Reportaj

Kitsch-ul lebădos vâslește lin pe Lacul Chios

Hidrobicicletele au fost scoase de la iernat și au trecut pe la vopsitorie. Față de anii trecuți, când te puteai plimba cu bărcuțe lebede de culoare albă, anul acesta au intervenit schimbări de look. Noile lebede atrag atenția de la o poștă și îi ”ademenesc” pe mulți clujeni la o plimbare pe lac. A dat greș municipalitatea folosind atâtea culori țipătoare sau întregesc peisajul?

În prima zi a lunii aprilie, s-a dat startul plimbărilor acvatice în Parcul Central, cu 35 de hidrobiciclete și cinci bărci. Spre bucuria clujenilor, taxa de închiriere nu s-a modificat. În schimb, municipalitatea a pregătit o surpriză (pentru unii plăcută, pentru alții nu prea) și a cumpărat lebede vopsite în verde, galben, roz și roșu. Suntem singurul oraș din țară care se poate lăuda cu astfel de ambarcațiuni, am putea chiar lansa în premieră Revista Kitschurilor din Ardeal, cu bărci în cele mai kitsch-oase culori.

Clujenii se distrează însă la fel de bine și în lebedele vopsite ca și în cele care și-au “păstrat” culoarea naturală, după cum a constatat reporterul Ziar de Cluj care a povestit cu câțiva clujeni aflați în parc. 

Un bărbat aștepta pe o bancă de o oră întreagă nu ca să închirieze o lebădă, ci pentru a-și închiria o bicicletă și spune că nu e deranjat de culoarea ambarcațiunilor, ci de sistemul de Cluj Bike. Îndrăgește totuși Clujul atât de mult încât îl compară cu Viena.

“Ce are culoarea? Mai bine era să nu fie deloc? Nu mă deranjează. În sfârșit arată orașul ăsta ca și o bucățică de Viena și vreau să vă spun că alt oraș din România care să arate așa de bine ca acesta nu o să găsiți. E mult mai bine decât în altă parte. Având în vedere că marea majoritate a beneficiarilor sunt niște copii, culorile mi se par normale. Copiii trebuie să vadă culori. Sunt pentru ei, nu pentru mine. A, dacă ne pornim de la ideea că lebedele nu pot fi roz, dacă era un dinozaur ce culoare era? Ideea e să se plimbe copiii. Nu mă deranjează absolut deloc. E foarte bine că e curat. Mergeți în București și o să vă îngroziți, o să vedeți numai aurolaci și mizerie, așa că asta e cea mai mică problemă. Are Clujul destule probleme. Eu mă chinui de o oră să îmi iau o bicicletă și nu pot. Asta e o problemă. Se laudă, dar de fapt ele toate sunt blocate”, a afirmat clujeanul. 

Nemulțumirea bărbatului e întemeiată, zeci de biciclete stau în lacăt în suportul lor deoarece funcționează anevoie sistemul de închiriere a bicicletelor și în ciuda numeroaselor sesizări trimise de cetățeni, primarul încă nu le-a rezolvat problema. 

O tânără, care doar a privit anul acesta lebedele, și nu s-a plimbat cu ele spune că ambarcațiunile dau o imagine proastă Clujului. ”Sunt de părere că noile lebede aduse reprezintă un afront adus oricărui tip de artă. Fac o imagine proastă Clujului care în ultima vreme a progresat foarte mult din punct de vedere cultural. Culorile sunt prea țipătoare, și cu toate că au scopul să atragă atenția, o fac în mod negativ”, a spus tânăra.

Pentru alți clujeni, pe care i-am întâlnit în parc, noile lebede sunt frumoase și în pas cu moda. Gusturile nu se discută, e drept, iar românii se pare că acceptă destul de ușor tot ce e nou și ieșit din tipare.
”Anul trecut nu au fost. Sunt interesante. Sunt altceva”, a spus o mămică, care își plimba bebelușul prin parc. Soțul ei are o părere ușor diferită. „Sunt în pas cu moda. Dar puteau aduce și alte forme”, a precizat bărbatul. 

Un alt clujean, un bărbat de vârsta a doua, nu observă din locul în care se află lângă lac că municipalitatea a păstrat și lebedele albe și glumește că ar trebui să se facă contestație pentru că nu există hidrobiciclete de culoare albă. 
“Îmi plac lebedele mari.Nu mi se par kitsch-oase, dar albe nu sunt deloc. Trebuie să facem o contestație”, râde bărbatul.
“Sunt frumoase și plăcute. Ne bucurăm, ne veselim că le vedem. Sunt chiar foarte frumoase”, a afirmat o altă mamă, care se plimba pe malul lacului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *