Sanatate

Leucograma, analiza care indica starea de imunitate

Efectuarea unui control de rutina periodic ar trebui sa intre in obiceiul fiecaruia dintre noi. Analizele de laborator clasice, usor de efectuat si chiar obligatorii dupa o anumita varsta, pot semnala sau preveni anumite afectiuni.

Sangele omului este compus din doua elemente esentiale: partea lichida, alcatuita din apa, substante organice si minerale solubile, si partea solida, alcatuita din globulele rosii, globulele albe sau leucocitele si trombocite. Globulele albe joaca un rol vital in constructia sistemului imunitar si reprezinta principalul factor de aparare a organismului impotriva bacteriilor, virusilor si parazitilor.

Leucograma este o parte a hemogramei care cuprinde numai numaratoarea leucocitelor si formula leucocitara. Este un element de laborator clinic foarte important in stabilirea diagnosticului, urmarirea evolutiei, fixarea prognosticului si controlul conduitei terapeutice in cele mai variate stari de boala.

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele, sau celulele albe, sunt celule ale sistemului imunitar care apara organismul de boli infectioase si corpuri straine. Exista mai multe tipuri de leucocite, toate fiind produse de celule din maduva osoasa. Leucocitele se gasesc in tot corpul, inclusiv in sange si in sistemul limfatic si se impart in doua grupe principale: granulocite si a-/non-granulocite.

Granulocitele sunt denumite astfel datorita prezentei in citoplasma de granulatii distincte si se identifica trei tipuri de granulocite in functie de afinitatile de colorare pe frotiul de sange colorat Wright: neutrofile, eozinofile si bazofile. De asemenea, aceste celule sunt denumite si leucocite polimorfonucleare datorita nucleului multilobular. Nongranulocitele care constau din limfocite si monocite nu contin in general granulatii citoplasmatice distincte si au nucleul nonlobular, fiind denumite si leucocite mononucleare.

Exista o formula leucocitara ce consta in diferentierea numarului total de leucocite circulante in cele cinci tipuri de leucocite, exprimate procentual si respectiv in numar absolut, fiecare dintre acestea indeplinind o functie specifica. Actualmente este de preferat raportarea fiecarui tip de leucocite in valori absolute. Formula leucocitara este efectuata automat de catre analizor.

Exista anumite situatii insa in care este necesara efectuarea manuala a formulei leucocitare: numar de leucocite prea mic/prea mare, prezenta de celule anormale semnalizata de analizor prin anumite mesaje de avertizare/chiar esecul analizorului de a indica formula leucocitara. In aceste cazuri se efectueaza numaratoarea microscopica: frotiul de sange venos (recoltat pe EDTA; heparina poate produce deformari ale leucocitelor) sau frotiul de sange capilar.

Valorile normale ale leucocitelor in sange sunt intre 5000 si 8000/mm 3 (cub). Acestea sunt impartite in:

Granulocite:

 – Neutrofile Segmentate: 2.500-5.500/mm 3
 – Neutrofile Nesegmentate: 50-250/mm 3
 – Euzinofile: 100-200/mm 3
 – Bazofile: 20-40/mm 3

Limfocite: 1.200-2.400/mm 3
Monocite: 300-640/mm 3

Leucocitoza

Valorile crescute ale leucocitelor (leucocitoza) pot sa apara in urmatoarele cazuri: dupa un pranz bogat, efort fizic intens, dupa o emotie puternica, la copii dupa plans, in sarcina, la nou-nascut, copil mic dupa un zbor cu avionul sau ascensiuni la inaltime. Unele medicamente mai pot determina leucocitoza rapida: adrenalina epinefrina, foliculina si narcoza. Alte medicamente determina leucocitoza in decurs de 24 de ore, cum este cazul persoanelor care fac corticoterapie.

Din punct de vedere patologic, valori crescute ale leucocitelor apar in infectiile acute, reactii leucemoide, unele tipuri de leucemie, necroza tisulara (infarct miocardic, pulmonar sau cerebral) sau afectiuni acute (reumatism articular acut si pancreatita acuta).

Leucopenia

Valori scazute ale leucocitelor (leucopenia) pot sa apara la batrani sau in surmenaj fizic, iar din punct de vedere patologic se ivesc in unele boli infectioase (febra tifoida, bruceloza, rujeola, rubeola, malaria), stadiul preleucemic al leucemiei acute, ciroza hepatica, tratament cu citostatice, deficitul de vitamina B12, boli autoimune sau agranulocitoza.

Reducerea numarului de leucocite duce la scaderea rezistentei fata de diferite infectii. Numarul de leucocite se poate schimba in timp relative scurt, uneori in cateva ore.

Valorile leucocitare sunt importante pentru diagnosticul leucemiei, in diagnosticul diferential intre infectii virotice si bacteriene, precum si in diagnosticul inflamatiilor acute. Efectuarea periodica a leucogramei, chiar si la copii, este obligatorie, deoarece indica starea de imunitate a organismului si, in consecinta, trebuie sa fie inclusa in orice set de analize uzuale.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *