Din oras

Leonard Horvath, clujeanul din fruntea ORDA: "Legislatia din domeniul drepturilor de autor este lacunara si permisiva"

Clujeanul Leonard Horvath cel care avea sa castige detasat in 2012 alegerile pe Colegiul 10 Cluj a intrat in ultimii doi ani intr-un con de umbra, pana miercuri cand a fost numit oficial director al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Din calitatea sa de director ORDA, acesta a acordat primul interviu pentru Ziar de Cluj.

Ca fost director al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu, cum vedeti municipiul si judetul la ora actuala, la aproape doi ani de la plecarea din functie?

Ca o inventariere a patrimoniului la nivelul judetului Cluj, am clasat in lista monumentelor istorice peste 400 de monumente. Legat de punerea acestora in valoare, din pacate cu regret trebuie sa spun ca atat in judetul Cluj  cat si in municipiul Cluj-Napoca lumea nu intelege ce inseamna sa protejezi un monument istoric. Nu intelege valoarea pe care o are cladirea respectiva sau monumentul de for public mai exact. Pot spune ca la Oradea, de exemplu, oficialitatile au inteles mult mai bine ce inseamna cladirile de patrimoniu, iar reabilitarile s-au facut mai de calitate decat la Cluj. Atata vreme cat Primaria are gestiunea urbana a orasului ar trebui sa aiba mai multa implicare in a controla avizele pe care le da Directia de Patrimoniu a Judetului Cluj impreuna cu inspectorii de la directie.

Unul dintre cele mai mari si importante obiective clasificate ca monument istoric a fost ecartamentul mocanitei de pe Valea Ariesului. Se va putea sau nu exploata din punct de vedere turistic drumul mocanitei de la Turda la Campeni?

Inainte de a pleca de la Directia de Patrimoniu mai erau doua dosare de clasare in lucru. Printre acestea era si traseul mocanitei de pe Valea Ariesului. Abia in urma cu 2-3 luni a fost clasata mocanita, fiind astfel salvata. Un mare avantaj pe care l-ar avea acum Consiliul Judetean Cluj si cel din Alba in incercarea de a accesa de fonduri europene pentru reabilitarea si punerea in circuitul turistic al mocanitei  este ca toata documentatia de la A la Z este deja facuta. Ei trebuie doar sa scrie proiectul. Ar fi pacat daca nu s-ar incerca exploatarea mocanitei in scop turistic. Dar totul depinde de cele doua institutii sa isi doreasca acest lucru.

Care e diferenta dintre jurnalistul Horvath si omul politic Horvath?

O trecere destul de grea, dar totusi fireasca. Si acum mai am tendinte sa scriu subiecte de istorie, sunt tentante. In politica lucrurile stau cu totul altfel, cu mai multe provocari, mai multe sincope. Ca si jurnalist punctul de mandrie a fost cand am tinut mai multe zile in sir pagini nationale la cotidianul la care lucram, iar ca om politic varful de succes al carieriei a fost cand am candidat si castigat in cel mai greu colegiu din judetul Cluj mandatul de deputat, insa am pierdut la redistribuirea de la nivel national. Am ramas cu un gust amar pentru ca lumea te voteaza si isi doreste ca tu sa ii reprezinti in Parlament, apoi ramai acasa si merge cel de pe locul doi, trei.

Legat de scandalurile recente de la Cluj in care oamenii acreditati de ORDA fac verificarile in teren cu privire la respectarea drepturilor de autor. Se poate modifica legislatia?

Legislatia actuala este usor lacunara si usor permisiva in anumite chestiuni punctuale. Exista intr-adevar anumite probleme legate de colectarea taxelor de la DJ si de la diversele asociatii pe care ORDA le patroneaza. Printr-o decizie ORDA ele au dreptul de a colecta taxele. Exista o sincopa, si aici cu siguranta va fi o provocare pentru mine in timpul mandatului meu la ORDA, de a face modificari legislative legate de chestiunea aceasta. Un exemplu este daca un manelist care isi compune piesele si are dreptul asupra compozitiilor sale vine la ORDA si incaseaza o anumita suma pentru difuzare la numeroase televiziuni, atunci care mai e diferenta dintre valoare si partea financiara? Aici ma refer la clujeanul Sergiu Matei, cameraman la un post de televiziune, care a castigat pentru Romania unu premiu Emmy si nu este rasplatit pe masura. Unde este valoarea in cazul asta in raport cu manelele? Unde se compenseaza valoarea lucrarilor si drepturile de autor pe care trebuie sa le aiba fiecare?

Ce masuri veti lua in calitate de director ORDA pentru ca drepturile de autor asupra programelor IT sa fie competitive si pe plan intern, tinand cont ca la nivel mondial programatorii romani sunt in topul pietei de IT ?

Va trebui adaptata si modificata legislatia pentru a incuraja firmele de IT sa produca softuri cu o greutate mai mare pentru productia IT romaneasca, pentru ca o parte dintre programatorii romani merg si lucreaza in afara tarii si produc softuri  pentru anumite firme din strainatate. Incurajarea IT-istilor ar trebui bine ancorata cu drepturile de autor si cu termenii si conditiile a tot ce tine de ei ca programatori.

Cum comentati situatia actuala a clasei politice clujene prin prisma scandalurilor de coruptie de la nivelul consiliului Judetean Cluj?

Prea multe nu sunt de comentat justitia isi face treaba dar astia sunt politicienii pe care i-au votat clujenii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *