PORTRET

Mircea Olaru-Zăinescu, Super Cetățeanul Clujului: „Societatea civilă este sublimă, dar îi lipsește organizarea!”

Mircea Olaru-Zăinescu e „un veșnic idealist, în luptă cu un sistem care nu pune preț pe valoarea individului”, după cum singur se definește. Este un activist civic ce s-a implicat dintotdeauna în toate frământările societății clujene. După diplomă e filosof („Eu nu am terminat filosofia, filosofia m-a terminat pe mine!”), de profesie a fost inițial cadru didactic, a predat științe sociale, apoi a activat, de-a lungul timpului, în diverse organizații neguvernamentale, iar în prezent e secretar executiv al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj și conduce o asociație de educație eco-civică, Eco-Media, care are în proiect inclusiv lansarea primului ziar de cartier, Info Mănăștur.

Mircea Olaru-Zăinescu a fost pe baricade la toate manifestările și protestele din Cluj, iar implicarea civică a constituit pentru el întotdeauna „o obsesie”:

„Cred că prima abordare conștientă a fost pe vremea studenției, când activam  în cadrul unui studio de teatru, «Atelier», condus de Radu Țuculescu. Toate spectacolele montate aveau această tentă de protest, de abordare a unor teme care la vremea aceea nu erau pe placul conducerii. Conștiința civică a fost apăsarea mea dintotdeauna și, din păcate, dacă ar fi să parafrazez o vorbă a unui ONG-ist celebru, conform căruia România are milioane de locuitori, dar foarte puțini cetățeni, aș putea spune, translatând la nivelul Clujului, că suntem acum sute de mii de clujeni, dar puțini cetățeni. Cred că trebuie să trăim liberi și fără frică, să trăim frumos, cu cerul înstelat deasupra noastră și cu legea morală în noi. Am mereu o stare de insatisfacție că nu reușim să capacităm recunoașterea personalității fiecărui om în cadrul societății, dar cred că asta ține de idealism…”

O adevărată conștiință civică se construiește prin exemplul personal

Mircea Olaru-Zăinescu a terminat Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul UBB și, după absolvire a lucrat ca institutor la Grupul Școlar de Transporturi, apoi a fost profesor de științe sociale la Grupul Școlar „Unirea” din Cluj-Napoca. După aceste experiențe, care au durat 4 ani, a fost angajat ca instructor la Casa Municipală de Cultură:

„A urmat, legată de angajamentul meu civic dintotdeauna, activitatea mea în diverse organizații neguvernamentale, dintre care cea mai dragă îmi e Clubul Turistic Speo-Alpin SALT, care s-a înființat în 1980. Eu din 1981 am intrat în slujbă la Casa Municipală de Cultură și în parohia mea a intrat această activitate pe care am dus-o mult și bine, până la ieșirea mea din serviciu, în 1995.

Îmi erau dragi montaniarzii pentru că au reușit să impună un comportament ecologic fără prea multe lozinci, dar cu aplicații practice. Noi așa ne-am crescut copiii, prin ieșiri săptămânale cu membrii clubului, prin tabere pe care le-am organizat anual sub titulatura «7 zile de vacanță», în care mergeam în Munții Carpați.

În aceste ieșiri am avut surpriza de a-l cunoaște pe celebrul montaniard Nicolae Baticu, un monstru sacru al celor împătimiți de munte, care a fost deosebit de încântat de faptul că în tabăra noastră întotdeauna existau recipiente pentru depozitarea gunoiului, pe care le duceam înapoi în oraș și le depuneam la coșurile de gunoi. Poate ca aceste mici amănunte să nu fie semnificative, dar eu zic că o adevărată conștiință civică se construiește dintr-un asemenea puzzle în care exemplul personal și faptul cotidian sunt definitorii.”

„Până aici democrație, de aici încolo Mănăștur!”

În 1997, Mircea Olaru-Zăinescu a fondat Asociația de Presă și Educație Eco-Civică Eco-Media, în cadrul căreia activează și acum. Prin acest ONG susține diverse campanii, precum „Someșul în pericol”, Roșia Montană și diverse inițiative locale, cum este „La Terenuri” din Mănăștur, un proiect al mai multor organizații care au drept scop valorificarea spațiului civic. Prin intermediul Eco-Media, în parteneriat cu Arcadia Media, Mircea Olaru-Zăinescu are în proiect editarea primului ziar de cartier, Info Mănăștur:

„Deocamdată va fi online, dar o să fie și ediții tipărite, pentru evenimente deosebite. Celebrul nostru cartier, care este cel mai mare oraș în oraș, pentru că, cu cei peste 10 000 de locuitori depășește orice oraș din județul Cluj, merită o publicație care să motiveze din punct de vedere civic locuitorii și să depășim această anatemă de cartier dormitor, care ni se tot pune de 20 de ani, cel puțin.

Mănășturul în sine are o istorie aparte și credem că merită ca această istorie să fie valorificată într-un nou context, pentru că Mănășturul are două universități, USAMV-ul și «Bogdan Vodă», multe școli generale de prestigiu și un liceu care are rezultate bune. Este un cartier în expansiune, faptul că, numai în ultimul an, pe Calea Mănăștur au apărut vreo 5-6 construcții cu spații de birouri și de locuit, ne întărește crezul nostru că nu suntem un cartier mort, ci că suntem încă în dezvoltare și există oportunități deosebite.

Partenerul meu de la Arcadia Media, Mihai Armanca, a avut o discuție cu angajatul Primăriei care răspunde de noul centru de cultură care se va deschide în incinta vechiului cinematograf Dacia din Mănăștur, acum în curs de renovare. Intenția noastră este să ajutăm administrația locală, să activăm respectivul imobil drept un adevărat centru multicultural în cadrul cartierului. Zona este foarte bună, centrală, și Mănășturul, la cei 100 000 de locuitori, nu mai are la ora actuală nicio sală de cinematograf, de spectacole sau de expoziții. Așa că, noi, mănășturenii merităm cu prisosință acest spațiu și sper să reușim să-l «mobilăm» cu activități de interes pentru comunitatea locală. Ne orientăm în primul rând pe dezbateri cu locuitorii cartierului, vizând promovarea unor proiecte de dezvoltare comunitară locală, în principal de identificare a unor teme de interes comunitar, și aici am putea merge pe axioma «stradă, școală, spital», pentru că sunt multe probleme cu care ne confruntăm în cadrul cartierului și dorim să încercăm ca, în parteneriat cu administrația, să găsim soluții viabile.

Unul dintre obiective este baza de agrement «La Terenuri», care acum este într-o stare jalnică, pentru că a fost lăsată de izbeliște. Primăria și-a luat mâinile de pe ea, în ciuda faptului că acum 3-4 ani a făcut ceva investiții și reamenajări. Toate terenurile au fost dotate cu echipamente pentru baschet, fotbal, tenis de câmp, dar, ca orice lucru care nu are nici un stăpân, au fost în scurtă vreme distruse. Avem acolo o vecinătate nedorită cu un grup de rromi care și-au făcut în acel loc o tabără permanentă, de ani de zile, și noi îi considerăm principalii vinovați pentru degradarea mediului de acolo, dar nu numai pe ei, pentru că pădurea are destule uscături și în zona noastră, în cartierul nostru.

Sperăm ca odată cu inaugurarea acestui centru cultural de la Dacia să putem să capacităm și vârfurile mănășturenilor, pentru că sunt destule VIP-uri în cartier, să organizăm expoziții pe diverse teme, să aducem și la noi în cartier târguri de genul «Produs de Cluj» sau târguri meșteșugărești pentru că, cu toate că, în mare parte cartierul Mănăștur este un cartier nou, care s-a dezvoltat de la începutul anilor ʼ70 încoace, totuși putem să promovăm tradițiile care au definit Mănășturul drept o entitate civică distinctă.

Distincția deosebită a Mănășturului constă în faptul că întotdeauna a fost un cartier care a ținut foarte mult să își impună independența, libertatea. A existat mereu o relație foarte clară între locuitorii cartierului și unitățile administrative; de fapt, e celebră și sintagma: «Până aici democrație, de aici încolo Mănăștur!», care a apărut imediat după instaurarea comunismului, pe o pancartă afișată în zona Fabricii de Bere, în 1947.”

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj

Mircea Olaru-Zăinescu activează în cadrul Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, chiar de la fondarea acesteia, din 1990. A făcut pentru această organizație foarte mult voluntariat, mai apoi a avut câteva contracte de muncă și, din 2004, are un contract permanent cu Asociația, în cadrul căreia ocupă în prezent funcția de secretar executiv.

În 1990, împreună cu un grup de ziariști, Mircea Olaru-Zăinescu a înființat «Inițiativa particulară», care a devenit ulterior «Tribuna afacerilor», publicație dedicată exclusiv patronilor. 

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj a fost recunoscută drept un bastion al economiei private, încă din 1990, când reprezentanții ei au făcut parte din diverse organisme de dialog social:

„Încă din vremea aceea și ulterior am ajuns să conducem ca organizație și Federația Regională a Patronatelor din sectorul IMM. Avem, datorită notorietății noastre, două locuri de vicepreședinți în cadrul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii și, prin aceste funcții, suntem într-o permanentă legătură cu patronatul național, încercând să impunem măsuri legislative, corecții ale cadrului legislativ actual, de care să beneficieze membrii noștri.

La ora actuală noi avem în parohie, în Asociație, înregistrați peste 1200 de membri, din categoria societăților comerciale sau a persoanelor fizice autorizate, dar, datorită activității noastre și acestor pârghii de care dispunem prin patronatul național, suntem de fapt reprezentanții intereselor tuturor întreprinderilor mici și mijlocii din județul Cluj și din toată regiunea de Nord-Vest.

Acesta a fost și este în continuare un sector important în care m-am manifestat ca activist civic. Chiar dacă acum sunt și angajat, faptul că nu am plecat în altă parte, ci am rămas aici, este o dovadă că îmi găsesc mereu locul în cadrul unor organizații care nu țin de structura statală, organizații neguvernamentale.”

„Am fost pe baricade la aproape toate protestele”

Mircea Olaru-Zăinescu a participat la aproape toate protestele din cadrul campaniei «Salvați Roșia Montană!», iar valul actual de proteste nu l-a surprins, pentru că se aștepta la o reacție de amploare a străzii:

„S-a acumulat o încărcătură socială care trebuie să își găsească la un moment dat un debușeu. Nemulțumirile acestea care s-au acumulat au explodat odată cu tristul eveniment de la clubul Colectiv. Marele meu semn de întrebare este legat de finalitatea acestei mișcări spontane, pentru că, din păcate, societatea civilă despre care vorbim atât de mult este sublimă, dar îi lipsește organizarea, reprezentarea în anumite structuri, care să poată coordona acest tip de activitate, să fie o contrapondere la structurile politice care beneficiază de această democrație reprezentativă, ce de fapt a devenit o dictatură mascată a grupărilor politice.

Ce m-a oripilat, mai ales în ultimii doi ani, a fost faptul că, de câte ori apar la televizor reprezentanți ai partidelor de la putere sau din opoziție, singurul lor scop este «să îi dăm jos!, să îi distrugem!» pe ceilalți. Și asta e o chestie care alternează, indiferent cine este la guvernare. Dacă acesta este scopul lor și prioritatea numărul unu, înseamnă că totul nu este altceva decât o imensă luptă intestină în cadrul acestui sistem, care s-a dovedit a fi un sistem mafiot în România. Cred că tot șirul acesta de arestări în urma cercetărilor DNA-ului este de fapt vârful unui aisberg, care ajunge până la baza sistemului social.”

Mircea Olaru-Zăinescu a detestat întotdeauna politizarea excesivă și consideră că societatea civilă trebuie să se mobilizeze mai mult în asemenea momente, precum cele pe care le trăim în aceste zile, și să încerce să își impună propriile dorințe:

„Faptul că acum se strigă mereu în stradă: «Corupția ucide!» este un semn că sistemul este bolnav, și atunci acest sistem trebuie schimbat, iar societatea civilă are un rol major în această schimbare.

Trăim încorsetați într-un cadru legislativ care, la ora actuală, nu permite sau face aproape imposibilă declanșarea alegerilor anticipate și, dacă nu reușim să impunem această schimbare, inclusiv de cadru legislativ, vom fi în continuare victime ale unui sistem politic corupt.

Tudor Chirilă spunea într-un mesaj adresat societății civile: «Să nu părăsim strada, până când nu se vor găsi soluții viabile de schimbare!» Soluții există, am auzit o grămadă de parlamentari că, da, suntem gata să ne depunem mandatul, dar ar trebui să-și dea cu toții demisia, ca să vină oameni noi. Asta ar fi o soluție de compromis, dar viabilă față de perpetuarea actualului sistem”, conchide activistul civic.

Foto: Ziar de Cluj, Lucian Tănase, Lucian Nuță, Dan Bodea, Adina Dina, Mircea Olaru-Zăinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *