Din oras

Istorie de Cluj: Tancul stalinist din piata Avram Iancu se odihneste in Cimitirul Central

Tancul stalinist amplasat vreme de 50 de ani in Piata Avram Iancu, din Cluj-Napoca, se odihneste acum in Cimitirul Central. Monumentul a fost montat de catre genistii Armatei Rosii, la cateva saptamani dupa eliberarea Clujului, din octombrie 1944.

Monumentul din bronz a fost ridicat de genistii Armatei Rosii la putine saptamani dupa ce Frontul II Ucrainean a eliberat Clujul, in 11 octombrie 1944. Tancul din bronz a fost amplasat, vreme de 50 de ani, in spatele Catedralei Ortodoxe, in locul actualului monument dedicat Eroilor Revolutiei, iar acum pazeste 284 de morminte ale soldatilor sovietici, din  Cimitirul Central, pierduti pe frontul din jurul Clujului.

“Monumentul a fost montat in centrul Clujului, in spatele Catedralei Ortodoxe, de catre genistii sovietici, la finalul anului 1944, inceputul anului 1945. Toate monumentele pro sovietici se faceau repede atunci. Tancul din bronz a fost facut si turnat la sfarsitul anului 1944, imediat dupa 11 octombrie. Genistii mergeau in fata, ca sa deschida drumul masinariei, iar in spate puneau monumente. Dupa 1990 a fost mutat in Cimitirul Central”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, academicianul Nicolae Edroiu, seful Institutului de Istorie “George Baritiu” din Cluj-Napoca.

Istoricii clujeni arata ca e foarte dificil de stabilit cu exactitate cand a fost montat monumentul, din cauza exageratei secretomanii militare a sovieticilor. Monumentul a fost montat in mai putin de 6 luni, in perioada administratiei militare sovietice a orasului si a fost inaugurat inainte de vizita Regelui Mihai I, insotit de Petru Groza (foto) la Cluj-Napoca, din 13 martie 1945.

“Perioada administratiei militare a Ardealului de Nord a durat din octombrie 1944 pana in 13 martie 1945. In aceasta perioada s-a mentinut cu forta administratia, ca sa fim alaturi de armata sovietica pe frontul din Vest. Guvernul lui Petru Groza s-a instalat in 6 martie 1945. In 13 martie 1945 trenul regal a ajuns in gara din Cluj-Napoca, iar Regele Mihai I si Petru Groza au preluat autoritatea in Cluj. Monumentul era deja ridicat la acea data”, a adaugat profesorul Edroiu.

Oda “tancului universal” al lui Stalin, parcat in cimitir

Macheta, de 2 metri din bronz a tancului, este realizata dupa prototipul celui mai bun tanc sovietic, “tancul universal” T 34, fabricat dupa ideea lui Mihail Koshkin, in 1940, acceptata de Iosif Stalin. Simbolul armatei sovietice a fost ales pentru ca orasul Cluj a fost eliberat in mare parte datorita tancurilor sovietice, dupa cum explica istoricii din Armata Romana.

“Pentru eliberarea Clujului au luptat Divizia 4 si 93 Infanterie sovietica si corpul 104 sovietic. Se zice ca ei au avut cele mai multe tancuri. Noi, Armata a IV-a am avut un efectiv de 30 de tancuri, insa armata sovietica a venit cu grosul de la Turda spre Feleac cu 60 de tancuri. Ei au jucat un rol decisiv in eliberare”, a continuat istoricul militar, colonelul in rezerva Vasile Tutula.

Majoritatea luptelor s-au dat in jurul orasului, pentru a nu distruge cladirile.

“Frontul principal a fost pe dealurile din jurul orasului si in localitatile invecinate: la Cojocna, pe Dealul Contenit de langa CUG, in Feleac, Gheorgheni, luptele cele mai aprige s-au dat intre Buru si Gilau. Divizia I Cavalerie si Divizia a II-a au fost conduse de Iordachescu Constantin”, a comentat colonelul Tutula.

Monumentul pazeste, astazi, 284 de morminte ale soldatilor rusi, din Frontul II Ucrainean cazuti in lupta.

“In Cimitir sunt 284 de morminte ale soldatilor. I-au strans din toata zona Clujului, pe cei cazuti in lupta la Cojocna si Valcele. Majoritatea au avut grad de locotenent major si capitan, insa 60-70% dintre soldati sunt necunoscuti”, a punctat colonelul in rezerva.

Statuia a fost dedicata Frontului Ucrainean si a facut parte dintr-un ansamblu de monumente dispuse in jurul Catedralei Ortodoxe,  alaturi de Monumentul Ofiterilor Sovietici, amplasat pe actuala locatie a statuii lui Avram Iancu.

“Slava vesnica eroilor cazuti in lupta pentru libertatea si independenta Uniunii Sovietice. Frontul ucrainean Octombrie 1944, orasul Cluj”, sta inscris pe tablitele care insotesc, si astazi, monumentul.

Istoricii clujeni arata ca eliberarea orasului s-a facut gratie Frontului II Ucrainean, care la doar 5 zile dupa ocuparea orasului Turda, a patruns in Cluj, in 11 octombrie 1944.

“Armata Romana plus Frontul II au inaintat pe doua parti, dupa ce au eliberat Turda. Impreuna au atacat Clujul pe la Apahida si Racsruci, iar Batalionul de vanatori de munte pe la Gilau. Aportul important al Frontului II Ucrainean nu se poate contesta. (…) Dupa eliberarea Clujului, Frontul Ucrainean a cucerit, pana in 25 noiembrie intreaga Romanie si a ajuns la granita Ungariei, inaintand spre Berlin, prin Cehoslovacia”, a spus istoricul Vasile Lechintan.

Armata sovietica a parasit Clujul in 1959, insa monumentul a ramas in spatele Catedralei Ortodoxe pana in 1990, cand a fost mutat in Cimitirul Central.

Foto: Cluj Travel, Vechiul Cluj, arhiva Bibliotecii Judetene „Octavian Goga”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *