PORTRET

Mihai Andrei Popa și mica lui familie de fotografi de la Școala Populară de Arte, dovada că trebuie să îți urmezi pasiunea la orice vârstă

Mihai Andrei Popa este un tânăr fotograf, de 34 de ani, care coordonează cursurile de fotografie de la Școala Populară de Arte din Cluj-Napoca. Pasionat de fotografie, îi învață pe alții cum să își facă un business dintr-un hobby. A reușit, ca într-un timp scurt, să organizeze expoziții foto cu „elevii” săi și să îi învețe tehnici noi, cum ar fi să transpună o fotografie pe lemn.

La Școala Populară de Arte din Cluj-Napoca, printre cursuri, se numără și fotografia, care îi încurajează pe toți cei pasionați să facă acest lucru la un nivel profesionist. Mihai Andrei Popa, un tânăr carismatic și plin de viață este cel care îi coordonează pe cursanții de la fotografie.  
Am stat de vorbă cu Mihai ca să aflăm cum îi învață pe cursanți, cum a reușit să facă două expoziții reușite și cum îți poți transforma pasiunea într-o afacere.  

“Învățăm de la tehnici de fotografiere, înțelegerea aparatului foto, principii de bază, încadratură, până la momentul în care lansezi teme cum ar fi tehnici de iluminare, peisaj urban, timp scurt de expunere, portret în studio, tehnici de iluminare în studio. Acestea sunt prezentate în cadrul cursului. De exemplu am început de vreo două luni, când am primit și spațiu nou. Am primit 70 mp, în loc de 12, și așa am zis să profit de aceasta”, spune Mihai Andrei Popa.

Cum să transferi imaginea pe lemn

Tânărul fotograf i-a învățat pe cursanți să folosească o tehnică interesantă – de a transfera imaginea de pe fotografie pe lemn. Munca lor s-a concretizat într-o expoziție.  

„Ca tehnică am transferat imaginea pe lemn. Tehnica este foarte interesantă. Totul este handmade, folosim geluri speciale. Luăm fotografia, după aia aplicăm un strat de gel pe lemn, presăm foarte bine fotografia printată pe o hârtie destul de groasă, lăsăm 24 de ore la uscat, și apoi cu apă dăm pe partea albă, și rămâne efectul de oglindă imprimat pe lemn”, ne explică Mihai Andrei Popa.

Mândria se vede pe chipul entuziasmat atunci când vorbește despe expozițiile cursanților. Aceste expoziții au mobilizat cursanții să se cunoască între ei, să socializeze.
Dacă prima expoziție a fost cu fotografii tranferate pe lemn, a doua a avut ca temă, femeia -Tandrețe la Feminin. Personajele principale din fotografiile cursanților au fost câte o mamă și o fiică, indiferent de vârstă, naționalitate, culoare. Aceste poze au fost realizate alb-negru.

„Am făcut programări în studio, fiecare cursant aducând o mămică și cu fiica mai mică sau mai mare. Am încercat să redăm strânsa legătură dintre cele două, ca și feeling, ca și suflet, ca și conexiune emoțională. Am printat imaginile într-un format A3 și toate lucrările au fost expuse în tandem. A fost un adevărat succes sincer să fiu, și am avut foarte multe vizite”, afirmă tânărul.

Cine sunt cursanții care vor să fie fotografi adevărați

Cursanții sunt de toate vârstele. Toți au un numitor comun: fotografia.

„Cea mai mică cursantă a mea este clasa a noua, ca și vârstă, cel mai înaintat are 40 de ani, profesor de română din Câmpia Turzii, studente, și persoane care au terminat facultatea și acuma au un job. Este clar că vin din pasiune și se implică maxim, mulți ar vrea să trăiască din asta. Datorită cursului, când termină diploma este acreditată de Ministerul Culturii, și ai posibilitatea să-ți faci un pfa sau o firmă de exemplu, pe baza diplomei respective”, ne povestește Mihai Andrei Popa.

Am întrebat dacă mulți dintre cursanți vin aici ca pentru o evadare de la gălăgia și haosul urban.

„Poate fi numită și asta o regăsire, pentru că până la urmă este vorba de o pasiune. Orice pasiune înseamnă durere în timp, înseamnă muncă în timp, dar nu există muncă fără rezultat. Implicarea lor e maximă. Și un timp liber pentru ei, pe lângă job, pe lângă familie, pe lângă facultate, înseamnă foarte mult pentru ei. Eu țin cursurile de la ora 14:30 până la ora 22:00, ceea ce le oferă disponibilitatea de a veni la ore mai târzii. Deja lucrez cu una din fete, care mi-a fost cursantă”, spune tânărul.

Îi învață cum să își vândă produsele muncite

Mihai Andrei Popa îi încurajează pe cursanți să facă bani din fotografie. „Îi încurajez să facă bani din asta, să își facă o pagină de facebook, să-și expună online lucrările și să nu le țină în foldere. Pentru că este important, până la urmă fotografia vinde, mai mult decât textul”, punctează Mihai.

Acesta îi încurajează, de asemenea, să își valorifice talentul, deoarece din pasiunea pe care o au cursanții se poate pune pe picioare și o afacere. Fotografiile pentru nunți și botezuri, evenimente mereu vor fi mereu la mare căutare și puțini sunt cei care sunt cu studii acreditate în foto.

„Pe viitor, cu cei din anul întâi mai am mai am de pus la punct niște chestii tehnice. Aș vrea să le fac o prezentare scurtă în ceea ce privește realizarea unui bussines în domeniul astă. Aș vrea să aduc și un avocat. Aș vrea să vorbesc despre dreptul de imagine atunci când pozezi ceva, aș vrea să prezint mult mai multe teme pe lângă programa de acum. Ca de exemplu tot ce înseamnă fotografie denuntă, botez, evenimente de firmă”, declară fotograful.

Cum a apărut această pasiune pentru fotografie pe care le-o inspiră cursanților?

Mihai Andrei Popa este pasionat de fotografie de 20 de ani, de când l-a văzut pe vecinul său că prelucra fotografii.

„În garajul unui prieten, care developa pentru fotografia de film, în anul 1997. Mă jucam în fața blocului, și mereu vedeam o lumină roșie la vecinul respectiv, și l-am întrebat: Ce faci? Răspunsul a fost: Hai să vezi. Și da, mi s-au înmuiat picioarele când am văzut în tava de revelator. Efectiv mi s-au înmuiat. Și de atunci am zis ca vreau și eu să încerc. Apoi a urmat un aparat pe film, unul de mărit. Mi-am creat un mic laborator în casă”, ne povestește cu tânărul fotograf Mihai.

Mihai Andrei Popa poate fi numit un izvor plin de idee atât pentru cursanți cât și pentru Școala Populară de Arte. Este pasionat, și probabil aceasta îl face să privească cu ochii deschiși în față. Nebunia și viziunea  proprie asupra unor proiecte l-au făcut să fie încurajat și susținut de conducerea instituției. De la tabere pentru schimb de experiențe până la blog online pentru promovarea cursurilor sale și fotografiile cursanților.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *