In vizor

Kasdum GF Timișoara care trebuia să facă drumul cu patru benzi din Dealul Lomb a intrat în insolvență. „Povara” rămâne pe umerii Diferit, firmă prietenă cu Primăria Cluj-Napoca. Lucrările au început în urmă cu ȘASE ANI

Drumul de doar 1,6 kilometri care trebuie să asigure accesul la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM din Dealul Lomb nu este finalizat nici acum la șase ani de la începerea lucrărilor. În prima fază, alunecările de teren au cauzat întârzieri mari, iar acum intrarea în insolvență a unuia dintre constructorii din asociere a prelungit „agonia”. În urmă cu doi ani, conducerea Cluj Innovation Park (societatea care administrează CREIC și TEAM) spunea că numărul clienților care ar trebui să își desfășoare activitatea în cele două centre este mic din cauza lipsei drumului de acces.

Kasdum GF Timișoara și Diferit SRL Cluj-Napoca se ocupă de lucrările de realizare a drumului de acces cu patru benzi din Dealul Lomb. De o bună bucată de timp șantierul este abandonat. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, vineri, într-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni online că intrarea în insolvență a constructorului Kasdum GF Timișoara a cauzat oprirea lucrărilor. Acum trebuie reluate toate procedurile. Cu toate că mai sunt mulți pași de îndeplinit, conducerea Primăriei estimează că anul acesta drumul va fi gata.

„Drumul din Lomb va fi anul acesta finalizat. Suntem în etapa de obținere a expertizei pentru că firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. Am făcut undeva la 70% din această investiție. Compania fiind în insolvență va trebui să reluăm toate procedurile și să facem și expertiza ca să vedem ce lucrări au fost executate, ce mai trebuie executat și până la sfârșitul lunii aprilie vom avea gata această expertiză. Apoi putem trece la următoarea etapă. Sumele necesare finalizării acestui drum sunt cuprinse în bugetul pe 2021. Estimarea este că în acest an vom putea să finalizăm drumul. Legat de CREIC și TEAM, acolo sunt activități economice, în condiții de pandemie, ca în toate celelalte zone”, a declarat Dan Tarcea.

În 2019 și primarul Emil Boc spunea că drumul este în curs de finalizare.

“Drumul e în curs de finalizare, întabularea deja cred că a trecut sau este un proiect de hotărâre în curs de adoptare, lucrurile își urmează cursul lor firesc, nu am văzut să fie observații majore în acest caz”, afirma Boc, în urmă cu doi ani.

Kasdum GF Timișoara are doi asociați: Georgiana Rodica Mona Armulescu (99%) și Florin Gogiltan (1%). În 2019, firma avea zero cifră de afaceri și 125.000 euro pierderi. În 2018, valoarea pierderilor a fost de peste 254.000 euro, iar în 2017 a avut pierderi de aproximativ 3 milioane euro. În 2017 avea 56 de angajați, în 2018 mai avea doar 6 salariați, iar în 2019 numai 1 angajat.

Lucrările la drumul cu patru benzi au început în 2015. Contractul inițial a fost atribuit firmei Kiat, dar a fost anulat la scurt timp din cauza alunecărilor de teren. A fost organizată o nouă licitație, care a fost atribuită asocierii Kasdum GF Timișoara – Diferit SRL Cluj-Napoca în 2017. Sarcina celor două firme a fost finalizarea lucrărilor începute de Kiat, însă nu au avut sorți de izbândă deoarece, după cum era de așteptat, au apărut din nou alunecări de teren. Primăria a alocat de mai multe ori fonduri pentru stabilizarea terenului.

În raportul de activitate al Cluj Innovation Park pe 2019 scria clar că nefinalizarea drumului este un impediment major.

“Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei. Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății. Acest lucru va crea premisele necesare pentru ca exercițiul bugetar al anului viitor să fie unul pozitiv”, se preciza în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *