In vizor

Marcel Ciolacu a cerut ajutor serviciilor secrete: vrea să afle dacă omul pentru șefia ANRE e sau nu al rușilor

Liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE, susţin surse din conducerea partidului pentru News.ro. “Nu poţi să negi că Iulian Iancu e unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul energiei. Însă are această problemă de imagine, e adevărat. Însă noi nu ne luăm după bârfe. Să spună serviciile dacă e o vulnerabilitate pentru securitate naţională a României. Dacă nu e, atunci PSD îl va susţine pentru funcţia de la ANRE”, susţin sursele citate.

În 2008, Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks chiar de către colegul său de partid, Georgian Pop, drept politician „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea la acea vreme, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti”. USR susţine că Iulian Iancu este “responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore şi la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră”.

Săptămâna trecută, Iulian Iancu (foto) a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi controlat de Rusia. ”Fac un apel la comunicare informată şi responsabilă mai ales din partea unora care s-au obişnuit să mă plaseze în sfera de influenţă a unei cunoscute companii ruseşti. Este cea mai mare minciună legată de numele meu, într-o carieră care depăşeşte deja 35 de ani”, a spus Iulian Iancu pentru Adevărul. Conform procedurilor, Iulian Iancu urmează să fie audiat de comisiile de specialitate din Parlament, apoi să fie votat de plen pentru a-şi ocupa locul în conducerea ANRE, după demisia lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD Paul Stănescu.

De la stagiar la director

Conform CV-ului, Iancu este licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, diplomă obținută în 1985. În 2001, acesta obține un doctorat în științe la Universitatea de Petrol și Gaze, iar în 2007 primește un nou titlu de doctorat, de data aceasta în științe economice, la „Universitatea Ovidiu Şincai”. Deși apare cu titlul de universitate, instituția la care face referire Iancu este de fapt Institutul Social-Democrat (ISD) Ovidiu Șincai, o organizație non-profit cu scop declarat de profesionalizare a clasei politice. Totodată, institutul este considerat a fi unul al PSD.

Conspirații la televizor

De-a lungul carierei sale de politician, numele lui Iancu a fost implicat în mai multe scandaluri și conspirații. La fel ca și Paul Stănescu, și Iancu a avut o rudă angajată la ANRE. Mai exact, în 2018, Economica.net a relatat că nora social-democratului era angajată ANRE, instituție pe care Iancu a anchetat-o prin intermediul unei comisii parlamentare. Acesta ar fi uitat însă să mai prezinte concluziile raportului.

În mai 2019, Iulian Iancu alimenta la televizor conspirațiile privind presupuse atacuri asupra unor lideri PSD. Acesta a susținut atunci într-o intervenție la România TV că un fost vicepremier PSD a fost otrăvit și că oficialul a avut nevoie de tratament în străinătate.

„Eu mai știu un caz. Nu am voie să spun public pentru că nu am această îngăduință. Noi am mai avut în acest interval de timp un vicepremier care, la fel, a fost otrăvit și a plecat din funcție. Atât de mare și gravă a fost situația încât el nu a mai avut încredere în sistemul medical românesc și a făcut toată investigația în afara României. Cert este că și el a ieșit din sistem în mod similar”, afirma acesta.

„Omul Gazprom”

În 2012, Iancu a mai fost implicat într-un scandal. Numele său era vehiculat în perioada respectivă pentru mai multe funcții de ministru, care în cele din urmă nu s-au mai concretizat, ca urmare a unor bănuieli că ar avea legături cu Gazprom. La acea dată presa scria că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale, bănuielile fiind alimentate și de faptul că numele lui Iancu apărea în telegramele Wikileaks, acolo unde era prezentat drept „omul Gazprom”. De-a lungul anilor, social-democratul s-a luptat să scape de eticheta de om al rușilor, iar la începutul lui 2019 fostul lider PNL Ludovic Orban era forțat de către Tribunalul București să-i plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iancu după afirmase despre acesta că este „omul Gazprom”.

Într-o reacție pentru Adevărul.ro, Iancu a declarat miercuri, 2 martie, despre această etichetă, că „este cea mai mare minciună legată de numele meu, într-o carieră care depăşeşte deja 35 de ani. De altfel, verificarea dosarului meu profesional în această perioadă a demonstrat că nu este nicio urmă de adevăr în aceste alegaţii”.

În aceeași reacție Iancu a susținut că în această perioadă există dezinformări cu privire la acesta. „Traversăm un context extrem de complicat, în care agresiunea total neprovocată a Rusiei asupra unui stat suveran se transformă într-o tragedie. Războiul lasă loc unui teren fertil pentru dezinformări şi manipulări, inclusiv în România. Din păcate, suntem şi într-un război al energiei, iar preţurile la energie au ajuns la un nivel fără precedent – fapt care ne obligă la solidaritate şi la unirea tuturor românilor pentru a putea oferi soluţii şi a depăşi această provocare”, a conchis social-democratul.