In vizor

Marea Neagră de Levigat de la Pata Rât alimentează prima stație de “osmoză inversă” a banilor publici. Deocamdată ne costă bani și sănătate

Într-o notă aparte, activistul clujean Szakats Istvan face un rezumat al tuturor neputințelor și minciunilor spuse și, mai ales, nespuse cu privire la rezolvarea dezastrului ecologic de la Pata Rât.

Ziar de Cluj a scris pe subiect și va mai scrie până când această problema se va rezolva. La fel, pe NCN Cluj s-a dezbătut pe această temă.

CITEȘTE: Nimic nou pe frontul levigatului de la Pata Rât. Stația de epurare stă, noi cu drag plătim!

CITEȘTE: Epopeea lacului cu levigat de la Pata Rât – CJ Cluj a revenit la soluția de acum un an și jumătate: apa toxică va fi pompată în muntele de gunoi

CITEȘTE: Cum s-au levigat pe problema de la Pata Rât autoritățile județene. Tișe minte de îngheață levigatul, funcționarii de presă fac plecăciuni la portofele și răspândesc minciuna

CITEȘTE: BULETIN METEO DE LA PATA RÂT: Tsunami-ul de levigat nu va lovi Thailanda

Așa că vă prezentăm rezumatul problemei așa cum l-a notat Szakats Istvan pe pagina sa de Facebook (sublinierile ne aparțin – n. red.):

Stimat cititor, posibil angajat al Gărzii Naționale de Mediu sau al Consiliului Județean Cluj,

La începutul lunii martie CJ Cluj a scos la consultare publică documentația pentru stația de levigat de la Pata Rât, înaintată Gărzii de Mediu, pentru a obține acordul de mediu necesar ca să se poată porni odată stația celor de la Klarwin/Process Engineering.

Pe lângă faptul că așa cum bine știți, nici vorbă ca obținerea avizului să marcheze pornirea stației (că doar abia după aia s-ar începe săpatul, montatul, testatul, verificatul, aprobatul etc. cu care ne apucă vara lejer) cred că deja și cu eliberarea avizului e bai. Că e bai cu documentația.

CITEȘTE: Doar ieri CJ Cluj a postat pe site-ul instituției solicitarea de autorizare de mediu pentru remedierea dezastrului ecologic de la Pata Rât. Numai mânat de la spate de articolele din Ziar de Cluj știe Tișe să-și facă datoria?

CITEȘTE: Levigatul curge cât timp proiectul CJ pentru Stația de Osmoză poate fi consultat doar teoretic. “Observații“ cu privire la “planul“ lui Tișe

CITEȘTE: Stația de Osmoză inversă de la Pata Rât – un proiect blocat de birocrație

Vă supun atenției următoarele:

1. Conform Memoriului de Prezentare stația ar pompa zilnic 35mc levigat concetrat pe coama dealului de gunoi (marcat cu negru în imagine). Asta în cele 10 luni de funcționare ar însemna 10.500mc.

2. În condițiile în care tot restul lucrărilor care ar trebui să oprească scurgerile de levigat concentrat nu au început nici măcar la nivel de pre-studiu de pre-fezabilitate, este realist să credem că levigatul se va tot produce, va curge și va continua să otrăvească solul și pânza freatică în următorii cel puțin 3 ani.

3. Deducem că stația de osmoză inversă – dacă se va porni vreodată – va trebui să lucreze dincolo de cele 10 luni contractate – că doar nu l-am pornit să avem ce opri peste 10 luni, lăsând levigatul pentru care stația a fost instalată să curgă mai departe în vale. Nu?

4. Să presupunem doar 3 ani de funcționare a stației – asta, desigur, dacă CJ Cluj se va ridica la nivelul de a-și respecta propriile promisiuni. Doar toamna trecută Tișe vorbea de prezența Lacului de Levigat în viețile noastre încă 2-3 ani. Doar tot toamna trecută Tișe mai vorbea și de realizarea zidului de sprijul de la baza dealului (marcat în galben în desen) în iarna 2017-2018. Să trecem de faptul că zidul nu există nici măcar desenat pe șervețele, și să revenim.

5. În doar 3 ani stația ar produce peste 37.000mc de mâl toxic. Acesta ar fi pompat înapoi în Dealul de Gunoi.

Dar.

6. În 22.07.2017 Dealul de Gunoi a alunecat. Conform studiului SC EXPERT SRL una din motivele alunecării a fost 82.000 tone de mâl depus în perioada 2006-2010 în deal. 82.000 tone înseamnă aproximativ 50.000 mc.

7. În condițiile în care:

– CJ Cluj nu a întreprins nimic pentru a înlătura celelalte cauze ale alunecării (deviere de cursuri de ape, etc. – toate, desigur, promise);

– CJ Cluj nu a făcut nimic pentru protejarea Centurii de Diamant de Dealul de Gunoi (vezi zidul, desigur, promis);

– CJ cere ca să mai poată depune anual este 12.775mc de mâl peste cele 50.000mc de mâl. 38.325mc în 3 ani.

CJ nu a înlăturat nicio cauză (a alunecării depozitului de deșeuri – n. red.). Dar mai vrea să pună peste. Bine peste. Și scrie despre acest lucru în Memoriu, cu o simplitate nobilă, astfel: „Justificarea Încadrării Proiectului – Nu e cazul”.

Nu tu un studiu despre structura sau permeabilitatea solului. Nu tu o dată dacă unde s-ar pune mâlul mai este sau nu alt mâl. Nu tu nimic, doar un simplu „nu este cazul”.

Prin prezenta rog organele competente să ia act de aceste aspecte în evaluarea Documentației. Mulțumesc.

8. PS. Într-o notă personală.

Apăi aveam eu un vecin din sat ce ave’ un cochtil, Alinuț îi zice’ și ne-am întâlnit odată la mare la Jupiter. Ioi ș-apăi drag mi-era Alinuț cum se juca el acolo în nisip și ioi cum își făce’ el casteluț și ioi țucu-l cum își trăje’ el drumuleț da’ iaca vene’ valu’ și i-o lue’, ș-apăi iar se apucă el și-și făce’ alt drum și ridica o altă gâlmă, da’ iaca vine’ iară valu’ și iară i-o lue’.

Da’ Alinuț, nu poți sta la infinit cu fundicul în nisip, ești Președintele Consiliului Județean, ai 43 ani, și reparatul drumuțului tău ne-a costat deja 170 milioane euro, și pe deluțu tău ni se duce sănătatea.

No amu înțelej’?

9. PS. Cine dorește documentația, sunt onorat să i-o trimit, numai să ceară.

CITEȘTE: Știind că va rezolva problema deșeurilor de la Pata Rât cândva, la Paștele Cailor, CJ Cluj mai trage de timp și solicită revizuirea acordului de mediu pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor

CITEȘTE: Închiderea depozitului de deșeuri de la Pata Rât – un proiect neasumat de autorități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *