Sanatate

Lepra

Aceasta boala infectioasa cronica se datoreaza unor bacterii in forma de bastonas, numita bacilul Hansen sau “ Mycobacterium leprae”. Ea afecteaza pielea si nervii si, dupa o evolutie indelungata, poate determina mutilari.

Boala redutabila in Evul Mediu, lepra aproape a disparut in Europa occidentala de pe la sfarsitul secolului al XV-lea. Ea insa bantuie inca in regiunile tropicale din Africa, Asia, Oceania si America Latina unde afecteaza intre 10-12 milioane de persoane. Este o boala endemica, adica afecteaza in permanenta un numar de indivizi intr-o anumita regiune. Lepra este numita si “Boala lui Hansen”, dupa numele medicului care a descoperit bacteria responsabila de boala.

Transmiterea se face pe cale aeriana sau prin contact cutanat. Secretiile si plagile cutanate ale unui bolnav contamineaza pielea sau mucoasele cailor respiratorii ale unei persoane sanatoase. Bolnavii nu sunt contagiosi decat in primele stadii de boala. Doar persoanele care traiesc in contact strans cu acestia sunt expuse riscului de imbolnavire. Contaminarea este favorizata de caldura si de conditii de igiena deficitare intalnite in numeroase tari in curs de dezvoltare.

Simptomele. Evolutia leprei e foarte lenta. Incubatia, fara nici un semn aparent, dureaza intre 1-5 ani dupa contaminare. Primele leziuni sunt reprezentate de mici pete depigmentate in general albe, de cativa milimetrii, zone unde pielea e insensibila si nu transpira. Apoi boala poate imbraca doua forme:

1)    Lepra tuberculoida. Este forma cea mai frecventa si se intalneste la persoanele avand mecanismele de aparare imunitara relativ eficace. In aceasta forma, volumul nervilor creste in special la nivelul cotului, al gambei si al gatului. Ei devin palpabili sub forma unor cordoane ingrosate, regulate, pe care le putem simti sub piele.

2)    Lepra lepromatoasa. Ea este mai grava, foarte contagioasa si se intalneste la persoanele cu imunitate deprimata datorita malnutritiei sau altor boli. Ea se manifesta prin aparitia unor umflaturi ale pielii, denumite leproame, dureroase la atingere, colorate in ros-brun. Atunci cand fata e afectata de astfel de leziuni, ea se numeste “leonina” (evocand un cap de leu). Leproamelor li se asociaza o inflamatie a nasului si a sinusurilor (rinita inflamatorie). Aceasta forma de lepra poate fi responsabila si de o infundare a cartilajelor, in special la nas.

Evolutie. Bacilul lui Hansen poate adecta ficatul si splina, in acest caz producand febra si o astenie marcata. Atunci cand boala ajunge intr-un stadiu avansat, leziunile cutanate se agraveaza, pielea se usuca si muschii se atrofiaza. Apar ulcere pe talpile picioarelor sau pe palme. Tendoanele degetelor de la  maini si de la picioare se retracta, determinand imobilizarea mainilor si mers dificil. Afectarea nervilor conduce la o pierdere a sensibilitatii. Suprainfectandu-se, leziunile pot conduce la pierderea degetelor de la maini sau de la picioare. Paralizia nervilor fetei impiedica inchiderea pleoapelor, ceea ce conduce la afectare oculare grava si mai departe la cecitate.

Diagnosticul formei tuberculoide a leprei este confirmat printr-un test cutanat (cuti-reactia lui Mitsuda). Pentru aceasta se utilizeaza lepromina, un produs continand bacili ai leprei inactivati prin caldura. Dupa o luna de la aplicarea acestui preparat pielea devine dura la locul unde s-a practicat testul cutanat, se considera ca testul e pozitiv si astfel diagnosticul e confirmat.

La persoanele suspectate de forma lepromatoasa, se preleveaza un fragment de piele (biopsie) de la nivelul leziunilor cutanate. Examenul la microscop releva in acest caz prezenta bacililor lui Hansen. Diagnosticul precoce al bolii este esential pentru a incepe rapid tratamentul, prevenind astfel aparitia mutilarilor definitive si care duc la invaliditate.

Tratamentul. Lepra se trateaza cu antibiotice denumite sulfone. De cativa ani bacilul a devenit din ce in ce mai rezistent la aceasta familie de antibiotice si in consecinta i s-au asociat alte antibiotice. Tratamentul trebuie urmat timp de cel putin 6 luni sau si mai mult in formele evaluate. Acest tratament vindeca formele incipiente fara sa lase sechele, impiedica evolutia formelor grave si intrerupe transmiterea bolii. Tratamentul poate fi utilizat  si preventive la persoanele care au fost in contact cu un bolnav de lepra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *