PORTRET

Mihai Vălean, un artist care aduce, prin tatuajul cosmetic, o mică bucurie în viața femeilor suferinde

Mihai Vălean este un tânăr care și-a descoperit o vocație prin tatuajul cosmetic. Dornic să învețe o meserie, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru această artă pe care o pune gratuit în slujba bolnavilor care, în urma chimioterapiei, și-au pierdut pilozitatea facială. 

Mihai Vălean s-a născut în Cluj, a urmat Liceul Economic și, după ce a terminat clasa a XII-a, a plecat pentru 12 ani în Italia, unde a lucrat de toate. S-a apucat de făcut și tatuaje corporale în Italia, după ce un prieten din țară l-a învățat tehnica și, la un moment dat, pe când lucra la o benzinărie, un client l-a întrebat de ce nu învață o meserie mai specializată, să nu mai fie un simplu om bun la toate:

„A venit un băiat și mi-a zis: «De ce nu înveți să faci o meserie? Tu nu știi să faci nimic, numai să închizi și să deschizi un bușon!» Și atunci m-a pus pe gânduri și mi-am spus că trebuie să învăț să fac eu ceva cu mâna mea. 

Și așa am început cu tatuajele normale, lucrând în domeniu am descoperit că se pot și șterge tatuaje cu laser și m-am hotărât să îmi cumpăr un laser pentru ștergerea tatuajelor.”

Între timp, Mihai s-a întors în țară, unde și-a propus să realizeze tatuaje cosmetice:

„Mi-am zis: eu, bărbat, să fac sprâncene? Mi-a fost rușine un pic, dar, până la urmă, lucrând, a început să îmi placă, s-a transformat în pasiune.”

Din pasiune, Mihai Vălean a făcut, în cele din urmă, o artă:

„Tatuajele se fac în funcție de forma și fizionomia fiecăruia, în funcție de sprânceana pe care fiecare o are. Se pot face mici modificări, dar cel mai bine e să ții cont de sprânceana clientului. Pentru ca să tatuezi sprâncene îți trebuie ochi, finețe, nu poți greși.”

Mihai Vălean le recomandă procedura tatuajului cosmetic femeilor care au foarte puține fire în sprânceană, celor care din pensat nu pot să mai dea o anumită formă sprâncenelor, caz în care golurile sau părțile lipsă se pot corecta prin tatuaj:

„Metoda pe care o folosesc eu, microblading-ul, e o metodă manuală japoneză cu un ac în formă de lamă, cu care zgârii efectiv pielea și introduc tușul prin zgâriere. Reușesc astfel să fac niște fire foarte delicate și foarte fine, care imită exact firul de păr. Se vede că e tatuaj numai dacă te uiți atent. Se observă, dar e foarte puțin vizibil, nu are nicio legătură cu tatuajele pline care se făceau înainte, când se făcea un contur și umplere, caz în care chiar se vedea că e ceva artificial.

Tatuajul e semipermanent, ține până la 2 ani. Se mai modifică trendurile în forma sprâncenelor, anul trecut, de exemplu, s-au purtat mai groase, acum încep să se poarte din nou normale, mai apar tot felul de forme noi. E ca un val, dacă apare un model într-o poză, cu o sprânceană mai groasă sau arcuită într-un anumit fel, apoi toate femeile vin cu poza aceea să le fac și lor.”

Mihai Vălean a avut și are cliente de toate vârstele, de la 20 până la 80 de ani. Au apelat la el chiar și bărbați:

„Am avut un băiat care, din cauza unei boli, a pierdut părul din sprâncene și de pe cap, și i-am făcut gratuit o micropigmentare, ca să îl ajut.”

Mihai nu le ia niciodată bani celor care suferă de o boală, ajutând până acum gratuit mai multe femei care și-au pierdut pilozitatea facială în urma chimioterapiei. Și celorlalte cliente Mihai le  realizează tatuajele la prețuri decente, pe lângă remunerația financiară el având și satisfacția în sine a acestei meserii, pe care o pune și în slujba oamenilor suferinzi, cărora astfel le aduce o mică alinare:

„Lucrând a început să îmi placă și încerc să fac tot mai de calitate. Mă perfecționez în continuu prin cursuri și particip la congrese ale dermopigmentiștilor. Chiar acum am fost la București, unde am primit și un premiu. Pe femeile suferinde această tehnică le ajută pentru că, dacă și-au pierdut părul, tatuajul sprâncenelor le schimbă fizionomia. Sprâncenele sunt foarte importante în ansamblul frumuseții fizice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *