In vizor

Istrate Ștețco își bate joc de ITRSV Cluj-Napoca, instituția cheie pentru 4 județe. Are posturi lipsă de trei ani, dar nu acceptă transferuri și mai așteaptă până la noi angajări

Controversatul inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca își bate joc de instituția pe care o conduce după bunul plac. Asta reiese din documentele oficiale, dar și din acuzațiile care i se aduc în mod direct lui Istrate Ștețco. Ziar de Cluj vă prezintă doar o parte din abuzurile pe care un șef de instituție, numit politic, le comite, comportandu-se ca și cum ITRSV Cluj-Napoca ar fi moștenire de la părinți.  ITRSV Cluj-Napoca este instituția de control a Guvernului în teritoriu și are în monitorizare pădurile și vânătoarea din  județele Alba, Bistrița, Cluj și Maramureș.

Istrate Ștețco (foto) este inspectorul șef al ITRSV Cluj-Napoca din anul 2012. Tot de atunci, nouă angajați au plecat din instituție sub diverse pretexte. Unii s-a îmbolnăvit subit, alții au preferat să se transfere și astfel a rămas Istrate Ștețco fără oameni cheie în subordine. În acest moment instituția nu are inspector șef adjunct, dar și alte cinci funcții sunt vacante.

Radu Bodin (foto), fost șef Corp Control la ITRSV Cluj-Napoca se consideră o victimă a lui Istrate Ștețco și spune că acesta a mers prea departe cu abuzurile. Bodin a  început să aibă probleme cu Istrate Ștețco după ce i-a făcut un raport și l-a trimis ministrului Mediului, Lucia Varga, in 2013.
În raportul de patru pagini, Radu Bodin îi arăta ministrului Varga, cu lux de amănunte, tot ce se petrecea în I.T.R.S.V. Cluj-Napoca. Nu numai că nu s-a luat nicio măsura de verificare, dar Bodin nu a primit nici măcar un răspuns de la Lucia Varga.
Și treptat au început problemele pentru Radu Bodin, angajat la ITRSV Cluj-Napoca din 2007, iar din 2010 până în 2012, la venirea lui Istrate Ștețco, a ocupat funcția de șef Corp Control.

Radu Bodin s-a dus în audiență la ministru Lucia Varga, care i-a sugerat să se mute la ITRSV București.

„După acel memoriu au început și problemele pentru mine. Ștețco mi-a jurat răzbunare și și-a dus-o până la capăt, bineînțeles susținut fiind. A fost revoltat de faptul că eu am înștiințat ministerul de abuzurile pe care el le face la Cluj. Am ajuns audiență la Lucia Varga și dânsa mi-a propus să mă mut la ITRSV București. Am acceptat, în 2013, nu se putea lucra cu Istrate Ștețco la un loc, nici vorbă. Era un conflict deschis de muncă.  În București, m-au suspendat din funcție și așa sunt și acum”, ne-a povestit Radu Bodin.

Imediat după suspendarea de la ITRSV București, spune Radu Bodin, Marinescu Badea , șeful de acolo, i-ar fi propus de nenumărate ori să își dea demisia.

Între timp, la începutul anului 2014, Istrate Ștețco a fost luat sub aripa protectoare a lui  Doina Pană, noul ministru al departamentului pentru Ape și Păduri, și așa a ajuns la București, în minister, pe funcția de director la Direcția Generală de Control, unde a rămas până în iarna anului 2014.  Când a plecat la București, Ștețco și-a lăsat omul de încredere pe funcția de inspector șef. Daniel Pop este numele celui care i-a ținut lui Ștețco locul călduț până s-a întors  de la Ministerul Mediului.

În anul 2014, Radu Bodin află că la avizierul de la ITRSV Cluj  sunt scoase la concurs anumite posturi, printre care și cel pe care îl părăsise el.

Cu gândul că Istrate Ștețco este plecat în București, Bodin a cerut transferul din nou la Cluj pentru a-și ocupa funcția abandonată după propunerea ministrului Varga de a se muta în Capitală pentru a rezolva conflicul de muncă la Cluj. Numai că omul lui Ștețco, Daniel Pop, a refuzat transferul lui Bodin fără a motiva refuzul.

„Erau posturi scoase la concurs, iar eu am făcut o cerere de a mă muta din nou la Cluj. Ștețco era plecat la București, deci, lucrurile reveneau la normal. Am avut surpriza să primesc răspuns de refuz al transferului, cu toate că eu nu trebuia să mai dau concurs, trebuia doar să mă transfer. Au refuzat fără să motiveze. Eu eram în continuare suspendat. Daniel Pop este omul adus de Ștețco de la Bistrița, e omul lui și a făcut ce i s-a dictat”, mai spune Radu Bodin.

După ce au refuzat transferul lui Radu Bodin, concursul pentru postul lui a avut loc cu un singur candidat, Ionel Mărincaș  care a și câștigat funcția de șef Corp Control.

„Singurul care a participat și a câtștigat postul lăsat liber de mine, refuzat să mi-l iau înapoi, a fost Ionel Mărincaș”, ne mai spune Radu Bodin.

După episodul cu refuzul transferului, Bodin nu a acceptat îndemnurile lui Badea Marinescu, șeful ITRSV București, de a-și da demisia. Bodin a venit cu o propunere, în toamna anului 2014, prin care cerea „încetarea raportului de muncă cu acordul ambelor părți”. Au trecut luni bune de atunci și nici până azi, Radu Bodin nu a primit un răspuns afirmativ sau negativ.

„Din punct de vedere juridic eu sunt suspendat în continuare. Nu am cedat presiunilor și nu am vrut să îmi dau demisia. Am vrut ca plecarea mea să fie cu acordul ambelor părți. Am făcut  o solicitare în acest sens, dar nu am primit răspuns. Opt luni am fost suspendat până la propunerea de demisie și de atunci mai sunt șase luni”, a mai spus Radu Bodin.

Radu Bodin a făcut nenumărate sesizări și plângeri documentate, dar nimeni, niciodată nu a catadicsit să-l cerceteze pe Istrate Ștețco sau faptele la care se făcea referire.

“Am 30 de ani și deja m-am îmbolnăvit de tensiune, am fost internat în spital și de aproape un an nu știu absolut nimic despre viața mea. Nu știu dacă sunt suspendat, nu știu dacă sunt dat afară, nu știu nimic cu certitudine. Nu am fost informat de nicio măsură”, mai spune Radu Bodin.

Un raport al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj arată că în 2013, în județul nostru, hoții de lemne își fac de cap fără să poarte frica autorităților. Potrivit IPJ Cluj: “Judeţul Cluj este pe primul loc, cu cele mai multe tăieri ilegale de pădure, în nouă luni din acest an 2013, aici fiind descoperiţi ca fiind exploataţi ilegal 205.790 de metri cubi de lemn”.

Același raport, cu aceleași cifre era susținut în 2013  și de ministru Apelor Pădurii și Pisciculturii, Lucia Varga.

În acest moment, și nu se știe când va avea loc un concurs, ITRSV Cluj are șase posturi vacante: inspector șef-adjunct, trei posturi de execuție- consilier superior clasa I, grad profesional superior, un post de execuție clasa I, grad profesional principal, un post de execuție – consilier juridic clasa I – grad profesional superior.

În momentul de fața ITRSV Cluj lucrează cu un număr mic de angajați în patru județe. Potrivit organigramei, instituția trebuie să aibă cel puțin 50 de angajați, dar a ajuns să lucreze fără acești oameni de primă clasă. ITRSV Cluj-Napoca a rămas din 2013 și  fără consilier juridic. După venirea lui Ștețco la ITRSV Cluj, consilierul juridic s-a mutat la APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *