Din oras

Mihail Kogălniceanu – strada unde sunt îngropate “concursurile de idei” din banii publici

Cât de curând municipalitatea va face publică vreo aplicație prin care clujenii vor putea vizualiza modul în care strada Mihail Kogălniceanu va fi reamenajată, transformată, pietonalizată etc. Singura soluție la nenumăratele concursuri de idei fi-va, cel mai probabil, o rezolvare de domeniul science fiction.

Iar aceasta pentru că atât bugetarea partikipativă, cât și concursurile de soluții – idei promovate de autoritățile clujene – nu reprezintă decât un sistem de bluffing, altfel spus o modalitate tare izbutită de inducere în eroare a publicului. Aceasta funcționează printr-o tărăgănare fără început și sfârșit. Iar modele de ”bune practici” sunt destule, din care putem aminti concursul de idei pentru modernizarea Parcului Feroviarilor ori cel referitor la modernizarea Turnului Pompierilor.

Cumulat, peste ambele proiecte s-au scurs în jur de cel puțin 10 ani de discuții sterile, analize, debateri și alte văicăreli. Când nimeni nu mai aștepta, aceste două proiecte s-au urnit din loc. Alți ani vor trece până modernizarea propriu-zisă va fi realizată.

CITEȘTE ȘI: După zece ani de discuții, Parcul Feroviarilor se modernizează și primește nume nou. Mai durează încă trei-patru ani până când va fi redat clujenilor

CITEȘTE ȘI: În ce stadiu se află modernizarea Turnului Pompierilor, la un an și jumătate de la încheierea concursului de soluții

Numai strada Mihail Kogălniceanu numără 6 ani de idei – zbârnâie Clujul de propuneri și soluții, atât de multe sunt încât nu a fost identificată încă soluția ideală.  

În 2013, primarul Emil Boc anunța că strada Mihail Kogălniceanu va fi transformată în pietonală. S-au organizat dezbateri publice, urma apoi să aibă loc un concurs de soluții, dar totul s-a oprit când conducerea Primăriei a realizat că nu are unde să scoată traficul și nu are unde să facă locuri de parcare. 

La cinci ani de la „poveștile nemuritoare” despre strada Mihail Kogălniceanu, Primăria anunță organizarea unui concurs de soluții. Valoarea premiilor este de 845.000 lei.

Premiul I constă în finanțarea contractului de proiectare și este în valoare de 755.000 lei, premiul II este în valoare de 60.000 lei, iar premiul III este de 30.000 lei.

Concursul de soluții se încheia în data de 11 a lunii lui Răpciune, anul curent.

De la 11 Răpciune s-a ajuns la 11 proiecte depuse. O pură coincidență. 

Concursul este realizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.

”Proiectele depuse urmează să se anonimizeze și vor intra în analiza juriului. În 17 septembrie vom anunța câștigătorul”, a declarat directorul Centrului de Imaginație și Inovare Civică, Ovidiu Cîmpean.
Valoarea premiilor a rămas neschimbată. 

Cum se va transforma aspectul acestei străzi, ce comportă o valoare simbolică pentru oraș, nimeni nu are idee, cel puțin deocamdată.

După atâția ani, în care concursurile de idei s-au tot împotmolit, pentru ca apoi aceleași idei să fie scoase de la naftalină, soluția finală rămâne un mister. 

CITEȘTE ȘIStrada Mihail Kogălniceanu va fi reamenajată. Ideea este scoasă de la naftalină după 6 ani de la primul anunț

Urmează alte câteva etape:

Analiză Preliminară Proiecte (Verificare Comisie Tehnică) 

Analiza preliminară a proiectelor se desfășoară între 12-13.09.2018 

Jurizare Proiecte

Jurizarea proiectelor se desfășoară între 14-15-16.09.2018 -16.09.2018 

Anunț oficial câștigător (Conferință de presă cu juriul) – 17.09.2018 

Publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al competiției – 17.09.2018

Cert este că banii publici sunt puși la bătaie. Publicul este invitat să participe. Municipalitatea clujeană poate, în acest fel, să motiveze foarte abil nesfârșitul proces birocratic care se realizează cu greu. Comunitatea participă, soluțiile sunt dezbătute, urmează discuții, apoi analize, juriul intră în rol, iar rezultatele mai întârzie.

Dacă ar fi urmat și o etapă a contestațiilor, atunci sigur proiectul se mai bloca câțiva ani. 

Culmea este că banii se dau, sumele vin din banii publici, iar modul în care este administrat acest buget duce într-un punct mort.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *