PORTRET

Marius Nica, barista, multiplu campion național Latte Art și Cup Tasting, un artist recunoscut al desenelor în cafea

Marius Nica e un tânăr clujean pasionat de cultura cafelei, un artist desenator în cafea, recunoscut de trei ori până acum drept campion național în arta sa, Latte Art. A început să lucreze din clasa a XI-a, având ocupații dintre cele mai diverse, pentru ca, într-un final, să ajungă ajutor de barman și să se îndrăgostească iremediabil de tot ceea ce înseamnă bartendingul, descoperindu-și în special vocația de barista. 

A început să lucreze din clasa a XI-a, nerenunțând nici la pasiunea sa, voleiul

Dorința de performanță a împrumutat-o din lumea sportului, pentru că Marius a făcut volei din copilărie, de la 10 ani, apoi continuând facultatea tot pe această linie. A terminat Educație Fizică și Sport, specializarea volei, și a profesat ca antrenor, în Cluj, la Clubul Sportiv Pro Volei. Asta, ca un al doilea job, part-time, pe lângă locul de muncă principal:

,,Voleiul a fost așa, ca o pasiune, din clasa a XI-a am început să lucrez: casier la Metro, vânzător în OMV, șofer și reprezentant de vânzări la un depozit de medicamente, am făcut taxi o vreme, am lucrat și ospătar, apoi ca tehnician de întreținere și reparații pompe de benzină și motorină.”

Ajutor de barman la Marty, apoi campion național

Marius a practicat toate aceste joburi, începând de la vârsta de 18 ani, și până la 26, când s-a închis firma de service la pompe, și a fost trimis în șomaj. Însă, prin intermediul unui prieten, care l-a recomandat, s-a angajat imediat ca și ajutor de barman la Marty, în Iulius Mall.

Acesta a fost primul său contact cu bartendingul, ulterior făcând și un curs de specializare de barman. După absolvirea cursului, s-a simțit atras și a început să învețe mai multe despre Latte Art (desene din capuccino și latte), participând, în decembrie 2011, la Cluj,  la Competiția Regională de Latte Art, unde a ieșit doar al patrulea, rezultat care l-a ambiționat să evolueze, considerând că poate mai mult.

Așa că, după această primă competiție, în luna februarie s-a înscris și la cursul de barista ținut de către campionul național la World Barista Championship, Mihai Panfil:

,,Cursul ăsta mi-a schimbat mie percepția față de bar, față de cafea în principal. Eu de fapt am participat la curs ca să învăț latte art, dar am învățat bazele cafelei, bazele barista. Practic m-a introdus în lumea cafelei, în tot ce înseamnă cafeaua, și atunci am început să mă îndrăgostesc de partea asta.”

După cursul de barista, fascinat de noile cunoștințe, Marius a început să experimenteze, să și prăjească și să guste cafeaua prăjită de el, în prăjitoria de cafea aparținând restaurantelor Marty. În tot acest timp se pregătea pentru Campionatul Național de Latte Art, în sala de curs a celor de la Barmania:

,,În perioada asta a fost un moment când m-am tot jucat cu cafelele, am prăjit, am gustat, am pus în practică tot ce am făcut cu Mihai la curs, m-am considerat norocos că aveam la îndemână prăjitoria, și e o chestie fantastică să poți să prăjești tu cafeaua și să vezi care sunt rezultatele, ce modificări apar dacă o prăjești în moduri diferite. Atunci mi-am dat seama cât de importantă e prospețimea cafelei, să fie proaspăt prăjită, plus cât de important e aportul celui care prepară cafeaua.”

În luna mai au urmat Campionatele Naționale, unde Marius Nica a luat locul I la Latte Art și la secțiunea de Cup Tasting, iar, în urma rezultatelor sale, a reprezentat România la Campionatul Mondial din Viena, din iulie 2012, la Cup Tasting, unde a ieșit pe locul 12 mondial, din 36 de participanți. În luna noiembrie a concurat și la Campionatul Mondial de Latte Art din Seul, Coreea, unde, din 54 de participanți, s-a clasat pe locul 25:

,,Ambele competiții au fost pentru mine surse de inspirație, am întâlnit «superstaruri» din lumea cafelei, mi-am făcut contacte cu diverși furnizori, am cunoscut foști campioni mondiali, oameni din juriul internațional, practic personalități care au pus bazele domeniului barista, care au influențat lumea cafelei, de la cel mai mic fermier, până la ceașca de cafea dintr-un coffee shop.”

Olivo Caffe – un pas important pentru campionul barista

În octombrie 2012, înainte ca Marius să plece în Seul, proprietarii Marty au deschis Olivo, iar el se ocupa de partea de bar, de cafea, a creat meniurile, împreună cu Mihai Tarcea, Marius Nica ocupându-se de atunci și până în prezent de tot ceea ce ține de cafenea și de prăjirea cafelei:

,,Ăsta a fost un pas destul de important, am deschis Olivo și nu mai lucram în restaurant, Olivo fiind axat pe partea de cafea, fiind un caffe bistro.”

Experiența pe care a acumulat-o la Campionatele Mondiale l-a ajutat să aibă o viziune mai clară asupra a ceea ce înseamnă conceptul de coffee shop, înțelegând, în același timp, importanța unei prăjitorii de cafea.

În anul următor a pus bazele brandului ,,Prăjitoria de Cafea Olivo”, care stă în spatele Olivo Caffe și Marty, din prăjitorie plecând cafeaua spre toate restaurantele Marty și către cafenea.

Din nou campion, alături de colegii săi

La sfârșitul anului 2012 Marius a participat din nou la Campionatul Regional de Latte Art, unde a luat de această dată locul I, colegii săi din Marty și Olivo ocupând următoarele locuri în clasament:

,,Ăsta e un lucru care mi-a plăcut foarte mult, faptul că oamenii au fost inspirați de mine și că am reușit să le insuflu pasiunea și interesul pentru a participa în competiții și a crește practic în ceea ce fac. Atunci mi-am dat seama  că fără o echipă de oameni pasionați și cu plăcerea asta de a lucra cu cafeaua, greu poți să faci lucrurile bine. Nu poți să evoluezi dacă nu ai oameni, o echipă care să vrea aceleași lucruri ca și tine.”

Noi succese la campionatele naționale și mondiale

În anul următor, în 2013, Marius Nica a participat din nou la Campionatul Național de Latte Art, unde și-a reconfirmat locul I, ulterior reprezentând România la Campionatul Mondial din Franța, unde s-a clasat pe locul 22:

,,A fost un pic mai bine decât cu un an înainte, o experiență extraordinară, și tot aici am luat o decizie destul de importantă în viață, să o cer pe prietena mea în căsătorie.”

În 2014 și 2015, Marius a jurizat etapa de barista a competiției Barmaniada, alături de cei mai buni oameni din domeniu, iar în aprilie 2014 a câștigat din nou locul I la Campionatele Naționale de Latte Art, participând și la Campionatul Mondial din Melbourne, în mai 2014, unde a fost clasat pe locul 17.

Un coffee shop unde să primeze calitatea cafelei

Planurile de viitor ale multiplului campion național sunt legate tot de cafea: își dorește pe viitor să dezvolte partea de prăjitorie, să aducă din ce în ce mai bune cafele, cât mai direct de la sursă, de pe plantațiile de cafea, și ar vrea să deschidă în Cluj un loc destinat sută la sută cafelei, un coffee shop unde pe primul loc să fie calitatea și ambianța:

,,Aș vrea un loc unde să nu fie făcut niciun compromis în ceea ce privește calitatea cafelei, și ambianța să fie de așa natură, încât să poți savura o ceașcă de cafea liniștit, fără să fii perturbat de fum de țigară sau de muzica prea tare. Aș vrea să fac lucrul acesta tot împreună cu proprietarii de la Marty, care sunt niște oameni extraordinari, și mă văd și pe viitor împreună cu ei.”

Marius se descrie ca fiind un tip liniștit, familist, un barista cu un program foarte aglomerat, ce încearcă să fie cât mai organizat, pentru a-și putea împărți cât mai bine timpul între familia proprie și cea a cafelei:

,,Consider că dacă ziua ar fi formată din 48 de ore, aș avea ce să fac. Îmi plac lucrurile noi, mi-ar plăcea să experimentez mai mult cu cafeaua, să am mai mult timp pentru asta, să gust cafele, să aflu lucruri noi legate de cafea, să pot vizita o plantație.”

Clujul – o metropolă a cafelei

Marius și-ar dori ca pe viitor Cluj-Napoca să ajungă printre puținele orașe ale lumii, în care să fie o cultură a cafelei mai bine dezvoltată, un oraș unde să vină turiștii, studenții străini și localnicii, să se poată bucura de o cafea savuroasă, corect preparată:

,,Să aibă Clujul cât mai multe locuri unde să poți să bei o cafea, și cei care o prepară să respecte cafeaua în sine și să-și respecte meseria, lucru care ar duce sigur la creșterea culturii consumului de cafea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *