Editorial

Kosovo, bă? Fotbalul românesc nu există. Este afacerea unor Grupuri Infracționale Organizate, un loc în care se spală bani și orgolii

​România a remizat, scor 0-0, la Priștina, contra naționalei din Kosovo, într-un meci contând pentru preliminariile Euro 2024. Edi Iordănescu s-a arătat mulțumit de atitudinea echipei, într-un meci care era cât pe ce să se termine cu victoria echipei kosovare (în minutul 69, Celina pasează pentru Zhegrova în fața porții, iar acesta îl învinge pe Moldovan și deschide scorul în fața României; noroc că, în minutul 72, arbitrul, consultând reluările de la marginea terenului, a anulat golul pe motiv de ofsaide la Celina).

Prin urmare Edi Iordănescu este mulțumit cu jocul, cu ”sudura echipei”, scorul și alte bla-bla-uri obținute vineri de către selecționata României în duel fotbalistic cu selecționata Kosovo. Zero la zero, obținut cu Kosovo, un județ din Balcani care nu este recunoscut încă ca stat de foarte multe țări. Păi, unui zero care nu are alt merit decât că a ieșit din oul lui tac-su, cum să nu-i placă nulitatea? El, un nul, trage la nul. Problema este că o trage pe bani grei de la bugetul acestei sărmane Patrii, care nici de circul reprezentat de acest joc de maidan (cândva sport de stadioane pline) nu se mai poate bucura.

Iar ”demisie” e oricum un cuvânt care nu există în vocabularul de onoare al acestor sugători de bani publici în sinecuri din care distrug orice idee de sport. Să joci cu Pușcaș, care a greșit absolut toate intervențiile, până în minutul 85, trebuie să fii o nulitate în meserie. Ori asta este acest individ care, după cum ziceam, are un singur merit: a fost cel mai iute spermatozoid al lui tac-su.

Vorba lui Meme Stoica: ”Omul meciului a fost Horațiu Moldovan, dar mă gândesc la Pușcaș. Sunt niște chestii pe care nu le înțeleg. Ce caută băiatul ăsta la națională, ce caută la meciul ăsta, ce a căutat?”

Dar punctul pe ”i” l-a pus Florin Răducioiu, la Prima Sport: ”Jucători aproape indolenți! Băieţii ăştia nu au reuşit… Vrem mai mult. Dacă vrem să ne calificăm, trebuie să fim mult mai eficienţi. Pe mine nu mă deranja dacă am fi avut ocazii de gol, cum au avut ei, pe contraatac. Dar nu am reuşit să ieşim cu 3-4 pase din propriu teren. Este lamentabil! Inadmisibil! Nu se poate! Nu meritam să terminăm la egalitate! Kosovo a fost superioară, mai ales în repriza a doua, din aproape toate punctele de vedere: fizic, tactic, tehnic, al voinţei de luptă. Doar imprecizia, mai ales a lui Muriqi, a făcut să nu ne întoarcem fără nici măcar un punct din Kosovo. A fost o echipă a României care nu a arătat aproape nimic. O echipă a României disperată în a doua repriză, mai ales. Părea că de la un moment la altul Kosovo putea înscrie.”

Un meci penibil, al câtelea? O echip penibilă. Un selecționer penibil și moț pe acest întreg rahat numit impropriu fotbal: nulitatea de Răzvan Burleanu – un ”fătălău securist”, după cum îl descria, în 2014, Daniel Prodan.

CITEȘTE ȘI: SRI de piatră! Dîncu îl nănășeste pe Burleanu de la FRF!

CITEȘTE ȘI: FOTBAL DE BUTAFORIE CU LIDERI DE OPERETĂ. Burleanu candidează de unul singur la șefia FRF, dar se declară că e ”plin de emoție”, ”dacă iese pe locul doi?

Mediocritatea e benefică mediocrilor. Nu trebuie să facă nimic, lucrurile merg și așa, dar mediocrul câștigă o șapcă de bani nemeritați. Asta se întâmplă în România în care un individ gen ”ce-i pe mine, e și-n dulap, când mă-mbrac, zici că mă mut”, vârât în 2014 în pita mucegăită a ”fotbalului” românesc, a devenit milionar în doar un deceniu.

Obligat de o lege recent intrată în vigoare să-și depună Declarația anuală de avere, respectiv Declarația anuală de interese, Răzvan Burleanu, președintele Federației și-a publicat sumele deloc neglijabile pe care le încasează. Atât din postura de președinte al Federației Române de Fotbal, cât și pentru funcțiile pe care le ocupă la UEFA, respectiv FIFA. Burleanu face parte din Comitetul Executiv al UEFA, dar și din FIFA Council. Conform legii nr.372, care a completat legea 176 din 2010, președintele FRF, la fel ca-n cazul tuturor președinților de federații sportive, se numără acum printre persoanele obligate să-și dezvăluie veniturile. Burleanu a trebuit să se supună și, pe 14 iunie, cu o zi înaintea termenului, și-a depus declarațiile, notează We Love Sport. Concluziile sunt mai mult decât surprinzătoare.

Burleanu primește pentru funcția de președinte de la Casa Fotbalului 30.000 de lei pe lună, adică 6.000 de euro.

Veniturile acestuia de la FIFA și UEFA sunt, însă, mult mai rotunde. 30.000 de euro e suma pe care Burleanu a primit-o în ultimul an de la UEFA, în timp ce FIFA a virat în conturile românului, doar în ultimul an, aproape un sfert de milion de dolari (248.830 de dolari). Burleanu contabilizează, în total, venituri de 330.000 de euro în ultimul an. Se apropie de salariul lui Florinel Coman, care câștigă anual 360.000 de euro la FCSB, cel mai bine plătit jucător din Liga 1.

Burleanu a scris în Declarația de avere că are venituri de 420.000 de euro în bănci, 320.000 de euro venituri anuale, două terenuri intravilane, ambele începând din 2019, dar și un apartament de 116 metri pătrați în Voluntari, achiziționat în 2016.

În luna aprilie a acestui an, Răzvan Burleanu a fost singurul candidat la funcția de președinte și a câștigat al treilea mandat în fruntea fotbalului românesc. Ales prima dată în 2014, după ce Gică Popescu a fost trimis la închisoare cu o zi înainte de alegeri, Răzvan Burleanu va continua la șefia FRF până în 2026.