Politica

Mircea Geoană, despre cele trei scrisori din SUA, exclusiv la NCN: “Nu este operațiunea politicienilor, este a unor oameni de afaceri din România”

Trei scrisori au fost trimise deja către România de către personaje importante din SUA: Rudolph Giuliani (fostul primar al New York-ului), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Kiki Skagen Munshi (care a lucrat 22 ani în Serviciul de Externe al SUA). Toate sunt critici la adresa justiției și DNA-ului. Din tot acest joc al scrisorilor, cine are de câștigat și cine are de pierdut? S-a încercat găsirea unor răspunsuri la aceste întrebări în emisiunea Pentru Cluj, de joi seara, de la postul de televiziune NCN. 

Mircea Geoană, fost ambasador al României în SUA a avut câteva declarații interesante în cadrul emisiunii Pentru Cluj. În opinia sa, aceste jocuri de influență sunt făcute de oameni de afaceri din România, care se confruntă cu rigorile legii. 

“O lungă perioadă de timp, jocul acesta de influență externă, de excitare a centrelor de decizie sau de presă sau de influență din Occident era făcută profesionist de cei care știau să facă și știu să facă acest lucru în continuare. În ultima perioadă, în principal din zona oamenilor de afaceri români care au avut de înfruntat rigorile legii și care nu ezită să investească niște resurse în a folosi aceste pârghii, jocul a început să fie folosit și de către alții. Și așa e viața. E adevărat că problema asta de lobby în America…firma care a fost folosită pentru a-l angaja pe Giuliani este condusă de fostul director FBI, Louis Freeh, îl cunosc din vremea când eram la Washington. Băiatul Adamescu Junior a încercat să folosească și a folosit în Marea Britanie documente similare, apelând la foști demnitari, la foști membri ai Guvernului britanic, la foști diplomați britanici pentru a încerca să își apere cauza. Aceasta este o parte a problemei. A doua întrebare este cine are dreptate aici pentru că și alții folosesc mijloacele care sunt la dispoziție și cine încearcă să facă acest lucru la un moment dat devin și ei puțin mai sofisticați. Vreau să spun un lucru extrem de clar: aici nu este vorba de politicieni români, nu cred că a fost un demers făcut de banii investiți de politicieni români în astfel de operațiuni, sunt oameni de afaceri români cu dificultăți în justiție, care cred că din punct de vedere al reputației lor sau el evoluției legislației românești astfel de demersuri ar putea să fie utile. Evident că unii politicieni sunt mai bucuroși, alții mai puțin bucuroși, dar nu este operațiunea politicienilor, este a unor oameni de afaceri din România”, a spus Mircea Geoană. 

Dacă toate aceste scrisori nu vin pe cale oficială, ci din partea unor personaje influente atunci vorbim doar despre un fel de cameră cu ecou. Cel puțin așa consideră fostul ambasador al României în SUA. 

“Trebuie să facem o distincție între poziția oficială a administrației americane sau a Bruxelles-ului sau a Berlinului și ceea ce poate să apară ca o voce influentă a unui fost demnitar. Sunt două lucruri diferite. Deci, o poziție consolidată, comunicată oficial pe canalul oficial guvern – guvern, ministere – ministere, agenții – agenții, este un subiect, este o politică a acelui stat. În rest, ecosistemul acesta de influență e un fel de cameră cu ecou, pe care și unii și alții au folosit-o de-a lungul timpului”, a declarat Geoană. 

Interesul cetățeanului simplu din tot acest joc al scrisorilor și al influenței este ca Justiția să funcționeze corect. 

“Subiectul cel mai important pentru România – și încerc să fiu cât mai distanțat de jocul politic de zi cu zi de la noi de acasă, pentru că este un joc politic foarte aspru – este că, pe de o parte, a opri sau a încerca să încetinești lupta împotriva corupției este un lucru greșit, pe de altă parte, a continua să o faci fără să restabilești un control reciproc între puterile statului și o diviziune clară a muncii ar fi, de asemenea, o greșeală. Cred că din toată această nebunie și acest zgomot uriaș interesul românului obișnuit este ca Justiția să funcționeze corect și să îți dea o șansă corectă să îți aperi inocența până când instanța se pronunță într-o direcție sau în cealaltă. Deci, în spatele acestei lupte politice se duce o luptă pentru un echilibru corect între puterile statului și parțial ce se spune în scrisoarea lui Giulliani e o bucată de adevăr. E adevărat că este prezentată într-un mod în care să servească intereselor unor oameni de afaceri români”, a mai spus Mircea Geoană. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *