Din oras

Liste prelungi de asteptare pentru mamografiile decontate de CAS

Efectuarea unei mamografii este un test vital in cazul multor femei care au risc de a prezenta cancer la san, mai ales ca in Romania lunar sunt diagnosticate cate opt cazuri noi. Listele de asteptare pentru examinari decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sunt foarte lungi, la unele clinici ajungand si pana in primavara anului viitor. 

Costul unei mamografii variaza de la 100 la 200 de lei in mediul privat, in functie de specific si de renumele clinicii. Pentru a putea beneficia de gratuitate, pacientele au nevoie de trimitere de la medicul specialist si, pentru ca nu sunt suficiente examinari acoperite de CAS pentru efectuarea imediata a acesteia, in majoritatea cazurilor e nevoie de inscrierea pe o lista de asteptare. 

„Am sunat la clinica Affidea, fosta Scandia Imagistica si mi-au spus ca ori merg pe sistem privat si imi platesc mamografia, adica 150 de lei, ori ma inscriu pe lista de asteptare, numai ca imi va veni randul abia in aprilie. Mi se pare strigator la cer, poti muri de cancer pana atunci”, s-a plans o clujeanca.

La Medstar o mamografie unilaterala costa 50 de lei, iar una bilaterala 100 de lei. Tot 100 de lei costa si ecografia mamara. Policlinica Interservisan are un tarif de 160 de lei pentru ecografia mamara, ia lista de asteptare pentru examinari acoperite de CAS le ofera pacientelor care se inscriu acum o programare pentru luna septembrie. Policlinica „Regina Maria” nu ofera deloc acest serviciu. Alte unitati fac programari doar in prezenta pacientilor sau impun ca trimiterea sa fie din judetul Cluj.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj are in dotare doar un singur mamograf.

„Din punctul nostru de vedere, la mamografie se pot face programari cu o luna inainte, noi nu avem progarmari atat de lungi. Contractul pe care il avem cu Casa de Asigurari la momentul acesta pot spune ca ne asigura nevoia de a satisface pacientii, asa incat nu avem planificari de jumatate de an inainte. De exemplu, in luna august avem 81.371 de lei pentru radiologie medicina nucleara pentru servicii paraclinice, in luna septembrie la fel si in octombrie avem 81.878 de lei de la CAS. Serviciile sunt pentru toata lumea care are trimitere roz de la medicul specialist. Unitatea noastra are un computer de tomografie (CT), un aparat de rezonanta magnetica nucleara (RMN) si un aparat de mamografie, plus aparate de radiologie”, a precizat Monica Costin, purtator de cuvant al institutiei. 

Orice femeie care a trecut de varsta de 40 de ani ar trebui sa mearga la specialist pentru evaluarea sanilor, potrivit lui Hanusz Stella, presedinte al Asociatiei Romane de Cancer „Grup destine comune”. 

„In mod normal ar trebui sa se asigure mamografie, mai ales daca pacienta simte ca are ceva. Planificarile se fac pe doua-trei luni inainte in toata lumea, dar numai in cazul in care nu e o urgenta. S-ar putea institui un sistem in care o urgenta sa fie preluata inaintea listei. Pe de alta parte, nu exista atatea aparate si nu pot fi supra-solicitate. Acolo unde nu este o problema, doamnele care sunt in tratament ar putea face ecografii. Acestea arata daca este ceva si sunt mai accesibile. Sunt proceduri complementare”, a precizat specialista. 

Pe de alta parte, aceasta atrage atentia asupra unor deficiente in sistemul medical. 

„Pana cand nu se va institui un pachet minim asigurat de CAS nu se va rezolva nimic. Nu va fi ordine. Nu se dau bani pentru niste examinari vitale cum sunt mamografiile, dar se dau pentru operatii care nu ar fi o urgenta, pentru care societatea nu are o vina. Nu vad de ce noi, fiecare roman care plateste CAS, trebuie sa contribuim la serviciile medicale ale unor cetateni care se bat in strada. Nu vad de ce eu sunt de vina pentru ca ei s-au imbatat si s-au taiat. Nu vad de ce sa le platim toate operatiile si intretinerea in spital pentru ca s-au batut. De ce sa nu plateasca si ei o parte din banii astia? Ar trebui, deci, sa se instituie acest pachet minim care ne da dreptul la anumite servicii si atunci ar fi mai multa ordine. Degeaba ne revoltam noi acum ca nu avem parte de anumite servicii, pana nu mergem la cauza fenomenului. Acum cineva alege la intamplare niste examinari medicale si i le atribuie fiecaruia. Nu e normal asa. Ar trebui ca anumite investigatii sa intre in acel pachet minim. Se dau bani pentru operatii care nu sunt vitale pentru a putea supravietui chirurgii care sunt claie peste gramada in spitale si acelea sunt platite”, este de parere Hanusz Stella.

Liste de asteptare lungi de cateva luni se inregistreaza si in cazul examinarilor RMN si sunt momente in care fondurile pentru analize si investigatii radiologice sau tomografice se epuizeaza chiar la inceputul lunii. 

Foto: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *