In vizor

Medic de familie: ”Cabinetele medicilor de familie, centre de răspândire a virusului cu dedicație pentru persoanele în vârstă”

Prefectul județului Cluj anunța în urmă cu puțin timp că toți pacienții care au simptome ce pot fi asociate infecției cu coronavirus să se prezinte mai întâi la medicul de familie care va realiza astfel triajul primar. Sccopul era degrevarea spitalelor, însă ce nu a luat în calcul prefectul este că în cabinetele medicilor de familie se află cei mai vulnerabili pacienți, respectiv vârstnicii și bolnavii cronici. Aceștia sunt nevoiți să se prezinte în continuare la medicul de familie pentru rețete. 

”Am decis de asemenea ca medicii de familie să primească responsabilitate în plus și să realizeze primul nivel de triaj al pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirus. Ei vor fi prima interfață, practic. Oricine are sau prezintă simptome de răceală, tuse, febră, se va adresa în primul rând medicului de familie care va gestiona mai departe relația cu spitalele sau va acorda tratamentul necesar pentru aceste simptome, tocmai pentru a decongestiona activitatea infrastructurii medicale din Cluj”, potrivit prefectului județului Cluj, Mircea Abrudean. 

Așa cum vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj declara pentru Ziar de Cluj, s-a discutat despre posibilitatea ca bolnavii să își ridice rețetele de la farmacie, însă necesitatea prezentării cardului de sănătate medicului de familie a făcut imposibil implementarea acestei măsuri. 

Medicii de familie le recomandă pacienților să evite deplasările la cabinet, iar dacă au simptome specifice COVID-19 să contacteze telefonic medicul de familie, să trimită poze și video. Dacă este necesar să se prezinte pentru rețete și tratament, să anunțe în prealabil medicul de familie care îl va programa la o oră când se poate evita contactul cu alți pacienți. 

Un medic de familie a transmis un semnal de alarmă privind gravitatea acestei situații și necesitatea adoptării unor măsuri prin care bolnavii cronici și vârstnicili să nu mai fie nevoiți să se prezinte la medicul de familie. 

”În urma evoluțiilor din ultima perioadă am decis că merită, măcar să încerc, să semnalez o situație foarte gravă care consider că reprezintă o bombă cu ceas cu efect posibil devastator. În timp ce se iau măsuri extreme, cu efect minim, în același timp, aproape ostentativ se lasă porți larg deschise de răspândire a virusului”, a transmis Dr. Călin Pop, medic primar medicină de familie potrivit G4media.ro

1. Deși cunoaștem efectul devastator pe care virusul îl are asupra vârstnicilor, îi obligăm ca în continuare să se prezinte la cabinetul medicului de familie, pentru a-și ridica rețeta cronică. Ei nu sunt singurii obligați să vină la cabinet, deși au o problemă rezolvabilă la distanță, dar sunt cei mai afectați.

2. În același timp factorii decidenți insistă ca pacienții cu febră să se prezinte în primul rând la medicul de familie. A se vedea declarația televizată a prefectului de Cluj.

3. Suntem 11.000 de cabinete de medicină de familie în România. Practic transformăm aceste cabinete în centre de răspândire a virusului! În același timp, direcționăm orice persoană potențial infectată în același loc cu o persoană sănătoasă și vulnerabilă (persoane vârstnice, care reprezintă majoritatea celor cu boli cronice stabilizate, care se prezintă pentru rețeta cronică).

3. Se știe clar că virusul rămâne pe suprafețe, dezinfectarea unui cabinet de medicină de familie este o iluzie, și nu poate fi pusă în practică eficient pentru a bloca real răspândirea virusului după fiecare pacient consultat!

4. Casa de asigurări, în ciuda decretului care elimină obligativitatea folosirii cardului de sănătate, insistă și pune presiune pe medici să îl folosească, argumentând că oricum punem mâna pe pacient (absolut cinic), sau de frica furturilor din sistem. Această obligativitate a folosirii cardului obligă pacientul să se prezinte la cabinet, când, unii au probleme rezolvabile la distanță (telefonic sau prin mijloace electronice).

5. Lipsa reglementării urgente a consultației la distanță – telefonice/alte mijloace electronice, pe perioadă stării de urgență obligă pacienții să se prezinte la medicul de familie pentru situații care se pot rezolva la distanță. Mai mult, induce și o stare de confuzie printre cadrele medicale. Stare de confuzie care există deja. Medicii nu au un cadru clar prin care să evidențieze și să raporteze astfel de consultații.

6. Extrem de important este și faptul că medicii de familie nu au primit echipamente de protecție, cu căteva excepții locale (a se vedea gestul autorităților locale din Brașov).

Trebuie să înțelegem că în acest moment cei mai vulnerabili (varstnicii) sunt obligati să vină în cel mai periculos loc: cabinetul medical unde se consultă pacienți cu afecțiuni acute resiratorii, deci cu mare probabilitate inclusiv pacieți infectați cu Covid.

Practic, ne trimitem persoanele în vârstă la abator cu acte în regulă de frică să nu se fure din sistem. Se iau măsuri mult mai dure care ne costă mult mai mult, dar de frica unor consultații fictive creăm centre de răspândire a virusului cu dedicație pentru persoanele în vârstă. Sunt conștient că este o expresie dură, dar reflectă din păcate realitatea.

Sunt 11.000 de cabinete de medicină de familie. Este suficient ca fiecare cabinet să răspândească virusul la un singur pacient. Faceți singuri calculul. Odată ce vom avea transmitere intracomunitară a virusului este o chestiune de câteva zile ca un pacient infectat să se prezinte la fiecare medic de familie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *