In vizor

Mitropolia Clujului regretă derapajele preotului Teodor BOC din Răchițele

„Desigur, după cum spune și domnul Bjoza, preotul ar trebui să fie un factor de pace și echilibru, să propovăduiască inclusiv iertarea”, notează reprezentanții Mitropoliei Clujului în privința derapajelor înregistrate în satul de baștină al primarului Emil Boc chiar de către vărul edilului clujean, preotul Teodor BOC.

Octav Bjoza, președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, a acordat un interviu reporterului Gazeta de Cluj în care a vorbit pe larg despre „drama comunității Răchițele”, dar și despre slujba de comemorare a partizanilor anticomunişti care a avut loc în data de 1 februarie în localitatea Răchițele despre care preotul Teodor Boc, văr cu primarul Municipiului Cluj-Napoca, a declarat că au fost niște ”criminali” și ”bandiți”. 

CITEȘTE ȘI: ”Îmi pare rău, dar ăştia din familia Boc au constituit rădăcinile adânci ale partidului comunist în Mărgău, Răchiţele şi împrejurimi“

în imagine: Octav Bjoza, Președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România

Fostul deţinut politic spune că a rămas cu un gust amar în urma acestei comemorări:

 „Este incredibil că am ajuns să ponegrim adevăraţii eroi, să vorbim de rău adevăraţii eroi ai patriei. Un preot trebuie să propovăduiască liniştea, iertarea, reconcilierea, dar nu fără căinţă, că nu e posibil.

Îmi pare rău, dar ăştia din familia Boc au constituit rădăcinile adânci ale partidului comunist în Mărgău, Răchiţele şi împrejurimi”, a declarat Octav Bjoza în cadrul interviului. 

Fraţii Teodor şi Avisalon Şuşman, luptători împotriva comunismului, au murit arşi de vii într-o şură din cătunul clujean Tranişu incendiată de oamenii Securităţii în 1958. Cei doi au preferat să moară, după ani întregi de luptă prin munţi, cu arma în mână, decât să se predea.

„Oricum pentru întreaga țară, grupul Șușman a fost un grup de referință în rezistența anticomunistă și este păcat. Nu este un secret pentru nimeni că rădăcinile adânci ale comunismului în zona aceea, au fost rudele părintelui Boc. Din informațiile primite de la localnici, am înțeles că localnicilor le este teamă, culmea, de preot și nu de șeful de poliție.

Părintelui Boc i-aș recomanda din tot sufletul să pună capătul acestei dispute și măcar acum după 70 de ani să încerce o reconciliere dar nu fără căință pentru că altfel nu este posibil”, a mai adăugat președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, Octav Bjoza. 

În contextul stării conflictuale menținute în satul Răchițele chiar de preotul din localitate, părintele Teodor BOC, reprezentanții Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au apreciat acest incident drept unul „regretabil”, îndemnându-l pe părintele Teodor Boc la menținerea unui echilibru și înțelepciune: 

„Regretăm faptul că un astfel de eveniment, care trebuie să scoată în evidență jertfa celor care s-au opus atunci, cu prețul vieții lor, instaurării comunismului, degenerează în astfel de atitudini.

Vom avea o discuție și cu părintele, i se va aduce la cunoștință… și vom vedea ce atitudine va adopta dânsul pe viitor. 

Sperăm să înțeleagă situația și mai ales să aibă suficienta înțelepciune să devină un factor de echilibru și nu de dezbinare în comunitate”, a declarat pentru Ziar de Cluj purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.

De altfel, reprezentanții Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au notat faptul că preotul din Răchițele, Teodor Boc este implicat emoțional, dar acest aspect nu îl disculpă:

„Dânsul este implicat și emoțional, fiind din familia celor care au suferit atunci și de-o parte, și de alta. Sigur, asta nu îi justifică atitudinea și comportamentul”, au adăugat reprezentanții Mitropoliei Clujene. 

Slujba de comemorare din februarie 2020 a partizanilor anticomunişti din Grupul Şuşman, care au luptat împotriva comuniştilor în Apuseni, a fost umbrită de un gest incalificabil al preotului Teodor Boc, din localitatea clujeană Răchiţele, văr primar cu primarul Emil Boc. Preotul Teodor Boc a încercat să boicoteze slujba de comemorare a Grupului Şuşman, care a avut loc la troiţa din Răchiţele dedicată luptătorilor anticomunişti.

Invitatul special al evenimentului organizat de Clubul Monarhiştilor din Cluj, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, a fost sunat cu o seară înainte de a veni la Cluj de preotul Boc și descurajat să participe la eveniment. 

„Un preot în primul rând ar trebui să propovăduiască în mijlocul comunității pe care o reprezintă și care este și o comunitate mică, la urma urmei este un sat. Acesta ar trebui să propovăduiască pacea, liniștea, reconcilierea, iertarea… dar nu e dispus la așa ceva”, consideră președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, Octav Bjoza. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *