Editorial

Meritocrația curului, în viziunea profesorului Vasile Dâncu. Primul test picat, reforma din PSD Cluj: lingăi, sinecuriști, analfabeți

Motto: „PSD are nevoie de reformare ca să iasă din groapa istoriei.”

Vasile Dâncu, sociolog, profesor, președintele Consiliului Național al PSD

Puțini își mai aduc aminte faptul că domnul profesor Vasile Dâncu a fost, într-o anumită perioadă, adică acum vreo 12 ani, președinte al filialei PSD Cluj, când a candidat singur și a fost ales cu unanimitate de voturi. Domnul profesor Dâncu vorbea și atunci despre reformă, despre unitate, despre o Stângă coerentă. În fine, aceleași texte pe care le are și acum, după peste un deceniu.

În spațiul public, aproape mereu când nu a fost în vreo structură de putere, Vasile Dâncu a emis constant incredibile judecăți de valoare despre reforma PSD, creându-și o aură mediatică de înțelept nebăgat în seamă, ignorat de miticii culduși și de moldovenii nedrepți din partid. Teza sa de reformă a cuprins mereu aceleași linii înmuiate în morală: nevoia de intelectuali, transparența, eliminarea baronatelor, strategie puternică bazată pe dorințele electoratului, eliminarea sinecuriștilor. Însă domnul profesor a propovăduit mereu una și a practicat alta. Deși astăzi îi detestă profund pe sudiști, acum 12 ani, sudiștii erau cei care îl sprijineau pe Dâncu să ajungă la șefia filialei de unde apoi a fost presat să dispară pentru rezultate foarte slabe.

Numirea recentă ca președinte al Consiliului Național al PSD este și ea o încălcare penibilă a principiilor politice promovate chiar de el, căci Dâncu a ajuns acolo fără niciun merit politic, doar pe baza șantajelor interne și a amenințărilor puse la cale de Radu Moldovan și de Gabriel Zetea, șefii PSD Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Reforma e necesară în PSD, dar numai când zice Dâncu, altfel ne putem șterge la cur cu ea. De aceea am pus titlul acesta dur: „Meritocrația curului”, fiindcă asta este de fapt înțelegerea acestui concept, în viziunea domnului profesor.

Această funcție de președinte al Consilului Național spune-se că ar fi foarte importantă pentru viitorul PSD și că i-ar conferi lui Vasile Dâncu postura de președinte de facto al partidului, fiindcă președintele Consiliului Național, adică Dâncu, va decide criteriile morale și politice după care urmează să se facă de acum înainte selecția pesediștilor care urmează să ocupe funcții politice în aparatul de partid. Lucru care i-ar conferi domnului profesor o putere incredibilă, fiindcă el va decide cine are bască și cine n-are bască în PSD. Este și motivul pentru care am așteptat cu sufletul la gură să vedem cum se va comporta Vasile Dâncu, în calitate de președinte al Consiliului Național, cu primul său proiect-pilot, filiala PSD Cluj.

Numirea lui Alexandru Cordoș ca interimar ne-a dat primele semne că lui Vasile Dâncu i se rupe de reformă. Cordoș e în întregime alegerea lui Dâncu, recomandarea sa la Ciolacu. Dar Cordoș are un background atât de sulfuros, încât ar fi trebuit să constituie pentru Vasile Dâncu un motiv de repulsie. De ce? Soția lui Alexandru Cordoș a fost arestată pentru că pretindea bani candidaților ce veneau să dea concurs pentru posturi la instituții precum Spitalul Județean, Electrica, Casa de Pensii sau Inspectoratul Școlar, folosindu-se de numele soțului său, Alexandru Cordoș, pe atunci senator PSD.

Că domnul profesor Vasile Dâncu și-a asumat ab hinc destinul recent al filialei PSD Cluj, ca președinte din umbră al PSD, o dovedesc și vizitele sale la sediul filialei din ultimele două săptămâni. Ne-am fi așteptat ca descălecările sale să însemne ședințe de analiză profundă și depistare a surselor răului din partid, o anamneză izbăvitoare care să ducă la decizii tranșante cu potențial de eficiență. Ne-am fi așteptat ca domnul profesor „să se joace” cu filiala PSD, dându-i injecția reformei, eliminând pilele politice, intervențiile, eliminând sinecuriștii care au profitat ani de zile de funcții oferite de partid, dar nu au fost deloc să muncească în campanii, să elimine analfabeții și prostoii care deținuseră funcții de reprezentare executivă, în general ne-am fi așteptat ca domnul profesor Dâncu să adopte riscul frumos al construcției politice cu oameni de calitate, muncitori, pesediști până în măduva oaselor. Însă domnul profesor înjură baronii în ziare, dar procedează exact ca ei în interiorul partidului.

Pentru candidaturile cele mai importante de la județ și de la Primărie, Vasile Dâncu a ales doi oameni care trebuiau păstrați în eșalonul II al partidului, fiindcă destul s-au folosit de PSD și erau și foarte arși din punctul de vedere al imaginii.

Cu două mandate de senator, Alexandru Cordoș a făcut căcatul praf în momentul în care a fost cercetat de DNA, alături de soție, în diverse lucrări penale.

Valentin Cuibus, poreclit „Generalul”, a primit această poreclă pentru că a stat peste un deceniu la șefia Inspectoratului Școlar, iar din 2000 încoace a avut oricum o tonă de funcții, atât administrative, cât și politice. Ca să nu mai discutăm de trecutul său comunist!

Aceste două candidaturi au fost acceptate de Dâncu, în condițiile în care el știe clar că cei doi nu au șanse să ia nici măcar 10% în competiția electorală cu Boc și Tișe.

Șocul a venit însă la întocmirea listelor pentru Consiliul Județean, când, din pământ, din iarbă verde, a apărut fantoma Laura Pop, colecționară de funcții politice, cea care a ocupat, de exemplu, funcția de secretar-general al Ministerului de Externe, mergând mumos la încasat salariul și nemaidând niciun semn de viață politică în filială. Ca o sinecuristă cuminte ce este, doamna Laura Pop, după ce a fost ejectată din funcție, a reapărut la partidul pe unde nu mai dăduse de ani de zile, pretinzând o nouă sinecură. Că așa-s sinecuriștii, tupeiști, mai vor!

Aplicând meritocrația curului, domnul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, și-a dat acceptul ca dumneaei să fie pusă pe loc eligibil la Consiliul Județean, în dauna altor oameni din județ, care s-au spetit în campaniile electorale trecute. Mai mult, domnul Vasile Dâncu i-a inclus pe liste și pe Horea Chirteș, un ilustru analfabet din comuna Săvădisla, cel care s-a remarcat în ultimele luni ca fiind șoferul de aeroport al lui Ghiță Șimon, coordonatorul filialei.

Este important să remarcăm ceva trist: în prostia lor, toți decidenții din PSD Cluj și-au petrecut zile în șir în „negocieri” presărate cu amenințări și înjurături pentru niște iluzorii mandate. În loc să vadă contextul dezastruos al PSD la Cluj, în loc să fie deja pe teren în campanie, limbricii din PSD Cluj, care salivau după posturi, s-au bătut până ieri la 4 pentru propriul lor interes. Iar Dâncu a legitimat întreaga circăraie. De aceea am îndrăznit să propun cititorilor și opiniei publice această nouă sintagmă: „Meritocrația curului”, fiindcă este foarte probabil ca ea să fie urcată la nivel de normă, după Congresul Național al PSD. Meritocrația curului are alte standarde, așa cum ne lasă domnul Dâncu să vedem. În PSD vor promova, așa cum ni s-a arătat la PSD Cluj, doar leneșii, sinecuriștii, curvele și agramații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *