Rautacisme

Ionuț Vasile, ”premiat” cu încă șase luni în executivul DNA Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii l-a ”premiat” pe procurorul Ionuț Vasile, actualmente șeful DNA Cluj. În cadrul ședinței de marți, 29 martie, a Secției pentru procurori din CSM, s-a decis prelungirea delegării procurorului pentru încă șase luni. Procedura este una pe cât se poate de normală, dat fiind că șefia DNA Cluj, după pensionarea magistratului Anca Mărincean, nu are încă un titular pentru un mandat pe o durată de doi ani. Cu toate acestea, în cele șase luni de la preluarea conducerii Serviciului Teritorial Cluj al DNA, comunitatea nu a observat nicio schimbare.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcția de procuror şef al Serviciului teritorial Cluj din
cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului VASILE IONUŢ, procuror în cadrul acestei structuri specializate, începând cu data de 17.04.2022, până la ocuparea funcţiei prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)”.

Dosarele aflate în lucru la DNA Cluj par să rămână în continuare în așteptare, iar perchezițiile la persoane cercetate pentru fapte de corupție, cerute și coordonate de vreun procuror al DNA Cluj par să devin istorie antică.

Cu toate că echipa DNA Cluj a fost înlocuită în proporție de 90% cu magistrați tineri, rezultatele acestor schimbări nu sunt vizibile. Pare că procurorul Ionuț Vasile are mai multe victorii dintr-o funcție simplă (dat fiind că recent a fost condamnat la închisoare cu executare edilul din Baia Mare – Cătălin Cherecheș, cercetat și trimis în judecată de către acesta) decât în funcții manageriale.

DNA Cluj a devenit o instituție retrasă, aproape inexistentă pentru comunitatea din județul Cluj. Comunicarea instituției cu mass-media/cetățeni este la fel de inexistentă precum dosarele finalizate din ultimii doi ani.

În următoarele șase luni, Ionuț Vasile își pregătește planul de management cu care să obțină mandatul de șef al DNA Cluj cu drepturi depline, iar în ianuarie ST Cluj ar urma să prezinte încă un raport cu o activitate redusă, procurorul de la Biroul Teritorial de la Baia Mare fiind mai eficient decât echipa de la Cluj-Napoca.