Reportaj

Klimt, cel mai iubit dintre motani! Cum a ajuns un pisoi din Cluj să facă tratamente experimentale cu medicamente cumpărate din străinătate

Povestea lui Klimt, un pisoi de opt luni din Cluj-Napoca, nu s-ar mai fi scris acum dacă părinții lui nu l-ar fi iubit atât de mult. Klimt a trecut prin încercări atât de grele cât nu trec alte pisici în nouă vieți. Norocosul motan s-a născut la țară, în județul Sibiu, de unde a fost adoptat, în iulie anul trecut, de Alexandru și prietena lui. Era cel mai firav dintre toți frații lui, abia se deplasa cu picioarele din spate. În scurt timp, părinții lui Klimt au aflat că pisoiul suferă de peritonită infecțioasă felină (PIF), cauzată de coronavirusul felin. Și de aici începe aventura familiei lui Klimt – tratamente dure, medicamente scumpe cumpărate din străinătate, bani împrumutați, campanie de strângere de fonduri și speranțe concretizate.

La scurt timp de la adopție, părinții lui Klimt au aflat că o soră de-a lui suferă de PIF. Din nefericire, a murit la câteva zile de la diagnostic. Preventiv, au vrut să fie siguri că pisoiul lor este bine.

„Spre finalul lunii august era stabil, se juca, era vioi. La începutul lunii octombrie, am aflat că sora lui a murit de PIF, diagnosticat post mortem. Am făcut și noi testele și din fericire au ieșit negative. Cam la două săptămâni după asta a început să facă febră, nu răspundea la antibiotice, a început să i se umfle burta, aceasta fiind simptomul principal pentru peritonită infecțioasă felină”, spune Alexandru, stăpânul lui Klimt.

Motanul a urmat un tratament cu interferon felin, dar rezultatele nu au fost foarte bune. Între timp, stăpânii motanului au aflat despre un tratament nereglementat, experimental și care e disponibil doar pe site-uri din străinătate. Cea mai mare problemă este că acest tratament nu poate fi făcut legal din cauză că producătorul nu a mers până la capăt cu promisiunea că vor obține licența și pentru uz veterinar. Astfel, poate fi cumpărat doar de pe anumite site-uri sau de la persoane fizice care la rândul lor au cumpărat de unde au putut și mai au acasă, din întâmplare, câteva fiole.

Au început să caute modalități să obțină acest tratament. În 27 noiembrie au reușit să cumpere, din București, de la o persoană fizică, primele fiole, prețul unei fiole fiind de 80 euro. La început, o fiolă era suficientă pentru cinci zile.

După primele administrări, Klimt deja începea să se simtă mai bine. În ziua a doua de tratament, burtica lui Klimt a început să scadă, iar în ziua a noua de tratament deja nu mai avea burta umflată. În ziua 26 de tratament medicii i-au făcut analize de sânge, iar markerii pentru PIF arătau ca și cum nu ar fi fost început tratamentul. Stăpânii motanului nu s-au dat bătuți. Au cumpărat varianta în pastile a acestui tratament. 990 euro au costat pastilele pentru 20 de zile de tratament. De data aceasta s-a observat o îmbunătățire a stării sale generale. Analizele făcute în ziua 45 arătau că este mai bine și că lucrurile merg în direcția bună.

Nu și-au mai permis să cumpere tablete și au trecut, din nou, pe injectabile, mai ales că injectabilele sunt sigure 100% din punct de vedere al absorbției. Acum, Klimt este în continuare pe tratament, dar stăpânilor le este tot mai greu să îi cumpere în continuare fiolele, mai ales că până acum au cheltuit deja aproape 3000 euro, o parte din bani fiind luați cu împrumut.

Pentru Klimt a fost creată și o pagină de Facebook, unde sunt postate informații despre starea lui zilnică. De asemenea, stăpânii lui adună fonduri pentru el pentru continuarea tratamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *