Editorial

Liniste! Clujul se gandeste…

Alegerile europarlamentare au fost tratate superficial la Cluj de catre mai toate partidele, in afara de UDMR. 

Oricat s-ar lauda PSD ca a castigat alegerile la Cluj-Napoca, si asa si este, cele 21-22 de procente de pe judet nu marcheaza in cifre absolute un succes, caci sunt foarte departe de scorul national al partidului. E bine, nu zice nimeni ca nu, dar e mai mult meritul tractiunii PSD la nivel national, decat al filialei.

Asistam la un moment unic in ultimii 10 ani la Cluj-Napoca, cand, pentru prima oara, optiunile clujenilor sunt atat de disipate, incat nimeni nu poate paria ce se va intampla in 2016. Voi indrazni sa fac si eu, in acest text, propria mea analiza, fiindca alegerile de ieri si, mai ales, rezultatele lor de la Cluj, sunt notabile si importante. 

Aceste rezultate, proaste pentru fiecare partid, deschid competitia celor ce au chef sa munceasca cu adevarat pentru viitorul Clujului si ii elimina din joc pe lenesii si papagalii politici de sub fiecare sigla politica. 

Asadar…

Sa aplaudam PSD Cluj pentru rezultatul merituos, caci este un rezultat in premiera, primul loc pe judet si municipiu ce atesta faptul ca PDL nu mai are nicio forta in Cluj. Probabil ca oamenii lui Remus Lapusan o sa se laude cu aceste cifre, eu insa as fi mai ponderat. Municipiul a obtinut cifre relativ proaste, chiar daca a luat marele pot. Si a obtinut cifre bune pe judet datorita garniturii de parlamentari “de la tara” si a respectului de care se bucura Lapusan in teritoriu. Cei 20% vor fi insa repede pierduti pe municipiu daca organizatia locala nu se apuca repede de treaba. E un moment unic, in care PNL isi culege cu farasul mucii de pe jos si este mai slab ca niciodata, e un moment unic in care PDL este rusinat de incompetenta organizatiei orasenesti si de scorul extraordinar obtinut de PMP. 

In acest moment, PSD Cluj-Napoca nu are nicio strategie pentru urmatorii doi ani, nu are nicio pepiniera de lideri care sa se poata bate cu sanse pentru scaunul de la Primarie. E nevoie de cel putin doi-trei oameni care sa fie rulati “pe teren” pentru a vedea de cine se lipeste electoratul dezamagit al lui Emil Boc si al PDL. Clujenii au nevoie sa adopte un nou personaj pentru urmatorii 10 ani, asa cum au facut-o cu Funar si cu Boc. Daca exista o personalitate adevarata in PSD Cluj, ea trebuie promovata acum. 

PNL Cluj a preluat locul rusinos ocupat pana acum de PSD Cluj, adica locul celor ce nu mai reusesc sa treaca de 15% pe judet si de 10% pe municipiu. Este o palma meritata, o “rasplata” perfecta pentru incompetenta, delasarea si lenea cu care penelistii au tratat aceste alegeri. 

Cifra proasta de la judet trebuie sa ii dea fiori lui Horea Uioreanu, trebuie sa-i arate ca, la jumatatea mandatului sau, nu este absolut sigur ca va mai prinde inca unul. Dupa rezultatele de azi-noapte, Horea Uioreanu trebuie sa mai inteleaga ceva: ca armata de primari din judet este mai perversa decat asteptarile celui mai cinic politician ce s-a perindat pe la carma CJ si reactioneaza, intotdeauna, potrivit propriilor interese. Daca Uioreanu a crezut ca e sigur pe fidelitatea lor, a primit cea mai buna dovada ca s-a inselat. Or fi fondurile la mana lui in urmatorii doi ani, va mai putea sa “santajeze” primarii cu nealocari sau realocari, dar nu poate evita un lucru: este obligat sa se apuce de treaba, daca tine la surtucul lui. Sunt curios ce va face Uioreanu, avand in vedere aceste rezultate, in privinta lui Ioan Oleleu, pe care ar fi vrut sa-l elimine de la vicepresedintie, pentru ca ii facea concurenta. Cu un PSD dominant la nivel national, dar si cu o posibila alianta a PNL cu restul fortelor de dreapta, lui Uioreanu nu ii mai este atat de usor sa hotarasca. 

O mare surpriza neplacuta este scorul de 9.5 procente obtinut de PNL la municipiu. Ioan Petran, seful organizatiei municipale, este pe de-a intregul vinovat pentru acest rezultat. Si ar trebui sa isi dea demisia REPEDE. 

A facut o campanie superficiala, cu cateva vizite prin cartiere, ca si cum n-ar fi fost necesar mai mult, la cata carisma crede el ca are. Daca Uioreanu a luat o palma peste fata de la electorat, atunci Petran a luat un pumn in gura, este un scor rusinos, oglinda evidenta a lipsei de leadership din dreptul acestui personaj sters, fara carisma. El viseaza la Primarie in tainicul lacas al sufletului, s-a plimbat o luna de zile prin Cluj inconjurat de tineri, aidoma lui Boc, dar nu constientizeaza ca e penibil si lipsit de sanse. 

Nu prevad zile bune pentru Petran si nici pentru Uioreanu, mai ales daca, asa cum se aude prin targ, Norica Nicolai se gandeste serios sa lupte pentru sceptrul PNL si sa-l doboare pe Crin. Norica Nicolai este o femeie placuta si iubita de toate factiunile din PNL, are sanse sa il inlocuiasca pe Crin, dar putin ii cunosc fermitatea cu care actioneaza atunci cand nu ii convine ceva. Si nu cred ca Noricai Nicolai ii convine ca judetul pe care ea il reprezinta sa fie condus de oameni care nu pot sa-si depaseasca limitele sau care traiesc din amintiri. 

Sa remarcam cifra buna a UDMR, foarte aproape de a PSD, si care ne arata inca o data cat sunt acesti oameni de uniti in dezideratele lor. Daca UDMR ar avea viziunea sa o promoveze mai mult pe Anna Horvath, am putea avea, in 2016, surprize mari, mai ales in Consiliul Local.

Dar rezultatele acestea dezastruoase au cea mai mare insemnatate pentru PDL Cluj. 

„Garnizoana” lui Emil Boc, care a luat 16% pe municipiu, e compusa din soldati hipsteri, burtosi de cariera, ingamfati de serviciu, expirand autosuficienta. Pentru ei, totul e un verdict: Emil e cel mai tare, Gurzau e prost, Uioreanu e slab, Lapusan nu exista. Ei bine, Lapusan exista, iar Gurzau le-a servit ieri o lectie extraordinara de umilinta. De la zero a plecat si a ajuns foarte bine pentru cele cateva luni avute la dispozitie.

Dar cea mai mare nfrangere pentru Emil Boc si Daniel Buda o reprezinta, insa, procentul foarte mic de clujeni iesiti la vot. Pedelistii cunosteau miza acestor alegeri si ar fi trebuit sa se straduiasca sa faca mai mult decat procentul rusinos de mic de prezenta. Desi, per ansamblu, Daniel Buda a avut o campanie muncita si vizibila, clujenii nu au reactionat in niciun fel la farmecele lui. Este posibil sa prinda la redistribuire un mandat, dar va fi foarte greu, nu cunosc acum jocul redistribuirilor continue, fiindca este la fel de posibil sa piarda la mustata mustatii. 

Un lucru sigur se poate spune despre Daniel Buda, indiferent de rezultat si trecand peste faptul ca este aproape de o a doua infrangere consecutiva in careira de politician: nici n-ar merita sa castige, nici n-ar merita sa piarda. 

N-ar merita sa castige pentru ca a facut o campanie fara strategie, concentrandu-se foarte putin pe municipiul Cluj Napoca si pe judetul Cluj. Nu inteleg de ce i s-a parut lui Daniel Buda mai important sa piarda vremea prin Oradea si prin Salaj, este alegerea lui. E adevarat si ca a fost impins de Blaga intr-o lupta pe care nu si-a dorit-o, dar asta nu scuza lipsa pragmatismului. Daniel Buda nu ar merita sa castige si pentru ca organizatia pe care o are a dovedit ca este foarte slaba, iar asta nu e decat “meritul” lui. Dupa infrangerea de la parlamentare, Daniel Buda, obosit si suparat, s-a retras din viata politica si a lasat “tineretul bovin” sa-si piarda pofta de lupta politica. Organizatia a slabit vizibil, s-a demotivat prin lene si autosuficienta. 

N-ar merita sa piarda, fiindca ar pierde Clujul. Orice clujean care ajunge in PE este un castig pentru acest oras. Iar Daniel Buda, daca va castiga mandatul, va fi un foarte bun europarlamentar (Nota: se pare ca a iesit pana la urma bine pentru el la jocul redistribuirii).

Haideti sa identificam impreuna cativa vinovati pentru acest scor penibil al PDL, in afara de Daniel Buda: 

– garnitura consilierilor locali ai PDL poarta o vina insemnata: Tomos, Moisin, Constantea, Gliga, Turdean sau Popa au mimat razboiul politic ori s-au straduit prea putin, dar cert e ca au uitat prea lesne ce insemana campania la baioneta. Aidoma tantalailor de la PNL, cei de la municipiu, dar si multi dintre “seniori” ai PDL, au crezut ca aceasta campanile electorala se face pe Facebook: mergem in piata, pupam o baba, facem o poza si, iata, avem un procent; mergem la cafenea, stam cu oamenii putin de vorba, facem un selfie si au mai venit doua procente; il luam pe „Emil” sau pe „Sefu'”, il plimbam prin Groapa, facem trei poze si, practic, alegerile sunt castigate. Sa le fie rusine tuturor consilierilor locali pentru acest scor penibil, luat la minicipiu. Sa reusesti “performanta” de a lua un scor sub UDMR. in conditiile in care ai un primar carismatic, la al treilea mandat, este cel putin jenant!  

– Alin Tise, “senatorul 12 etaje”, pe care il banuiesc de un subtil boicot la adresa lui Daniel Buda, este si el vinovat. In chip de razbunare pentru pierderea mandatului de presedinte al CJ in iunie 2012, ar fi fost destul ca Alin Tise sa-si retraga oamenii de la vot si, din dreptul PDL sa fi disparut, in ziua de duminica, cateva procente importante. Daca a facut asta, Alin Tise a jucat prost, fiinda a lovit in primul rand in Emil Boc, nu in Daniel Buda. Aerele lui Alin Tise, care se crede deja mai notoriu ca nasul sau de cununie, sunt mai dispersabile decat un nor intr-o zi de vara. Alin Tise este un balon de sapun, asa a fost mereu. (In ultima vreme, Alin Tise se da santajat de catre presa. Cu referire subtila la mine si la ziarul meu. Asa reactioneaza ingamfatul de Tise cand este criticat de catre presa, asa a reactionat si acum trei ani, cand m-a acuzat pe mine si pe Mihai Soica ca ii atacam viata personala, desi el amenintase ca o sa calce jurnalistii cu masina. “Senatorul 12 etaje” crede ca ne poate opri din a scrie despre afacerile lui imobiliare. Se inseala. Daca se simte santajat, sa depuna, dracului, o plangere in acest sens la institutiile abilitate, iar acestea vor investiga in ce consta santajul, daca exista unul. Avand in vedere ca acest penibil personaj politic se simte mai mereu cu musca pe caciula si are manifestari ciudate, este evident ca altfel de institutii ar trebui sa se ocupe de starea lui. Asa cum scriem despre Alin Tise de ani de zile, criticandu-l, nu vom inceta sa o facem, cu toate amenintarile lui)

– Emil Boc, primarul orasului, este si el foarte vinovat pentru scorul foarte prost al PDL. Duplicitatea politica cu care s-a „parfumat” Emil Boc nu a facut bine organizatiei. Partidul Miscarea Populara a luat 7,6% din procentele PDL, dar a confuzat definitiv oastea de fani „civili” a lui Boc, care s-a cam dezamagit vazand atitudinea primarului. Emil Boc mai este, de asemenea, vinovat de neimplicare in viata organizatiei locale si judetene. La revenirea sa in oras, ar fi trebuit sa dea cateva exemple de asemenea implicare, ar fi trebuit sa isi motiveze mai mult oamenii de-a lungul timpului. Bagand mai mereu problemele in sertar si sperand ca se vor rezolva de la sine, Boc nu a facut decat sa acutizeze starea de letargie a membrilor de partid. Scorul foarte prost pe care l-a obtinut PDL la nivel judetean, clasandu-se si acolo sub UDMR, ne arata insa ceva mai important: ca vremea lui Emil Boc la Cluj a cam apus. Aceasta este cea mai importanta concluzie din analiza mea despre rezultatele la europarlamentare. Chiar si cu scorul bun al PMP, chiar si admitand ca intr-o zi PDL cu PMP se vor unifica, scorul general nu depaseste 25%. Emil Boc nu mai are forta sa impuna oameni, nu mai exercita nicio magie asupra electoratului clujean. 

Este un moment important pentru Cluj. 

Cu doi ani inainte de competitia pentru fotoliul primariei, asistam la o situatie inedita in ultimii 25 de ani: pentru prima oara, optiunile politice ale clujenilor sunt extrem de impartite. 

Nu mai exista niciun 60% in dreptul lui Funar, niciun 65% in dreptul lui Emil Boc, exista procente medii si mici in dreptul fiecarei sigle politice. 

Asta inseamna ca Clujul, in acest moment, se gandeste. 

Asta nu inseamna ca Clujul e nehotarat sau debusolat, ci ca, in acest moment, Clujul analizeaza. Este terenul perfect pentru ca noi seminte sa fie plantate. Astazi, se afaneaza pamantul pentru noi germeni. 

Cine va rodi? Ne mai raman doi ani sa aflam.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *