Afacerea zilei

Litoralul nostru este tot mai Verde. Reportaj cu intre “parca nu-i la noi” si mucul de tigara ingropat in nisip

De multe ori reactia atunci cand vedem cate o fotografie de pe litoralul romanesc este “parca nici nu e de la noi”. Conceptia multora este ca litoralul nostru este gri, murdar, fara servicii, unde se duc maxim pensionarii daca se satura de Amara sau Baile Felix. Asta in afara de Mamaia, unde, asa cum se prezinta mereu in buletinele de stiri, este toata distractia, dar unde trebuie sa fi spart cel putin o banca pentru a-ti permite un concediu. Dar este viata si dincolo de Mamaia. Statiunile din sud incep sa se trezeasca. Desigur, mai e nevoie de multa munca pana ca serviciile sa fie ireprosabile, plajele impecabile si infrastructura extraordinara, dar e clar ca sudul litoralului nu mai vrea sa fie cenusareasa turismului romanesc.

Litoralul Verde este un brand lansat anul trecut de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism cu scopul de a sustine si promova statiunile din sudul litoralului. Acestea sunt potrivite pentru familiile cu copii sau pentru turistii care isi doresc un concediu relaxat, linistit, la preturi acceptabile. Nu lipsesc nici aventura sau facilitatile de wellness.

In statiunile din zona Mangalia investitiile sunt in toi. Hotelurile vechi, paraginite se trezesc la viata, sunt renovate si aduse la cele mai inalte standarde. Unele sunt finalizate, altele in plin santier, ceea ce ar putea insemna un disconfort serios pentru turistii care viziteaza zona acum. Cu toate acestea investitorii sunt optimisti si lucreaza cu celeritate, spun ca isi vor primi oaspetii inca din acest sezon.


Hotelul Ammon din Venus s-a transformat anul trecut din fosta Zamfira intr-o oaza de liniste la nici 200 de metri de plaja.

Hotelul Turqoise se pregateste de deschidere si promite a fi un loc de vis pentru a-ti petrece concediul chiar pe malul marii.

Cu o priveliste deosebita si amenajari de lux Turqoise isi asteapta oaspetii.

In apropiere, tot in statiunea Venus, este hotelul Inter, deschis in iulie 2013.

Rezervat 90% pentru sezonul 2015 (iulie – august), hotelul va beneficia in curand de un spa mai mare si o sala de evenimente.

La complexul Steaua de Mare din Eforie Nord, turistii au parte de o priveliste extraordinara si conditii din cele mai moderne.

Un proiect interesant in prag de deschidere este Blaxy Premium Resort, din statiunea 23 August, un proiect turistic rezidential, care presupune ca turistul sa cumpere efectiv spatiul in care se cazeaza pentru perioada petrecuta acolo.

Practic pentru cateva zile din an oricine poate fi proprietarul unui apartament din comple. Mai mult, turistii pot face schimb de destinatii cu altii din intreaga lume, care sunt si ei proprietari pe structuri similare, deoarece Blaxy face parte din reteaua Interval International, care cuprinde peste 2.900 de resorturi in peste 80 de destinatii.

Pana acum la Blaxy s-au vandut peste 3.000 de pachete – o saptamana in aprilie sau noiembrie costa 2.700 de euro, in timp ce o saptamana in iulie-august ajunge si la aproape 10.000 de euro.

Turistii care ajung pe litoral si vor mai mult decat plaja si spa pot avea parte de o experienta nemaipomenita in Parcul de Aventura Paradis Land din statiunea Neptun. Situat in padurea Comorova, Paradis Land este primul parc de acest fel de pe litoral.

Amenajat pe doua hectare de padure a fost deschis anul trecut si ofera 14 trasee de diferite grade de dificultate.  Mai mult, parcul are si un panou de catarat si un traseu exlusiv de tiroliene.

Si cei pasionati de navigatie isi gasesc activitatea potrivita. Echipa de profesionisti de la Arcturus Yachts de la Limanu ofera plimbari de neuitat in largul Marii Negre cu ambarcatiuni remarcabile.

O cina linistita poate fi savurata in restaurantul idilic al podgoriei Clos des Colombes al frantuzoaicei cu radacini romanesti Anne-Marie Rosenberg. Provenita dintr-o familie de viticultori din Champagne, femeia a reusit sa faca din ruinele unei foste ferme un loc deosebit, inzestrat cu calm si rafinament de unde nu-ti mai vine sa pleci.

Asadar litoralul romanesc nu e gri si neinteresant, abordand locurile potrivite poate fi o experienta inedita. Bineinteles, este loc de mult mai bine. Mai e cale lunga pana cand muzica proasta de pe terase nu va acoperi murmurul marii, pana cand tarabele cu tot felul de lucruri de vanzare vor fi unitare si nu vor arata ca un bazar explodat, pana cand serviciile oferite vor justifica intr-adevar preturile sau pana cand turistii nu-si vor ingropa mucul de tigara si cojile de seminte in nisip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *