cu USB, pe care nu le vom folosi niciodată, așa cum nu le folosim nici pe cele deja existente pe străzile „modernizate”.

Potrivit panoului de șantier, strada Iuliu Hossu va fi numai șanțuri și tranșee până în martie 2022.

Lucrările vor afecta și accesul spre Clinica de Maxilo-Faciale, care are intrări atât de pe Iuliu Hossu, pe care se va circula pe o bandă, cât și de pe Mihai Eminescu, stradă care va intra, de asemenea, în „reabilitare”, și pe care traficul auto va fi blocat total.

Vor mai ajunge victimele accidentelor rutiere, de pildă, cu ambulanțele, de urgență, la Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilofacială? Unele da, dacă vor suferi accidente în ore care nu sunt de vârf, iar altele nu, cu consecințele de rigoare. La urma urmei, ce e o viață de om, care ar putea fi salvată, pe lângă o băncuță cu USB sau o dală de piatră, care ar putea fi montată?!

Deja accesul la Clinică este îngreunat și lucrările au început numai de două săptămâni:

Cardinal Iuliu Hossu se sparge pe toate părțile și trotuarele, în așa fel încât pietonii și mașinile sunt nevoiți să circule prin șantier, făcând slalom printre utilaje, lucru periculos, dar merită, fiindcă ulterior vom avea plăci de piatră pe trotuare, în loc de asfalt. Care e diferența? 2 milioane de euro mai puțin pentru bugetul public.

Care era problema, de exemplu, cu acest trotuar, perfect asfaltat?

Dar cu acesta?

În plină pandemie, am înțeles că nu se pot construi spitale, din cauza impotenței factorilor responsabili. Dar, dacă tot avem bani de asfaltat străzi și de reparat trotuare, de ce nu se repară trotuarele distruse, sparte, din cartiere?

Sau am înțeles noi greșit și ideea e cea de a se circula în Centru la fel ca în cartiere, pentru oferirea proverbialei calități a vieții, în mod egal, tuturor clujenilor?

O stradă care nu necesita reabilitare este transformată, timp de un an, în moloz. Dar pandemia va trece, iar în zonă, în anii următori, va reveni, cel mai probabil, Untoldul. Și ce fain va fi iar la Cluj, ce festival nespus pe noile străzi din Centru! Suferim noi, clujenii, un an – doi, dar apoi ce fain se vor distra ceilalți, pe socoteala noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *