Din oras

Lansare de carte cu emotie: editorul Vasile George Dancu i-a inchinat mamei sale un volum de versuri

Cand mama dispare dintre noi, amintirile se reseteaza: regreti tot ce ai facut si nu ai facut pentru ea, tot ce i-ai zis si tot ce nu i-ai zis ei, cea care merita tot ce e mai bun pe lume. In amintirea mamei sale, editorul, publicistul si managerul literar vasile George Dancu, directorul editurii Scoala Ardeleana si al Festivalului International de Carte Transilvania, a alcatuit “Universul Mama”, un volum cu versuri in care i se adreseaza. Nu e o carte obisnuita si nici lansarea nu a fost una obisnuita. 

Sala Reduta a Muzeului Etnografic a Transilvaniei a fost plina la orele pranzului, au tinut sa fie prezenti la lansarea cartii “Universul Mama” zeci de prieteni, apropiati si colaboratori ai editorului clujean.

“Nu stiam despre aplecarea colegului Vasile George Dancu pentru poezie, il stiam mai mult ca editor, un editor extraordinar care a transformat cartea de foarte multe ori intr-o opera de arta si am fost extrem de placut suprins sa parcurg aceasta carte pe care o gasesc extraordinara”, a spus Salagean. 

A urmat la microfon Irina Petras, presedinte al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). 

“Am inclus aceasta carte, si se include ea singura in categoria cartilor despre moarte. Pentru ca am scris mult despre moarte si am facut multe clasificari, atunci cand Vasile mi-a dat cartea, mi-am dat seama ca el se gaseste intr-un fel de rascruce, ca, prin urmare, fiind foarte tanar si foarte prins in activitati practice, la cat de aprig editor si conducator de evenimente internationale, el nu se putea plia anume pe ideea mortii meditate, o meditatie asupra mortii. Nu ii poate fi la indemana nici categoria poetilor care scriu ca moartea pandeste la colt. Poezia la care se poate incadra este aceea a mortii in proximitate. Moartea mamei este o intamplare in viata unui om care poate fi numita lovitura. Aceasta moarte nu poate fi depasita atunci cand este poet decat printr-o asumare, printr-o traire a tuturor fetelor mortii, prin moartea celuilalt. E vorba de momentul in care descoperi, la o varsta relativ tanara ca o parte din tine nu mai este. Fiind o tema atat de uriasa, binenteles ca riscurile erau foarte mari. Cum poti sa scrii, pur si simplu, “ma doare ca mama a murit”, fara ca aceasta fraza sa cada in patetism, sa cada in romanta, in melodrama? A gasit formula potrivita, aceea a scrisorii. E singura comunicare in care se asuma de la bun inceput absenta celuilalt. Si se poate ca aceasta absenta sa fie in continuare prezenta. Prin urmare, sa scrii o scrisoare mamei care nu mai este, e cat se poate de firesc, inseamna ca o aduci in parte in viata si poti purta cu ea un dialog. Pe de alta parte, asumi deja printr-o scrisoare distanta, departarea, absenta celuilalt. Scrisoarea catre mama e o modalitate in care Vasile G. Dancu scrie ce inseamna sa nu mai fii un fiu iubit de o mama. Dar, in acelasi timp, ce puternica poate sa fie intamplarea prin care ramai in continuare fiul care isi iubeste mama. E o carte emotionanta, e o poezie care reuseste sa devina asumabila de oricine s-a nascut dintr-o mama si oricine a simtit sau stie ca va simti durerea pierderii mamei”, a declarat scriitoarea. 

A fost evocata si capacitatea autorului de a transmite emotii.

“Ce mi-a placut foarte mult este abilitatea lui Vasile de a reconstitui din gesturi niste emotii pe care, daca ne gandim serios, nu stim cum arata. Prin niste gesturi foarte bine descrise, Vasile descrie cate un episod de e mare emotie care o descrie in cateva linii pe mama lui”, a spus si filosoful Vianu Muresan. 

A urmat la cuvant parintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene “George Cosbuc” din Bistrita Nasaud, care si-a inceput discursul marturisind ca a cunoscut-o pe eroina cartii. 

“As dori sa va spun ca imi este destul de greu sa vorbesc despre aceasta carte pentru ca e o carte pe care eu o cunosc foarte bine. Cunosc universul acestei carti, am cunoscut-o pe Gafta, pe unchiul Gheorghe, cel care m-a adus pentru prima data in Cluj, mi-a platit drumul aici, m-a adus cu trenul in acest oras si m-a prezentat episcopului Iustinian. E o carte despre care, orice as spune, nu pot sa nu vorbesc din perspectiva sentimentala. Ajungi sa vorbesti cu sufletul. Ceea ce cred ca rezolva Vasile foarte bine este faptul ca reuseste sa impace si gustul criticului literar, dar si gustul si asteptarea cititorului. Cred ca e destul de greu de ajuns la asa ceva pentru un scriitor, pentru un poet”, a rostit parintele. 

Poetul Ion Muresan si-a exprimat in stilul sau savuros admiratia pentru curajul autorului de a aborda un subiect atat de sensibil, intim si profund. Viziunea sa este exprimata foarte frumos pe coperta cartii.

“Dupa ce am citit Universul Mama de Vasile George dancu, am ramas cu senzatia coplesitoare ca am asistat la un recviem cantat de un cor de copii”, a scris poetul. 

Autorul volumului lansat le-a multumit celor din sala pentru prezenta. 

“E o carte trista.Va multumesc pentru prietenia voastra, multumim doamnei Irina Petras, ea m-a convins sa scriu aceasta carte, impreuna cu domnul Dancu de la Runc. Mie mi-a placut sa scot la lumina niste poeme. Nu am avut un scop literar. Am strans poemele de cand a plecat mama. Nu sunt un mare poet, nici macar un cititor nu sunt, pentru ca altfel n-as fi scris – se spune ca cititorii adevarati nu scriu. Mama a fost o nonconformista, si eu sunt un nonconformist. Este un parastas, nu o lansare de carte. Este felul meu de a fi alaturi de mama”, a spus Vasile George Dancu. 

Lansarea s-a incheiat cu un recital de muzică traditionala sustinut de interpretele de muzica populara Teodora si Lenuta Purja si de cantaretul in frunza Nucu Pandrea. Discursul sau, a fost, de asemenea, plin de emotie. 

“Vreau sa va spun ca eu nu stiu ce inseamna dragostea de mama, am pierdut-o prea devreme. Vasile a facut un lucru extraordinar: a scris o carte din care am inteles si eu cum poate iubi o mama”, a spus artistul, in aplauzele publicului. 

Ultimul cantec, o populara colinda traditionala romaneasca, a fost cantata intr-un suflet de toata sala. Volumul de poeme “Universul Mama” de Vasile George Dancu a vazut lumina tiparului la Casa de Editura Max Blecher. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *