PORTRET

Liviu Crișan, sportivul prin eforturile căruia Clujul a devenit un centru important al karate-ului mondial

Liviu Crișan este un reprezentant de marcă al sportului clujean, datorită lui Clujul a devenit un centru important pe harta mondială a karate-ului. El este președintele Federației Române de Karate WKC, președintele forului mondial WUKF (World Union of Karate-Do Federation), antrenor emerit și maestru emerit al sportului. A început să practice karate înainte de Revoluție, în mod autodidact, pentru că artele marțiale erau interzise în timpul regimului comunist, și a ajuns ca în zilele noastre să dețină centura neagră cu 6 dani. Dincolo de performanțele individuale, a antrenat de-a lungul timpului zeci de sportivi care au reușit să obțină centura neagră și să câștige premii în cadrul Campionatelor Europene sau Mondiale de profil. Federația pe care o conduce Liviu Crișan este pe locul I în ierarhia mondială, iar cluburile conduse de el au propulsat în permanență sportivi pe podiumurile naționale și internaționale. 

Liviu Crișan nu este însă doar un promotor al karate-ului, în calitate de director executiv al Clubului Sportiv Politehnica el având în subordine 10 secții sportive care, prin rezultatele obținute, aduc faimă clubului, Universității Tehnice și Clujului peste tot în lume. 

Începuturile unui sport interzis înainte de Revoluție

Liviu Crișan a descoperit karatele pe când era pe clasa a V-a. Părinții săi i-au făcut un abonament la revista Pif, unde exista un serial, Dr. Justice, care i-a fost sursa de inspirație. La vremea respectivă însă karatele  nu exista într-o formă organizată, nu erau săli de antrenament, iar fenomenul se manifesta în România doar în anumite centre, în câteva mari orașe unde informația din afara țării reușea să pătrundă mai ușor. Astfel, primele antrenamente, copilul de atunci a început să le facă cu prietenii de la bloc, iar acestea au devenit mai serioase doar în momentul în care, pe clasa a XII-a, a început să practice judo și, împreună cu un coleg, la finalul antrenamentelor de judo, exersa și mișcări de karate, bazate pe cunoștințe însușite din cărți.

Primele antrenamente desfășurate într-un mod organizat, Liviu Crișan le-a avut în anul I de facultate, în 1981, în cadrul unui club care funcționa în ilegalitate din cauza restricțiilor vremii. În 1990, karateul a fost legalizat și astfel sportivul a reușit să își deschidă propriul club, a avut primul examen de centură neagră și a început să participe la stagii de pregătire în afara țării. 

În 1990 a fost organizată în Cluj și o primă competiție de karate. În 1997 a fost înființată Uniunea Wado Ryu România care, în anul 2000, s-a transformat în Federația Română de Karate WKC, care funcționează și în zilele noastre, având sediul la Cluj, sub președinția lui Liviu Crișan. Federația are în componență 83 de cluburi organizate într-un sistem competițional național și internațional.

„De la înființare până în prezent nu m-au putut da jos de pe poziția de președinte!”, glumește Liviu Crișan.

Karatele mondial este condus de la Cluj

În anul 2005, Liviu Crișan a fost ales vicepreședinte al Federației Mondiale de la vremea aceea, World Union of Karate-Do Organizations, care în 2009 s-a transformat în World Union of Karate-Do Federations, al cărei secretar general a devenit.  În anul 2013, el a fost ales președinte al Federației Mondiale (WUKF), care grupează în momentul acesta 112 țări din lume și care organizează campionate mondiale și continentale. Din această postură, Liviu Crișan întreprinde demersuri pentru ca să includă disciplină sa sportivă în programul olimpic:

„În 2014 am intrat ca membri fondatori în United World Karate, o umbrelă mondială care a grupat 7 dintre cele mai importante federații de karate din lume, cu scopul evident de a obține recunoașterea olimpică și de a putea participa în viitor la Jocurile Olimpice.

Această uniune a apărut ca o necesitate exprimată de Comitetul Olimpic Internațional care a propus un cadru de organizare a karate-ului mondial: karate tradițional, karate general (sportiv) și karate contact. Acest cadru a fost propus încă din 1993 din dorința de a unifica federațiile de karate existente la acea vreme. Din păcate, una dintre cele mai mari federații, WKF, a refuzat și refuză orice uniune, accesând independent recunoașterea olimpică.

Perioada care urmează va da un răspuns clar dacă Comitetul Olimpic va accepta candidatura singulară a WKF sau nu. Din punctul nostru de vedere acceptarea acesteia ar fi o dovadă clară de discriminare a milioanelor de sportivi care practică diverse forme de karate în întreaga lume, în afara WKF. United World Karate respectă exact cadrul propus de comitetul olimpic, pe când WKF are doar general karate.”

Centrul de excelență sportivă al Clubului Politehnica

Liviu Crișan este și directorul executiv al Clubului Sportiv Politehnica Cluj-Napoca, un club care a fost înființat în 2009 ca centru de excelență pe karate WKC, dar care actualmente cuprinde 10 secții: aeromodelism, bridge, polo pe apă, tenis de masă, karate WKC, kempo, oină, natație și triatlon:

„Secția de karate este cea mai reprezentativă în cadrul clubului, prin rezultatele obținute la nivel național și internațional. Avem campioni mondiali, europeni, care au dus faima clubului, a Universității Tehnice și a orașului peste tot în lume.”

Secția de karate a Politehnicii cuprinde sportivi de toate grupele de vârstă, de la copii de 4-5 ani, aflați în faza de inițiere, până la seniori:

„Din păcate, însă, avem tot mai puțini seniori în general în România pentru că slaba susținere a sportului duce la imposibilitatea practicării acestuia la nivel de performanță până la vârste înaintate. Practic, sportivii, când termină liceul sau facultatea, își găsesc un job și nu mai au timp suficient pentru pregătire. 

Copii avem foarte mulți, avem astfel o bază de selecție foarte bună, iar în cadrul clubului ei pot opta pentru trei stiluri care pot fi practicate cu instructori specializați: shotokan, goju-ryu și shito-ryu.

Karatele antrenează nu numai fizicul, ci și mentalul copiilor, fiind extrem de util pentru mărirea capacității de concentrare a acestora, pentru educarea disciplinei, pentru dezvoltarea motricității. Noi îi ținem pe copii într-un program de pregătire benefic și ei petrec altfel mai puțin timp în fața tabletelor, a telefoanelor sau pe stradă.”

O viață împărțită între două domenii serioase

Liviu Crișan a practicat de-a lungul vieții foarte multe sporturi, însă doar karatele a fost cel care l-a atras într-atât încât să nu se mai poată opri, a fost sportul care i s-a părut cel mai serios și căruia și-a dedicat toate resursele fizice, sufletești și de timp liber:

„La celelalte sporturi parcă mă jucam, dar la karate aveam senzația că fac ceva serios și important. Meseria mea de bază este cea de profesor universitar la Universitatea Tehnică și foarte multă lume ma întreabă cum pot să fac atâtea. Simplu! Eliminând tot ce nu este important în viață și împărțindu-mi timpul extrem de judicios pentru a putea acoperi toate domeniile de care mă ocup”, încheie acesta.

Foto: Liviu Crișan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *