Diete

Lecitina (E322)

Lecitina este un amestec de substante constituit in majoritate din fosfolipide si este prezenta in toate celulele animale si vegetale, in care participa la formarea membranelor celulare. Ea intra si in constitutia lipoproteinelor, care permit transportul grasimilor si al substantelor liposolubile in organism.

 

Tot lecitina favorizeaza transportul colesterolului de la tesuturi la ficat, marind cantitatea de “colesterol bun” (HDL) prezent. Ea este si o componenta a bilei: permite emulsionarea grasimilor, introduce cu alimentele, favorizand absorbtia lor.

 

Functii

Introducerea lecitininei in organism odata cu alimentele sau cu integratorii alimentari ajuta la diminuarea colesterolului in sange (constituind un factor de prevenire si tratare a aterosclerozei), la reglarea functionalitatii ficatului si la producerea fierii; pe langa aceasta, pare sa contribuie la ameliorarea unor functii ale creierului, printre care memoria si capacitatea de invatare.

 

Surse si utilizari alimentare

Lecitina cea mai cunoscuta este cea extrasa din seminte de soia (care contin 2,5 g la 100 g de produs). Printre vegetale, alte surse sunt: orezul, lintea, mazarea, fasolea verde, varza, conopida. Printre alimentele de origine animala, sunt bogate in lecitina galbenusul de ou si ficatul.

 

Mai mult decat un integrator alimentar, lecitina este utilizata in industria alimentara ca emulsificator si poate fi identificata pe eticheta prin sigla E322. Compozitia ei chimica o face apta pentru formarea emulsiilor; permite, deci, amestecul uleiului cu apa, evitand separarea lor in acelasi aliment.

 

Prin urmare, este este necesara in productia maionezei, a margarinei, a inghetatelor industriale, a sosurilor, a conservelor de supe si ciorbe de legume si pentru multe alte alimente de uz general, carora le asigura o consistenta cremoasa.

 

Imbunatatirea memoriei

Toate membranele tuturor celulelor din organismul uman si animal contin fosfolipide cu structuri asemanatoare lecitinelor. In celulele nervoase lecitinele au insa legaturi specifice care le confera o anumita importanta in multe procese intime, cum ar fi, spre exemplu, stocarea informatiilor in memorie.

 

Lecitinele din soia si cacao sunt deseori convertibile in structuri lecitinice specifice unor neuroni din zonele constiente ale scoartei cerebrale. Astfel, s-a aratat ca atat lecitinele, cat si micile molecule de inozitoli din ele creaza structuri geometrice spatiale cu rol in acumularea punctiforma a unor sarcini electrice. In timpul gandirii, aceste sarcini electrice descarca digital impulsuri care determina o anumita organizare a fluxului de mesaje electrice. Aceste fluxuri organizate de biocurenti se pare ca reprezinta secretul complicatului mecanism al ratiunii umane. Ca urmare, se poate spune ca lecitinele vegetale ofera materialul brut de constructie a aparaturii digitale a gandirii superioare.

 

Pe langa aceste aspecte, lecitinele vegetale incluse in structura celulara faciliteaza si transmiterea mai rapida a informatiei extrase din memorie si folosite in procesele de analiza si sinteza din timpul gandirii. Aceasta crestere a vitezei de circulatie a mesajelor codificate se datoreaza realizarii unor statii-releu aflate pe suprafata unor axoni din substanta alba a creierului.Aceste structuri minuscule subcelulare reprezinta unul dintre secretele vitezei de gandire specifice mai ales operatiunilor de ratiune matematica.

 

Ajuta la slabit

Unele structuri lecitinice din soia si cacao pot conduce la scaderea stratului adipos prin efecte predominant hormonale. Astfel, s-a constatat ca unul dintre efectele principale asupra metabolismului grasimilor consta in echilibrarea colinei din moleculele de lecitine vegetale. Ritmul absorbtiei specifice colinei determina o anume stimulare a receptorilor din peretii vaselor de sange.

 

In consecinta, atat tiroida, cat si hipofiza reactioneaza in sensul cresterii secretiei de tiroxina si triiodotironina, hormon care stimuleaza hidroliza grasimilor. Pe de alta parte, unele lecitine se absorb in intregime, fara a fi desfacute in colina si inozitoli in intestine. Aceasta influenteaza, printr-un mecanism asemanator, secretia unor hormoni din hipotalamusul endocrin, o zona din creier a carei secretie controleaza glanda hipofiza.

 

Astfel, va creste secretia de TRH-RH (eliberator de tiroprotina), va creste descarcarea de tiropropina (un hormon care intensifica secretia celui mai mare dusman al obezitatii – triiodotironina, secretata de glanda tiroidala). S-a demonstrat ca aceleasi lecitine vegetale, si in special cele din din cacao, pot influenta si activitatea hormonala si de secretie a unor hormoni estrogeni atat din ovar, cat si din testicul. Acesti hormoni actioneaza mai ales in sensul subtierii taliei la ambele sexe, dar si al accentuarii unor rotunjimi specifice femeilor.

 

Asa ca, un consum regulat, timp de peste un an, de cacao cruda conduce la o talie mai subtire, dar si la contururrile curbate tipic feminine ale coapselor si feselor, atat la femei, cat si la barbati.

 

Cum puteti beneficia de lecitinele vegetale:

–    Pentru o buna absorbtie a lecitinelor vegetale este nevoie de un program regulat al meselor. Ideal este sa mancati de 3 ori pe zi, fara alte gustari pe parcursul zilei, iar la masa de pranz sa o luati intre orele 12.30 – 13,50.
–    Consumati cereale cu soia si ulei crud de soia pentru salate la toate cele trei mese.
–    Beti imediat dupa mesele de dimineata si cea de pranz 70-100 lapte caldut in care ati pus putina cacao, fara a o fierbe in lapte.
–    Pentru o mai buna si mai eficienta actiune a colinei din lecitine, dormiti in fiecare zi dupa amiaza 1-1 ½ h, intre 16-18.
–    Nu folositi lecitine din preparatele farmaceutice atata timp cat urmati o cura naturista cu soia si cacao pentru talie si inteligenta;
–    Cura de soia si ulei de soia trebuie sa dureze minimum 21 de zile si maximum 4 luni. Acest lucru este impus de cresterea treptata a eficientei de metabolizare a lecitinei.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *