Politica

Mircea Diaconu dezvăluie cât e indemnizația lunară, de ce se călătorește la business class și alte curiozități despre funcția de europarlamentar

Aceasta este esența traiului fără griji pe banii Europei, pe care o desprindem dintr-un interviu cu Mircea Diaconu, deputat european între 2014 și 2019, publicat de recorder.ro

Mircea Diaconu:

„Era o discuție în direct la Antena 3 cu un personaj foarte important, un mare sociolog, avansa, despre altul, nu despre mine, eu zugrăveam în casă astă vara. Și zice domnul acolo, despre altul: „40, 50 de mii de euro…”, nu știu ce. Să cad de pe scară. Mi-am adus aminte că eram într-un magazin, cu căruciorul și cumpăram și o doamnă care e deputat actual, nu ce ce… „Ah, domnu Diaconu…”, nu știu ce. Deputat în România, în Parlamentul din România.

Zice, nu știu ce: „Ah, m-aș fi dus și eu, că poate mă pune și pe mine pe listă”. Dar cât, într-adevăr, așa, cam 25, 30 de mii de euro?

Nu doamnă, ce vă veni. Și i-am spus cât. „Ah, nu mă mai duc”, zice, că „ăștia îi câștig, am și cabinet notarial, îi câștig în 2-3 zile. M-ați înțeles? Hai să vă explic exact cât este.

Și acuma discutăm de banii tăi sau banii pe care îi iei tu acasă. Indemnizația este de 6.350, 6.320, nu mai știu exact de euro pe lună”, spune Mircea Diaconu

Ce avantaje mai are un europarlamentar pe lângă îndemnizația lunară?

„Ai drumurile plătite, decontate, de nu-ți dă cineva „poftim banii ăștia și după aia treaba ta”. Nu. Ai biletul, pac și așa mai departe. N-are nimeni mașina lui. În România îți dă o amărâtă de Dacie și te înjură de parcă ar fi Mercedes la scară, ceva de genul ăsta. E o Dacie, să zicem, de orice fel. Ei, acolo nu are nimeni nicio mașină. Dar oricând ai nevoie de mașină, dai telefon și a venit, te-a luat. Te-a dus la birou, te-a dus la aeroport. Nu-i a ta și e Mercedes, m-ați înțeles?Și nu te înjură lumea că nu are de ce. Mai departe. Că „nu vă duceți”, că nu știu ce. Acolo e cu prezență, deci cu diurnă zilnică. Ești, semnezi, exiști, ai activitate, primești diurna aceea zilnică. Dacă n-ai-diurna și dacă nu faci chestia asta, n-ai bani de chirie, de toate alea de pe acolo, cheltuielile alea, mai și mănâncă omul, nu? Se mai și îmbracă, își schimbă șosetele”

Cât e diurna?

„600 de euro, da pe zi. Și nu-s toate, că unele zile nu sunt Zile efective, de lucru ale Parlamentului.Asta e tot”

Nu mai e nimic?

„Și pensiile, că și asta e interesant. Deci eu am un singur mandat. O să am, dacă dă Dumnezeu să îl după până la capăt. Să dea Dumnezeu. Că, poate vin rușii, ce știu eu? Și asta înseamnă 1.400 de euro pe lună. Este pensie pentru un mandat. Deci ăștia-s banii. Pentru mine este un miracol. Pentru mine, ca actor, pentru că pensia de actor e cu totul alta. Și puteam să fiu mai departe pe pensia de actor, și acum, miraculos, sunt pe pensia asta”

 

Sigur nu mai sunt și alți bani?

„Se alocă tot felul de bani. Se alocă tot felul de bani și-s foarte importanți. De conferințe, de materiale tipărite și așa mai departe, pe care le faci în activitatea ta, anexe ale activității tale. Și ăștia-s tot bani europeni, care vin prin grupul politic din care face parte. Grupurile politice din Parlamentul European sunt finanțate de la bugetul Parlamentului European cu sume considerabile. Mi-au spus asistenții: „Păi, nu știți linia 400, finanțarea?” și nu știu ce. Nu știu, despre ce e vorba?”

 

Dar banii alocați pentru salariile consilierilor?

„Păi, banii pentru asistenți sunt salariile lor. Ei primesc salarii, asistenții, și din România, prin Parlamentul European, nu prin mine, nu prin deputat. Ei trimit bani la un agent de plată, deci o firmă specializată de contabilitate, nu știu ce, care face plățile lunare și care ține registrele”

 

Cum se alege firma asta? Cine alege? E o procedură, sau…?

„Nu. Eu aleg. Eu aleg cu firma. Sunt doi oameni care au firma asta pe care ați ales-o și unul dintre ei lucrează la Teatrul Nottara. Deci dacă aș ajunge Președintele țării, că multă lume țipă la mine, șoferul meu ar fi cel de la Nottara,  deci dacă as ajunge Președintele țării, că multă lume țipă la mine. Secretara mea ar fi cea de la Nottara. Vă spun foarte clar. Sunt oameni pe care îi cunosc. Da, sigur că da. Care au firmele lor private, deci nu Teatrul Nottara, faptul că lucrează și la Nottara, e treaba lui. Dar au firme fiind și angajați la Teatrul Nottara, da”, mai spune Mircea Diaconu

Concluzia

6.300 de euro indemnizație pe lună

Până la 6.000 de euro diurna/lună

Bilete de avion la Business Class sau 0.53 euro/km

Mașină cu șofer la dispoziție

4.513 de euro pe lună pentru decontarea unor cheltuieli administrative cu biroul din România

8 consilieri plătiți de Parlamentul European

1.400 de euro pensie

Votați cu grijă, ca să zicem așa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *