Din oras

"Lagarele suferintei", o expozitie emotionanta in centrul Clujului. Campanie pentru conditii umane in institutiile pentru persoane cu dizabilitati intelectuale

67% din persoanele institutionalizate cu probleme de sanatate mintala parasesc sistemul prin deces. Este doar unul din detaliile terifiante dezvaluite in cadrul expozitie “Lagarele de langa tine” amplasate in Piata Avram Iancu in aceste zile. Imagini incredibil de triste, copilasi chinuiti, scrisorile lor catre Mos Craciun si documente si anunturi cinice emise de sistem sunt menite sa ii sensibilizeze pe clujeni sa se alature unei campanii prin care se vrea schimbarea legislatiei in ceea ce priveste monitorizarea acestor persoane. 

Totul este aranjat intr-o cusca cu gratii si fiecare imagine expusa iti taie respiratia de la prima privire: regasesti aici singuratate, izolare, mizerie si indolenta, plus chipuri triste si expresii fara de speranta.

Foto-documentarista Odeta Catana a suprins scene intalnite uzual in centrele pe care organizatorii actiunii le-au vizitat constant in ultimii 10 ani. 

 

Potrivit datelor Centrului de Resurse Juridice, 25.000 de copii si tineri din Romania traiesc inchisi in institutii pentru persoane cu dizabilitati intelectuale. 

Multe dintre institutii sunt asemenea unor lagare, unde „beneficiarii” – asa cum ii numeste sistemul pe acesti copii si tineri – au parte de conditii precare, sunt supusi abuzurilor si nu li se respecta drepturile de baza. Doar intre 2011 si 2014, 1.500 de copii si adulti cu dizabilitati au murit in „grija” statului, care intarzie sa ia masuri pentru a le oferi o viata demna si sanse egale”, atrag acestia atentia.  

Instalatia cuprinde peste 120 de imagini, expuse intre 6 si 10 iunie si are ca scop sa “aducem mai aproape de povestile de viata ale copiilor si tinerilor care nu si le pot spune singuri”.

„Dupa ce ii veti cunoaste, prin imagini, pe miile de copii si tineri pe care i-am intalnit in ultimii 10 ani, in vizitele noastre de monitorizare din centrele pentru persoanele cu dizabilitati, va invitam sa convingem impreuna autoritatile ca a venit timpul unei schimbari semnificative. 

Puteti sustine campania noastra prin semnarea petitiei „Sunt singur pe lume, cine ma apara?”, ajunsa la aproape 3.700 de semnaturi. Prin aceasta petitie, cerem politicienilor sa respecte legea si sa adopte un mecanism independent de monitorizare a institutiilor”, au precizat organizatorii.

O alta modalitate prin care clujenii pot da o mana de ajutor este trimiterea de carti postale catre factorii de decizie, “pentru a le arata ca societatea civila este solidara cu zecile de mii de copii si tineri vulnerabili, care trebuie numaidecat ajutati si protejati”.

Instalatia foto a fost conceputa special pentru acest proiect de arhitectii de la www.syaa.ro. 

„Lagarele de langa tine” este un proiect initiat de Centrul de Resurse Juridice si finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *