PORTRET

Mihai Șerban, președintele clubului Rotaract Visio Cluj-Napoca, un tânăr care crede în prietenie și în bunătatea oamenilor

Mihai Șerban este președintele clubului Rotaract Visio Cluj-Napoca, ONG-ul tânăr din cadrul Rotary prin intermediul căruia, împreună cu colegii săi, care reprezintă o mare familie, se implică în viața comunității prin acțiuni umanitare, culturale, de sprijinire a sportului și a performanței. Rotaract e o organizație care adună sub cupola sa persoane între 18 și 30 de ani cu o conduită civică ireproșabilă, tineri care își doresc să contribuie la schimbarea în bine a societății prin acțiuni concrete de sprijinire a celor defavorizați.

Mihai Șerban crede în prietenie și în bunătatea oamenilor, valori pe care le promovează atât în cadrul clubului, cât și în mediul profesional în care își desfășoară activitatea (este recruiter și consultant de resurse umane), pentru că e convins că doar împreună, ajutându-ne, potențându-ne reciproc calitățile, putem crea o societate mai umană, mai plină de bucurii sufletești.

Mihai face parte de 10 ani din acest tip de organizație, pe care acum a ajuns să o conducă, spiritul rotarian ajungând să fie parte integrantă din sine. Rotaract este pentru el un stil de viață, o modalitate de a își valorifica timpul liber prin proiecte care dovedesc faptul că tinerii de astăzi pot și vor să construiască o societate mai bună.

„Am intrat în Interact în ideea de a ne implica, de a vedea ce înseamnă activitatea civică”

Mihai Șerban s-a născut în Alba Iulia și a devenit clujean în urmă cu 10 ani, când a ales să studieze la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca, o instituție de învățământ care a contribuit major la formarea sa. A făcut parte dintr-o generație foarte sudată de liceeni, aici și-a creat un cerc calitativ de prieteni și, din clasa a XI-a, împreună cu grupul său de amici, a intrat în Interact, cel mai tânăr club Rotary, destinat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani:

„Am intrat în Interact în ideea de a face ceva nou, de a ne implica, de a vedea ce înseamnă activitatea civică, în afara orelor, în afara a ceea ce cunoșteam de la școală.

Foarte mulți tineri din ziua de astăzi au sentimentul că ceea ce fac în timpul unei zile la școală nu e suficient pentru dezvoltarea lor, pentru a cunoaște bine lumea în care trăiesc. Ei simt nevoia să desfășoare activități pentru a ajuta un scop, o cauză, pentru a se ajuta, în cele din urmă, pe sine să se dezvolte.”

Prin Interact, împreună cu prietenii săi, cu familia în care a intrat, Mihai a început să se implice într-o serie de proiecte umanitare adresate în special copiilor cu probleme de sănătate sau celor care nu au avut șansa unei familii.

Un prim proiect pe care l-a coordonat a constat într-o seara de muzică folk, organizată în colaborare cu Teatrul Național Cluj-Napoca, la Facultatea de Litere, un eveniment în care a fost implicat și actorul Ionuț Caras. Banii obținuți din vânzarea biletelor au folosiți pentru a ajuta copiii cu deficiențe neuromotorii din cadrul Centrului de Plasament „Pinocchio”:

„Împreună cu colegii am mers la casa de copii și le-am dus alimente și unele lucruri care am considerat că le erau necesare. Ne-am bucurat de faptul că, prin resursele noastre reduse, prin efortul nostru de mobilizare, am reușit să îi ajutăm pe copiii de acolo să aibă o după-masă mai frumoasă, mai fericită.”

Mihai Șerban a activat în Interact timp de doi ani de zile, perioadă în care, alături de ceilalți membri ai clubului, a învățat să organizeze evenimente, a dobândit competențe de public speaking, de leadership, a câștigat încredere în sine și în capacitatea sa de a-și transforma în realitate proiectele sociale.

„În Rotaract poate veni orice persoană care are intenția de a îi ajuta pe cei din jur”

După Interact, la vârsta majoratului, în 2010, Mihai Șerban a trecut la Rotaract, clubul destinat celor între 18 și 30 de ani. În Rotaract, după cum ne explică Mihai, poate intra orice persoană care are intenția de a îi ajuta pe cei din jur, oricine dorește să contribuie la progresul comunității, la aducerea unui aport calitativ în cultură, în sport, în orice domeniu de dezvoltare. În plus, cei care fac parte din acest club beneficiază de un mediu propice pentru propria dezvoltare personală:

„Rotaract înseamnă un grup de prieteni foarte buni. Cei care vor să ni se alăture trebuie să dea dovadă de bune intenții, trebuie să avem certitudinea că primim printre noi persoane care nu pătează imaginea celorlalți membri, care au un comportament social orientat să ajute, să construiască. Avem un moto în Rotary: «Service above self», a servi mai presus de tine însuți. Și atunci, persoanele care vor să vină, cei pe care îi recrutăm, sau recomandările pe care le primim trebuie să fie persoane educate, care vor să schimbe peisajul social în bine.

Persoanele care vor să intre în Rotaract Visio Cluj-Napoca ne pot contacta pe pagina noastră de Facebook și, în fiecare joi, ne reunim la Hotel Opera Plaza. Avem sesiuni de recrutare în care ne întâlnim cu persoanele interesate, povestim foarte amical, le explicăm ce înseamnă clubul nostru, care sunt scopurile, ideile noastre, care sunt direcțiile în care încercăm să dezvoltăm proiecte.”

Proiecte caritabile menite a readuce zâmbetul în sufletul semenilor noștri

Mihai Șerban este președintele clubului Rotaract Visio Cluj-Napoca, ce cuprinde în jur de 25-30 de membri activi, care se implică în acțiuni socio-comunitare, culturale, de sprijinire a sportului și a performanței, sau în proiecte ecologice:

„Încercăm să avem un calendar de proiecte, de evenimente structurate coerent și eficient pentru a putea avea o activitate susținută. Nu vrem să ne implicăm în foarte multe proiecte care să aibă doar o valoare cantitativă, ci, poate, în decursul unui an, să facem două-trei proiecte la sfârșitul cărora să ne simțim împliniți, să ne bucurăm de faptul că există un rezultat tangibil.”

În ultimele luni ale anului 2015, membrii Rotaract Visio au avut un proiect de care sunt foarte mândri, care le-a adus mari satisfacții, numit ”Make a wish come true”, o acțiunea de strângere de fonduri, în care s-au implicat cu mult entuziasm. Din contribuții proprii și sponsorizări ei au achiziționat în jur de 40 de perechi de încălțăminte pentru copiii săraci din satul Nireș, de lângă Dej, care nu aveau încălțăminte adecvată pentru sezonul rece:

„Dincolo de orice interes propriu sau de dorința de a construi imagine, chiar am văzut că membrii clubului s-au implicat cu sufletul. Principiile în care noi credem la asta se referă, până la urmă, să reușim să ajutăm persoanele care au nevoie”, precizează Mihai Șerban.

În continuarea proiectului „Make a wish come true” a urmat o altă acțiune, ”Letters to Santa Clause”, menită a le aduce o bucurie de sărbători micuților de la centrul de plasament „Căsuța Bucuriei”. Membrii Rotaract Visio l-au întrebat pe fiecare copilaș în parte ce și-ar dori de la Moș Crăciun, fiecare a scris o scrisoare cu ce l-ar face fericit, clubul a făcut publice scrisorile pe Facebook și a făcut apel la toate persoanele dispuse să ajute, să aleagă un copil căruia să-i îndeplinească dorința, să îi ofere cadoul mult dorit. Niciun copil nu a cerut un Ferrari sau lucruri fanteziste, ci lucruri simple, pe care ei nu și le permiteau, pe care le vedeau la alții și pe care s-ar fi bucurat să le aibă: hăinuțe, dulciuri, o tabletă, o paletă de ping-pong, mingi, jucării.

Acțiunea a sensibilizat chiar și persoane din afara Clujului, care au trimis cadourile prin curier din alte localități, fiecare membru al clubului  Rotaract a ales copilul cel mai potrivit cu posibilitățile sale financiare, au existat persoane inimoase și din Cluj care s-au oferit să ajute și, astfel, de Crăciun, Moșul a venit și pentru copiii de la „Căsuța Bucuriei”:

„Prin campania stârnită pe Facebook am strâns chiar mai multe cadouri decât ne așteptam, impactul a fost unul important și am fost mulțumiți de ce am realizat prin faptul că acești copii au obținut ceea ce și-au dorit, au avut câteva zile de sărbătoare, în care, persoanele care s-au implicat au reușit să le aducă un zâmbet.”

Mihai Șerban își dorește să continue alături de prietenii săi din club proiectele de genul acesta, și, pe viitor, să se implice la un nivel mai profund, membrii clubului să meargă în weekend să își petreacă timpul cu copilașii din centrele sociale:

„Vrem să încercăm să le oferim șansa de a vedea lumea mai colorată, să îi ducem la un film sau să le cumpărăm ceea ce își doresc, lucruri mici, simple, dar care le pot face ziua mai plăcută!”

De sărbători, membrii Rotaract Visio au avut o activitate susținută și, cadourile, îmbrăcămintea și încălțămintea adunate în plus față de propriile proiecte le-au împachetat frumos și le-au redirecționat către Shoe Box.

Ca student la Facultatea de Științe Politice, Mihai Șerban s-a implicat, împreună cu colegii săi din Rotaract Visio, și în proiectul „O masă caldă”, inițiat de profesorii și studenții din cadrul facultății unde el studia. Rotaract Visio a fost un partener al acestei acțiuni umanitare în primul an și jumătate de activitate, membrii clubului au format echipe de câte două-trei persoane care mergeau săptămânal să gătească la Cantina Primăriei alături de profesorii coordonatori și de alți studenți, pentru a le putea oferi o masă caldă celor nevoiași. În plus, clubul dona lunar o sumă de bani care asigura necesarul de alimente pentru câte o săptămână:

„Intenționăm în viitor să reluăm și activitatea de acolo și să ajutăm. Aceasta a fost o bună ocazie ca membrii clubului să vadă ce înseamnă un proiect social, să se implice mai mult, să fim mai închegați, printr-o activitate de team building, de cunoaștere și respect a unei munci în folosul unor oameni care chiar au nevoie de noi”, precizează Mihai Șerban.

În primăvara anului trecut, împreună cu alte ONG-uri din Cluj, Rotaract Visio s-a implicat și în proiecte de ecologie: au plantat în Gheorghieni, lângă Cluj, un număr important de copaci, într-o zonă cu defrișări care trebuia reîmpădurită. Pe viitor, Mihai Șerban își dorește ca, alături de colegii săi, să reia proiecte de genul acesta, pe care să le transpună la o scară mai largă.

Membrii clubului Rotary Visio își propun și susținerea performanței în educație prin oferirea unor burse de merit pentru studenții cu adevărat valoroși, burse care să le ofere o motivație în plus pentru studiul lor asiduu.

În decembrie 2015, clubul condus de Mihai Șerban s-a implicat, alături de celelalte două cluburi Rotaract din Cluj-Napoca, într-un proiect comun numit „O cană de poveste”, care a constat în vânzarea de vin cald și ceai la o căsuță amplasată în Piața Muzeului, banii strânși fiind destinați utilării bibliotecii unei școli din mediul rural. În trecut, din fondurile strânse în cadrul unui alt eveniment, membrii Rotary Visio au mai cumpărat cărți și pentru secția de Pediatrie a spitalului de pe strada Moților:

„Am achiziționat cărți și le-am dus acolo pentru că sunt mulți copii care stau postoperatoriu în spital și au nevoie să își ocupe timpul, iar cărțile care existau erau învechite sau deteriorate.”

Prin prietenie, la o lume mai bună

În prezent, Mihai Șerban studiază Resurse Umane, în cadrul unui masterat, la Facultatea de Psihologie. Activează în cadrul companiei Adecco, unde este recruiter și consultant HR, un domeniu apropiat activității sale din cadrul Rotaract pentru că, în ambele cazuri, el lucrează exclusiv cu oamenii.

Mihai Șerban îi sfătuiește pe tineri, în urma experienței sale de consultant HR, să intre în câmpul muncii cât mai devreme, să muncească responsabil și să fie cea mai bună variantă a lor în tot ceea ce fac:

„Munca este o chestiune fundamentală, ei trebuie să devină responsabili, să își dorească să facă ceva, să aleagă o direcție pe care vor să meargă și să devină buni profesioniști. Lucrurile trebuie făcute cu maximă seriozitate și responsabilitate, dacă îți propui ceva neapărat să fie concluzionat, nu doar verbalizat, ci și dus la bun sfârșit, pentru că altfel te pierzi într-un hățiș mediocru și ajungi să faci toate lucrurile în mod superficial.”

Mihai e convins că prin prietenie se poate ajunge la cele mai bune rezultate, atât în cazul preocupărilor din timpul liber, cât și la locul de muncă:

„Cred că prin prietenie se poate ajunge la efecte pozitive întotdeauna. Atâta timp cât îți respecți principiile pe care le ai nu ai cum să nu ajungi, mai devreme sau mai târziu, la un rezultat pozitiv. 

Eu vreau să cred în bunătatea oamenilor! Noi, în Rotaract, ne implicăm cu plăcere în tot ceea ce facem, pentru că suntem prieteni și cred că, pentru a lucra eficient împreună cu alți oameni, în orice mediu, fie la facultate, într-un ONG sau la serviciu, e important să dezvolți o relație cu colegii dincolo de bariera superficialității sau a aparențelor. Trebuie să fim prieteni unii cu alții, să fim bine intenționați, să ducem atmosfera de prietenie la un nivel exemplar, pentru că doar așa putem să facem lucruri bune pentru noi și pentru societate.”

De 8 ani, pentru Mihai Șerban, Rotaract a devenit, nu doar un grup de prieteni foarte buni, ci o adevărată familie:

„E un stil de viață, e o plăcere să faci parte dintr-un astfel de ONG, să ajuți, alături de oameni pe care te poți baza, care au aspirații și planuri la un nivel mai ridicat decât o simplă poveste la un pahar de vin. Rotaract devine un stil plăcut de viață, prin care, dacă ești consecvent, te poți dezvolta și, mai mult decât atât, îi poți ajuta și pe ceilalți.”

Președintele Rotaract Visio Cluj-Napoca îi cheamă alături de el pe toți oamenii de bine care doresc să își aducă aportul la o lume mai bună:

„Noi nu vrem să facem proiecte umanitare ca să ieșim în evidență, să ne lăudăm cu ele, ci pentru ca să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie. Am fost mereu plăcut impresionat de reacția oamenilor care au contribuit la acțiunile noastre și îi încurajez pe toți cei care vor să ajute, sub orice formă, să ne abordeze, să ne sprijine în proiectele noastre sociale, să vină cu idei, cu propuneri, cu noi cauze pe care să le putem susține!”

Foto: Mihai Șerban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *