Diete

Miros si slabesc: Dieta aromosatietatii

Acest plan alimentar promoveaza pierderea in greutate folosind aroma alimentelor pentru a suprima apetitul, a creste satietatea si a controla impulsurile supraalimentarii. In 1996, dr. Alan R Hirsh, neurolog si psihiatru  din Ohio, a observat ca oamenii cu o pierdere temporara a mirosului (cei mai multi din cauza medicamentelor) mancau mai mult si, ca urmare, se ingrasau. Atunci cand isi recapatau simtul mirosului, incepeau sa piarda in greutate. Aceasta descoperire surpronzatoarea devenit baza Dietei aromosatietatii.

 

Cum functioneaza?

 

Planul se bazeaza pe dihotomia psiho-fiziologica de tipul “Daca am mirosit-o am mancat-o”. Atunci cand mirosul patrunde in nari, acesta devine de 1000 de ori mai intens, determinand creierul sa transmita corpului semnalul “stop hranire”, ca mesaj neurologic, declansand senzatia de satietate.

 

Dupa cate se pare, cu cat contactul cu un anumit miros este mai intens, cu atat sunt atinse mai repede nivelurile de satietate. Mirosul mancarii calde declanseaza cel mai rapid atingerea nivelurilor de satietatea, dar cercetarile stiintifice indica faptul ca rolul jucat de mirosul alimentelor in procesul de slabire este totusi limitat. O companie numita NutriSystem este pe cale de a utiliza acest principiu la producerea de apa aromatizata care sa contribuie la pierderea in greutate.

 

Pro si contra dietei

 

Usor de urmat si implicand arome placute, Dieta aromosatietatii  promoveaza, totodata, necesitatea unui program de exercitii care va contribui la o pierdere in greutate mai rapida. Neajunsul este reprezentat de faptul ca subiectul se bazeaza pe inhalatoare care emit mirosurile anumitor tipuri de alimente – de exemplu, mirosurile dulci, neutre ale merelor verzi, bananelor si mentei – pentru a suprima apetitul. Alegerea unor arome diferite pentru rezervele acestor inhalatoare poate alunga insa monotonia.

 

Planul recomanda evitarea meselor de tip bufet suedeaz si a barurilor cu salate, deoarece varietatea aromelor impiedica persoana in cauza se se concentreze asupra unui miros in vederea declansarii sentimentului de plinatate sau satietate. Cele mai multe produse lactate (inclusiv laptele) ar trebui reduse, deoarece centrul cerebral al satietatii nu este stimulat de mirosul neutru al acestora.

 

Exemplu de meniu

 

Sambata. Mic dejun: grepfrut, humus si lipie, lapte degresat. Dejun: vita cu ardei si linguini, dovlecei inabusiti, mar feliat. Cina: cartof cu pasta de usturoi si carne tocata, suc de afine. Gustare: kiwi.

 

Duminica. Mic dejun: ceai verde fierbinte, covrig si crema de branza cu aroma de zmeura. Dejun: sandvis cu carne de curcan si rosie, struguri albi, cafea fierbinte. Cina: supa de broccoli si branza, mango feliat. Gustare: inghetata cu menta.

 

Luni. Mic dejun: ciocolata fierbinte, fulgi de grau cu lapte degresat, capsuni. Dejun: orez alb cu fasole verde inabusita, suc de portocale. Cina: sunca la cuptor, piure si morcovi intregi, struguri negri. Gustare: suc de merisor, unt de arahide, biscuiti sarati.

 

Marti. Mic dejun: suc de portocale, fulgi de orez incalziti, oua jumari. Dejun: sandvis cu salata de ton pe paine din faina de grau integrala, dovlecei inabusiti, suc de merisor. Cina: burrito cu carne, salata verde, lapte degresat. Gustare: bsghete de telina si morcovi.

 

Miercuri. Mic dejun: cidru cald de mere, cereale cu ciocolata, mandarina. Dejun: chili cu biscuiti, baghete de telina, salata de fructe proaspete cu crema de branza. Cina: friptura din piept de pui, orez salbatic si fasole, spanac proaspat, suc de portocale. Gustare: biscuiti cu graham, suc de grepfrut.

 

Joi. Mic dejun: banana, fulgi de ovaz cu lapte degresat, ou fiert. Dejun: salata mexicana cu carne de pui, suc de rodii. Cina: supa de varza, muschi de vita cu sos de ciuperci, suc de rosii. Gustare: biscuiti presarati cu ciocolata neagra, suc de mere verzi.

 

Vineri. Mic dejun: briosa cu mere verzi si scortisoara, cafea cu surogat de frisca si de zahar. Dejun: supa-crema de legume cu taietei, somon la cuptor si cartofi fierti, felii de pepene galben. Cina: spaghete din faina de grau integrala cu chiftele, legume inabusite, lapte degresat. Gustare: felii de portocala.

 

Cui ii este potrivita?

 

Adultii care urmaresc sa slabeasca doar cateva kilograme (intre 3-7 kg) ar putea constata ca aceasta dieta nu le este chiar de ajutor, iar planul nu este in nici un caz recomandat celor cu alergii, probleme ale sinusurilor, astm sau congestii nazale recurente.

 

Toate alimentele din aceasta dieta sunt disponibile pe scara larga, dar sunt preferate cele cu mirosuri naturale dulci. Alegeti alimente calde (supele, cafeaua, ciocolata si ceiurile) si mancarurile picante pentru a tine in frau simptomele foamei.

 

Obisnuiti-va sa inhalati mirosuri dulci neutre (mere verzi, banane si menta) inainte de masa, mestecati bine, mancati lent si optati pentru alimente fierbinti si picante. Feriti-va de bufetul suedez, de barurile cu salate si de produsele lactate.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *