Politica

Majorarea pensiilor, anulată de Guvernul liberal. Orban: „Nu contribuie la dezvoltarea sectorului economic. Avem nevoie să investim în inovare, cercetare și digitalizare”

Ludovic Orban și-a dat arama pe față, anunțând clar, duminică seara, că Guvernul pe care-l conduce nu va majora pensiile românilor cu 40%, conform prevederilor legii adoptate de executivul anterior. Astfel, după ce liberalii au refuzat să dubleze alocațiile copiilor, dar au păstrat numărul angajaților la stat, plusând cu un număr de 12.000 de persoane în structurile de partid și din funcțiile cheie, dar au și permis ca salariile personalului din societățile naționale ori regiile aflate în subordinea consiliilor locale să fie majorate fără a se ține cont de performanța pentru anul trecut, acum anunță dezastrul care va afecta milioane de români: pensiile nu vor fi majorate. 

Pensionarii riscă să destabilizeze economia României

„Majorarea cu 40% nu are cum să fie susținută financiar, ar genera un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României. O astfel de majorare ar fi fost greu de făcut chiar în condițiile în care situația economică era favorabilă”, a comentat Lucovid Orban, la RomnâniaTv.

Întrebat dacă poate estima un procent privind majorarea pensiilor, sau dacă poate aprecia un orizont de timp în care se va putea ajunge la majorarea prevăzută în lege, șeful Guvernului a spus deschis că nu își asumă promisiuni pe care nu le poate îndeplini.

„Ca să creștem pensiile avem nevoie de analize foarte serioase.

Vom face propriile prognoze economice, le vom consulta și pe cele externe, și vom lua decizia de majorare dacă vom avea certitudine că putem plăti pensii fără să tipărim bani.

Ca să poți plăti pensii tebuie să ai garanția că sunt resurse necesare ca să le plătești. În prezent, pensiile se plătesc din contribuțiile pe care le achită angajații, pe lângă aceasta mai e necesar să și subvenționăm bugetul de pensii.

Or, nu putem da toți banii pe sectorul public, pentru pensii și alte categorii de cheltuieli care nu contribuie la dezvoltarea sectorului economic.

Avem nevoie să investim în inovare, cercetare în digitalizare, în infrastructură, acestea sunt motoarele de creștere economică care promit în perspectivă. 

Dacă dezvoltăm economia, crește și numărul de angajați, crește și salariul mediu pe economie și autonomat vor putea fi majorate și pensiile. Deci ca să majorăm pensiile, trebuie să avem dezvoltare economică”, a spus Orban, adăugând totodată că se ferește să anticipeze procentul cu care ar putea fi majorate pensiile:

Creștere „sustenabilă”…

„Dacă vor crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când avem finalizate toate evaluările, toate analizele și prognozele, ca să avem garanția că va fi o creștere sustenabilă, că majorarea va putea fi susținută în concordanță cu economia României”, a adăugat Orban.

Pensionarii sunt dați la o parte pentru a face loc noilor promisiuni electorale peneliste: digitalizare, cercetare – cu cel mai mic procent din PIB alocat pe acest segment în ultimii 30 de ani, și desigur, infrastructura. Cu aceleași cioturi de autostradă.

CITEȘTE ȘI: Rectorul UBB: Guvernul anunță proiecte de milioane de Euro care de care mai ambițioase, unele frizează „science-fiction” 

În același timp, duminică, clica liberală s-a adunat într-un sat de lângă Timișoara, unde a inaugurat un stadion de liga a V-a, printre tăietorii de panglică numărându-se primarul Timișoarei, Nicolae Robu, deputatul Marilen Pirtea și alti fruntasi liberali. Pe stadionul din comuna Liebling, balonul a fost adus cu elicopterul, după cum informează opiniatimisoarei.ro

De altfel, în timpul celor câteva luni de guvernare liberal militară, în timp ce 1 milion de români și-au pierdut locurile de muncă ori rămâneau în șomaj, Guvernul Orban majora schema angajaților de la stat cu 12.000 de posturi. 

CITEȘTE ȘICum a profitat PNL de Coronacriză: a umflat schema salarială la stat cu peste 12.000 de posturi

Contrar angajamentului liberal din timpul „opoziției”, conform căruia numărul posturilor din aparatul de stat trebuia urgent și considerabil redus, Guvernul liberal militar Orban a reușit performanța negativă de a suplini cu forțe proaspete numărul camarilei din administrație cu peste 12.000 de posturi în plus chiar în plină stare de urgență. 

După ce au profitat de modificările făcute de guvernarea PSD, prin care salariile angajaților din primării a fost majorat cu 15% pentru condiții improprii de muncă, acum liberalii au identificat principalii vinovați pentru lipsa de dezvoltare economică a României: pensionarii.

Pensionarii și copiii, ale căror alocații au rămas neschimbate, după ce Orban a refuzat majorarea acestora. 

În schimb, după cum semnala recent Ziar de Cluj, Salariile angajaților din companiile de stat ori din subordinea consiliilor locale, precum Compania de Transport Public Cluj-Napoca ori Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, vor putea fi majorate, iar societățile din subordinea administrației locale vor avea libertatea de a majora cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, fără respectarea indicilor de performanță stabiliți prin legea bugetului de stat pe anul în curs. La propunerea PNL, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost realizată, în luna aprilie, prima rectificare bugetară.

CITEȘTE ȘI: Orban i-a dat liber lui Boc să-și „mituiască” angajații: salariile regiilor din subordinea Primăriei pot fi majorate fără să se țină cont de performanță

La propunerea PNL, Parlamentul a adoptat modificarea Ordonanței de Urgență printr-un amendament ce permite companiilor naționale, dar și entităților aflate în subordinea consiliilor locale, o majorare salarială fără argumente bazate pe performanță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *