Diete

Mirodenii si condimente in aromatizarea alimentelor

Folositi mirodenii pentru a aromatiza alimentele pe care le mancati! Veti fi uimit cate moduri exista pentru a imbunatati gustul alimentelor fara a adauga grasime, sare sau zahar. Ierburile aromatice si mirodeniile confera alimentelor culori vii, mai multa aroma si savoare. Incercati o aroma noua in fiecare zi! Iata cateva informatii despre principalele mirodenii si condimente folosite in alimentatie:

 

 

–    Busuioc. Planta aromatica cu gust dulceag si aroma de cuisoare. Exista mai multe varietati: busuioc dulce, busuioc cu frunze mici, cu aroma asemanatoare cu lamaia. Se foloseste la mancaruri italienesti, in special sosuri cu rosii, paste fainoase, pui, peste, crustacee. Poate fi cultivat atat in gradina, cat si in casa.

 

–    Foi de dafin. Frunzele unui arbust, cu gust usor intepator si cu aroma de scortisoara. Se folosesc la preparate din fasole si tocana de carne. Arbustul poate fi cultivat in gradina, dar si ca planta de apartament.

 

–    Chimen. Seminte cu aroma de nuca si lemn dulce care se folosesc pentru aromatizarea preparatelor din legume: sfecla, varza, morcovi, cartofi, napi si dovlecei. Se cultiva afara, in gradina.

 

–    Asmatui (hasmatuchi). Planta aromatica cu aroma discreta de telina si lemn dulce. Este excelent ca adaos la salate, peste, crustacee, pui, mazare, fasole verde si rosii. Poate fi cultivat in gradina sau in apartament.

 

–    Praf de chilli. Amestec gata preparat care contine ardei iute, chimion, oregano si alte plante aromatice si condimente. Se foloseste la preparatele din fasole uscata, la tocana sau supa de carne.

 

–    Coriandru. Planta cu seminte cu gust de nuca si care macinate se folosesc pentru prepararea diferitelor produse coapte, in special din bucataria mexicana, latino-americana si asiatica. Se adauga la orez, fasole, peste, crustacee, legume, sosul salsa sau salate. Se adauga peste preparat cu cateva minute inainte de a-l servi. Se poate cultiva in gradina. Atarnati florile cu inflorescenta in jos, intr-o punga de hartie, pentru a strange semintele.

 

–    Chimion. Seminte mici picante, amarui, care intra in compozitia prafului de curry, folosite pentru condimentarea legumelor, carnii de pasare, peste si fasole sau inmuiate in iaurt. Nu poate fi cultivat intr-o gradina obisnuita.

 

–    Marar. Atat partea verde, cat si semintele au un gust asemanator cu cel al chimenului. Semintele se folosesc mai ales pentru condimentarea preparatelor din peste si orez. Frunzele proaspete se folosesc pentru aromatizarea fructelor de mare, preparatelor din pui, iaurtului, preparatelor cu castraveti, fasole verde, rosii, cartofi si sfecla. Se cultiva in gradina.

 

–    Ghimbir. Aceasta planta aromatica adauga alimentelor o nota picanta, dar si aroma. Folositi ghimbirul uscat si macinat la orez si la prepararea marinatelor, iar proaspat, taiat felii sau ras la marinate, peste, pasare, porc si legume. Nu poate fi cultivat intr-o gradina obisnuita.

 

–    Isop. Planta aromatica cu gust intepator si aroma de menta. Folositi florile de isop pentru décor si frunzele tinere pentru aromatizarea salatelor de verdeturi si fructe. Se cultiva in gradina.

 

–    Nucsoara. Condiment obtinut din coaja fructului din arborele cu acelasi nume si care are un gust fin, usor dulceag de nuca. Se adauga la mancarurile cu morcovi si broccoli, varza de Bruxelles si conopida. Nu poate fi cultivat intr-o gradina obisnuita.

 

–    Maghiran. Ruda apropiata cu oregano. Se foloseste la aproape orice preparat din peste, carne de vita, pasare, oua, preparate din legume sau in sosul de rosii. Poate fi cultivat in gradina sau in apartament.

 

–    Menta. Menta obisnuita si menta create sunt cele mai obisnuite, dar mai exista peste 30 de varietati de ierburi inrudite si care au acelasi gust racoritor. Exista varietati cu aroma de fructe: lamaie, portocala si mar. Se foloseste pentru aromatizarea iaurtului, tabbouleh (salata de seminte zdrobite de grau amestecate cu felii de rosii, ceapa, patrunjel etc.), a salatelor, a produselor din mazare, fasole, porumb si cartofi. Se cultiva in gradina sau in apartament.

 

–    Rozmarin. Planta aromatica cu miros si aroma de pin, foarte apreciata la condimentarea gratarului de vita si de pasare. Se mai foloseste la preparatele din ciuperci, cartofi prajiti, pepene umplut. Se cultiva atat in gradina, cat si in apartament.

 

–    Sofran. Condiment cu aroma puternica, este folosit cu masura. Se adauga la preparate din peste de mare si paella, risotto, supa de rosii si cuscus. Nu poate fi cultivaaat in gradina obisnuita.

 

–    Salvia. Planta aromatica cu aroma asemanatoare cu cea a moscului, foarte buna mai ales pentru umpluturile pentru carnea de pasare. Se foloseste la preparate din pui, rata, porc, vinete, mancare de fasole si supe. Creste mai ales in gradina, dar poate fi cultivat si in apartament.

 

–    Tarhon. Planta cu aroma de lemn dulce, foarte apreciata pentru aromatizarea preparatelor din pui, vital, crustacee si oua, in sosurile pentru salata, cu rosii, ciuperci si morcovi. Se cultiva in gradina si apartament.

 

–    Cimbru. Planta cu frunze mici, cu gust mentolat si aroma de ceai. Exista mai multe varietati: cu aroma de lamaie, portocala, englezesc sau frantuzesc. Se foloseste pentru aromatizarea preparatelor din peste, crustacee, pasare, rosii, fasole, vinete, ciuperci, cartofi si dovlecei. Se cultiva atat in gradini, cat si in casa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *