Din oras

Mamicile din Cluj, consiliate in alaptare

Medicul clujean Marta Muresan le invata pe mamici cum sa aiba bebelusi sanatosi si fericiti. Primul consilier in lactatie din Romania, medicul primar pediatru Marta Muresan sustine ca problemele de alimentatie ale sugarului ar lua sfarsit daca, in spitale, s-ar respecta protocolul Skin To Skin.

La clinica “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca lucreaza primul consultant in lactatie din Romania. Desi in Europa meseria este recunoscuta si remunerata, in Romania este ignorata de Ministerul Sanatatii, cu toate ca e sustinuta atat de asociatiile de mamici cat si de medicii pediatri. Specialistul le ajuta pe mamici sa nu mai aiba probleme cu alaptatul.

Medicul clujean Marta Muresan este primul consultant de lactatie din Romania. In tara exista doar 20 de consultanti de lactatie, iar pediatrul sustine ca un specialist in alaptare le-ar ajuta pe mamici sa-si poata proteja copiii din primele clipe de viata.

“Consultantul de lactatie este o persoana specializata in domeniul alaptarii, care a primit o diploma, in urma unui curs pe care-l absolveste. Ca sa poata promova examenul, persoanele trebuie sa posede cunostinte academice si sa fie la curent cu ultimele cercetari in domeniul alaptarii si sa dea sfaturile potrivite”, spune Marta Muresan, primul consultant de lactatie din Romania.

Medicul pediatru din Cluj a absolvit cursul in 2006, la Budapesta, iar din 2007 este coordonatorul examenului national.

Skin to Skin imediat dupa nastere

Bebelusul nu va avea probleme de alimentatie daca mamica respecta o simpla regula. Consultantul in lactatie de la Cluj spune ca imediat dupa nastere, copilul trebuie lasat pe burtica mamei, cel putin o ora.

“Mamicile sa lase copilul la san in primele doua ore dupa nastere. Ele trebuie sa stie ca copilul nu suge din sfarc, suge din san si atunci bebelusul ar putea sa suga din orice fel de sfarc, cu conditia ca inainte sa nu fie alaptat cu tetina. Pentru asta e o alta tehnica de alimentatie si atunci bebelusul incearca sa manance si din san la fel. Nu-si deschide mare gurita si atunci prinde numai sfarcul, iar din sfarc nu curge lapte. Asta este una din problemele majore. De asta si OMS recomanda ca imediat dupa nastere, copilul sa fie pus pe pielea mamei”, explica Marta Muresan.

Daca personalul medical are conceptii invechite cu privire la alaptare, mamica poate solicita copilul la san imediat dupa ce ajunge in salon.

“Acest reflex se formeaza in primele doua ore dupa nastere. De aceea e important ca mamicile sa solicite copilul si sa-l lase la san in primele doua ore dupa nastere si sa fie atente ca bebelusul sa nu primeasca o tetina inainte”, continua specialistul in lactatie.

Alaptarea continua pana la 6 luni si diversificarea alimentatiei pana la doi ani si peste. Medicul clujean arata ca laptele matern nu este numai hrana, reprezinta si o legatura a bebelusului cu mama.

“Alaptarea este foarte importanta atat pentru individ cat si pentru populatie. Laptele este un aliment cu celule vii, nu se poate copia. Isi schimba compozitia in functie de necesitatile copilului: cand e cald, e cu mai multa apa, cand suge prima data e mai apos, cand se termina e mai gros pentru a da senzatia de satietate, dimineata este mai gras laptele”, spune consultantul in lactatie.

Laptele matern are celule anticancer, sustin specialistii clujeni, iar, pe termen lung, previne bolile intestinale, tensiunea arteriala, diabetul si obezitatea. Potrivit statisticilor, tara noastra se afla pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni  cu doar 12,6%, fata de 40% cat e media europeana. In Romania, 98% din femei sunt capabile sa alapteze. Mai mult, Romania se afla pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila, iar alaptarea are un rol covarsitor la reducerea acesteia.

In institutiile sanitare din Romania exista un singur consultant de lactatie angajat, intr-un spital privat din Brasov.

Avantajele economice Skin To Skin

Daca ar fi introdus protocolul Skin To Skin in spitale, pe termen lung, societatea ar avea de castigat, arata specialistii. Ministerul Sanatatii nu a raspuns, insa, solicitarii Asociatiei ProMama de a introduce in nomenclator meseria.

“Ai nevoie de mai putin personal, pentru ca odata scos, dupa nastere si pus pe burta mamei, copilul se catara instinctiv la san. Atunci suge corect si in continuare nu mai apar problemele de alaptare, deci nu mai e nevoie de personal care s-o ajute pe mamica in alaptare, in maternitate, programul e si economic”, atentioneaza Muresan, cu ocazia zilei internationale a consultantilor in lactatie (International Board of Lactation Consultant Examiners), sarbatorita astazi.

Desi s-au aratat interesati de program, reprezentantii ministerului de resort nu si-au dat acordul nici macar pentru participarea infirmierelor sau asistentelor din tara la un curs organizat gratuit, de catre doua asociatii de prestigiu din lume: Healthy Children, din SUA si Institutul Karolinskaya din Suedia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *