PORTRET

Marius-Răzvan Răcean, un pasionat hair stylist: „În această meserie contează foarte mult experiența, imaginația, simțul estetic, să nu o practici numai pentru bani!”

Marius-Răzvan Răcean este un tânăr hair stylist pasionat de meseria sa, un profesionist care transformă, prin tehnică, imaginație și simț estetic, orice client, într-unul fericit. Marius și-a pus bazele acestei profesii la Foarfeca de Aur, unde a învățat de la Mia Poruțiu, una dintre cele mai bune formatoare din Cluj. Mai apoi, a lucrat, alături de Liviu Gudor, în cadrul salonului de înfrumusețare LʼInsolence, unde, de peste 7 ani, pune suflet în tot ceea ce face. Marius își petrece la salon aproape 12 ore pe zi, chiar și în weekend, pentru că, mai presus de orice, pentru el contează satisfacția clientelor sale.

Marius și-a pus bazele acestei meserii la Foarfeca de Aur, salonul legendarei Mia Poruțiu

În copilărie, Marius mergea, împreună cu mama sa, la coaforul mătușii, unde sâmbăta erau coafate mirese, care pe copilul de atunci îl atrăgeau foarte mult. Chiar dacă, pe parcursul anilor, și-a pierdut interesul pentru domeniul coafurii, la terminarea liceului el a simțit din nou chemarea spre această ocupație.

Mătușa sa i-a propus să urmeze cursurile de coafor stilist, iar Marius a învățat meserie la Foarfeca de Aur, cu Mia Poruțiu, una dintre cele mai bune formatoare din Cluj. La salonul Miei Poruțiu, Răzvan l-a cunoscut și pe Liviu Gudor, creatorul salonului de înfrumusețare LʼInsolence, cu care a legat o prietenie și o relație profesională care a rezistat timpului, de atunci și până în prezent:

„Mia Poruțiu e o femeie de nota 10 și îi mulțumesc că a avut răbdare și m-a învățat bazele acestei meserii. După ce am terminat cursul am învățat mai multe făcând practică, lucrând cu Liviu Gudor, care, la rândul său, a avut multă răbdare cu mine, care mi-a acordat foarte multă încredere.

Liviu lucra la Mia Poruțiu, mi-am făcut programare la el să mă tund și așa ne-am cunoscut. De atunci, tot la el m-am tuns și, aflând că fac cursul la Mia, Liviu mi-a propus să lucrez cu el. De aproape 7 ani lucrăm împreună și îi mulțumesc pentru susținerea pe care mi-a acordat-o întotdeauna, fără el nu aș fi reușit să ajung unde sunt!”

„Și dacă ai 30 de ani de experiență, nu poți spune că știi absolut tot”

Marius a lucrat, încă de la început, în salonul deschis de Liviu Gudor și, pe parcurs, s-a desăvârșit profesional prin numeroase cursuri și workshop-uri la care a participat. Acum se ocupă de tot ce înseamnă coafor, de la tuns copii și bărbați până la vopsit și aranjat femei:

„Fac tot felul de minunății, nu mă dau la o parte de la absolut nimic! Până acum, am dobândit experiență din foarte multe workshop-uri. Dacă nu participi la astfel de seminare, stagnezi, iar acest lucru se vede imediat. În meseria asta, oricând ai ceva de învățat. Și dacă ai 30 de ani de experiență, nu poți spune că știi absolut tot, pentru că tendințele se schimbă de la an la an și nevoile cresc – odată cu trecerea anilor, oamenii vor din ce în ce mai mult!

Când aranjezi părul femeilor, dacă nu mergi la cursuri, dacă nu ai o imaginație foarte bogată, dacă nu știi cam ce i se potrivește clientei, aproape toate coafurile îți ies la fel. În cadrul workshop-urilor participă 10-15 modele și 10-15 stiliști, fiecare model are altă fizionomie, alt păr, fiecare stilist are o altă imaginație, o altă viziune, și astfel înveți ceva de la fiecare, vezi și alte stiluri de abordare, mai furi dintr-o parte și pui în alta.”

„În această meserie contează foarte mult experiența, imaginația, simțul estetic, să nu o practici numai pentru bani!”

Marius consideră că e foarte important, ca stilist, să ai imaginație, viziune de ansamblu și simț estetic:

„Nu trebuie să te focusezi numai pe partea superioară a corpului, trebuie să privești clienta per ansamblul ei și să îți dai seama ce i s-ar potrivi și după îmbrăcăminte, după personalitatea ei. Ca hair stylist contează foarte mult experiența pe care o ai, imaginația, simțul estetic și să înțelegi meseria asta, să nu o practici numai pentru bani!”

Marius-Răzvan Răcean îi descurajează pe cei care urmează cursurile de hair stylist numai în speranța unor câștiguri rapide și facile, fără a avea o înclinație spre acest domeniu:

„Foarte mulți au impresia că, imediat după ce vor ieși de pe băncile școlilor de coafură, vor face foarte mulți bani, dar nu e așa. După un curs ai o bază, dar baza aceea trebuie să o fructifici cumva, să îți creezi propriul stil, iar asta durează 2-3 ani. Dacă practici această meserie din pasiune, ulterior vor veni, cu siguranță, și banii, dar la început e mai greu. 

E dificil și dacă nu ai pe cineva ca model. Dacă începi să lucrezi într-un salon care nu are nici un hair stylist bun, trebuie să te lupți să înveți singur. În schimb, dacă ai pe cineva lângă tine, cum l-am avut eu pe Liviu Gudor, este mult mai ușor să înțelegi lucrurile, ți le clarifici mult mai repede.”

Psihologia și comunicarea, instrumente utile pentru un hair stylist profesionist

Anul trecut, Marius a participat și la un concurs, pentru a își îmbogăți experiența în tunsorile pentru bărbați:

„Deja bărbații au început să dea mai multă atenție imaginii lor. Și la salon vin foarte mulți bărbați de care cel mai mult mă ocup eu. Ei trebuie să vină mult mai des decât femeile, am clienți care vin să se tundă și la două săptămâni și pot să spun că, din tot universul acesta al coafurii, partea de hair styling pentru băieți mă relaxează și îmi place cel mai mult, pentru că totul e foarte tehnic – sunt mai multe stiluri, care au însă același tipar de tehnică la bază.”

Imediat după absolvirea liceului, Marius a urmat cursurile de coafor stilist, apoi a început imediat să lucreze și, astfel, nu a mai avut timp să urmeze o facultate. El e convins că, dacă ar fi studiat, în cadrul unei facultăți, psihologie sau comunicare, ar fi avut un avantajat în munca la salon, pentru că ar fi putut înțelege mai bine nevoile clientelor:

„M-ar fi ajutat să intru mai mult în spațiul lor intim, să le înțeleg mai profund, dar, cu timpul și cu experiența, lucrând cu oamenii, înveți și asta. Nu e niciodată prea târziu pentru a urma o facultate sau cursuri de comunicare sau de psihologie, care mi-ar fi foarte utile.”

Pentru că fiecare clientă are stilul ei și nevoie proprii, un hair stylist care se respectă trebuie să fie, nu doar un foarte bun profesionist, ci și un fin psiholog, în așa fel încât să își poată îndruma și sfătui clientele, pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun.

Un fenomen negativ pe care l-a observat Marius în rândul femeilor din Cluj este faptul că acestea preiau foarte rapid una de la alta tendințele momentului și astfel ajung, de obicei, să se coafeze la fel, unele aranjate mai bine, altele mai rău, în funcție de locul unde își realizează coafura:

„Se iau una după alta, dar de asta suntem noi, ca să venim cu ceva în plus și să schimbăm această tendință!”

O pasiune pe care vrea să o transmită mai departe

Marius își practică meseria cu pasiune și nu se vede făcând altceva. Principala sa satisfacție constă în mulțumirea clientelor care pleacă fericite de la salon:

„Cred că și partea financiară contează, dar nu atât de mult ca satisfacția profesională pe care o ai atunci când vezi că femeia pleacă mulțumită de la tine!”

Această profesie presupune însă și multe sacrificii personale. Pentru ca să îți formezi o experiență practică solidă și propria clientelă trebuie să petreci foarte mult timp în salon. Marius lucrează aproape 12 ore pe zi, chiar și în weekend, când se trezește la 3-4 dimineața, pentru a aranja miresele, care la ora 9 trebuie să fie gata.

În puținul timp liber care îi mai rămâne, îi place să iasă în oraș cu prietenii săi de la salon, pentru că nu are alți prieteni atât de apropiați, colegii săi de muncă fiind pentru el o a doua familie.

Înainte de a urma cursul de coafor stilist, Marius a fost tentat să facă un curs de bucătar. Se simte atras în continuare de tot ce înseamnă arta culinară și se gândește să urmeze acum un astfel de curs, doar pentru sufletul său, pentru a înțelege mai bine „ce înseamnă gust și combinații gastronomice”.

Pentru că a făcut și un curs de formator, Marius își dorește ca, pe viitor, să îi învețe și pe alți tineri meseria de hair stylist, să le împărtășească priceperea, experiența și pasiunea sa:

„Peste câțiva ani mi-aș dori să îi învăț și pe alți oameni această profesie și îmi doresc din suflet ca și ei să fie cel puțin la fel de pasionați cum am fost eu, încă de la început!”

Foto: Alina Iuga, Marius-Răzvan Răcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *