PORTRET

Ionuț Cazan, vicepreședintele Invest Club, un tânăr de 22 de ani, programator și viitor om de afaceri: „Ideal e să fii unicul în domeniul tău și să faci lucrurile din pasiune sau să nu le faci deloc!”

Ionuț Cazan este, la 22 de ani, vicepreședintele Invest Club – primul club de investitori din România cu personalitate juridică, fondat la Cluj, în urmă cu un an. Ionuț nu este numai investitor, ci și programator și, cu toate că are experiență în programare, o profesie care i-ar putea asigura stabilitatea financiară, el își dorește mai mult – nu vrea să fie cel mai bun în ceea ce face, ci unicul. Astfel, a renunțat la ideea unei cariere în domeniul IT și s-a apucat de un masterat de „Administrarea afacerilor în domeniul ospitalității”, iar, în viitorul apropiat, intenționează să își deschidă  la Cluj un business inedit în acest domeniu, prin care să își dovedească originalitatea și creativitatea antreprenorială.

Un tânăr implicat în comunitate

Ionuț Cazan este originar din Bistrița. În timpul liceului (Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, specializarea Informatică), a făcut foarte mult voluntariat, atras de dorința de a evolua și de a fi implicat în lucruri diferite, pe care nu le face toată lumea:

„În acea perioadă nu era atât de popular voluntariatul și încercam să schimbăm ceva prin acțiunile noastre, care au fost foarte variate, de la ecologizări, până la activități în Consiliul Local al Tinerilor.”

După absolvirea liceului, a ales să vină la facultate la Cluj, pentru că orașul i se părea unul dintre cele mai frumoase din țară, cu cele mai bune universități. Din anul I a început să lucreze ca programator și a fost implicat în diferite proiecte (printre care, „Primul medic”, o aplicație unică în România, menită a le facilita utilizatorilor accesul la sfaturi medicale, direct de pe telefonul mobil).

Invest Club

Ionuț Cazan a început să investească pe bursă încă din liceu, inspirat de părinții săi, la rândul lor, investitori. Când a ajuns la Cluj și-a continuat și această activitate și astfel i-a cunoscut pe Tudor Irimiea și pe Adrian Parvu, împreună cu care a fondat Invest Club, un concept nou, născut din necesitatea unei organizații profesioniste prin care cei interesați de investiții să poată afla informații, să se poată consulta cu ceilalți investitori, să poată observa mai ușor oportunitățile pieței de capital. Clubul se adresează atât investitorilor avansați, cât și celor lipsiți de experiență:

„Noi vrem să ajutăm la crearea unei educații financiare și investiționale și organizăm în acest scop diferite evenimente și workshop-uri, avem întâlniri săptămânale în cadrul cărora discutăm ce se întâmplă pe piața națională și internațională, care ar fi oportunitățile de moment.

Atâta timp cât îți dorești să investești, poți să vii să te alături clubului, indiferent de experiența sau de vârsta pe care o ai. Poți începe să investești cu orice sume, nu ai nevoie de o sumă uriașă, ideea e să construiești pas cu pas și să înveți să investești banii pe care ți-i poți asuma să îi pierzi. Este important să investești cât mai devreme pentru că mai târziu o să ai mai mulți bani de investit și nu o să știi cum să faci asta; e mai bine să înveți să investești pe o sumă modestă, decât pe o sumă mare.

Pe de altă parte, noi vrem să susținem și educația financiară a tinerilor, pentru că, exceptând facultățile cu profil economic, aceasta lipsește din programa școlară.”

La ora actuală, Invest Club are în jur de 40 de membri activi și, în numai un an și o lună, a reușit să se extindă, fiind acum prezent în 4 orașe: Cluj, Târgu-Mureș, Timișoara, Suceava.

Ionuț s-a lăsat de programare pentru a deveni om de afaceri

În prezent, Ionuț s-a retras din activitatea de programare pentru a se dezvolta în domeniul de management. Pentru că aceasta este pasiunea sa, pe care vrea să o transforme într-o viitoare carieră, a început un masterat de „Administrarea afacerilor în domeniul ospitalității” la Facultatea de Business din cadrul UBB:

„Facultatea de Business mi se pare o facultate extrem de bună, foarte profesionistă, una unde se pune accent pe student, pentru că poți să te implici în foarte multe proiecte. Facultatea are legături foarte puternice cu universități din întreaga lume și este interesată de partea practică a lucrurilor – sunt organizate o grămadă de evenimente cu invitați din domeniul afacerilor. Le recomand această facultate tuturor celor care vor să facă o carieră în business!”

Ionuț Cazan și-a dorit întotdeauna să fie diferit, să facă lucruri pe care nu le face toată lumea și, pentru că „deja foarte multă lume face programare”, el se pregătește pentru a își deschide propria afacere în domeniul ospitalității:

„Cred că nu trebuie să fii cel mai bun în ceea ce faci, ideal este să fii unicul în domeniul tău și să faci lucrurile din pasiune, sau să nu le faci deloc!”

Tânărul, care se pregătește să își deschidă un business inedit, constată că în Cluj, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, există implicare în  ceea ce înseamnă sprijinirea tinerilor care vor să-și pornească propriile afaceri, însă doar din partea mediului privat și a universităților (UBB și Universitatea Tehnică), administrația locală fiind inactivă din acest punct de vedere.

„Ce ai putea face, dacă ai veni să stai 7 zile în Cluj?”

Ionuț Cazan e pasionat de turism, a călătorit deja în peste 25 de țări și a ieșit pentru prima dată din România la vârsta de 8 ani. A străbătut lumea în lung și-n lat, dar nu a fost niciodată tentat să se stabilească definitiv în afara țării:

„Ideea e să călătorești, să vezi cum poți să îți îmbunătățești calitățile și apoi să te întorci în țară, să construiești ceva aici!”

Ionuț e convins că, pentru dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, locuitorii trebuie să dea dovadă de un anumit patriotism local, consumând produsele și serviciile generate de economia locală:

„Cred că viitorul va fi antreprenoriatul local, trebuie să susținem afacerile de familie, nu importurile. Oamenii trebuie să conștientizeze că e important să cumpere produse sau servicii create de alți oameni din localitatea lor, pentru că în felul acesta își pot susține orașul, țara, și pot contribui la dezvoltarea economiei.”

Ionuț își dorește să se stabilească definitiv la Cluj, să își construiască aici un business, pentru că se simte atras de atmosfera pozitivă a acestui oraș, de tinerii și de oamenii de calitate pe care i-a cunoscut. El vrea să își deschidă aici o afacere în domeniul ospitalității, cu toate că e conștient că orașul, la ora actuală, nu este unul atractiv, din punct de vedere turistic:

„În Cluj, preponderent e turismul de business: principalul scop al turistului e o delegație sau o activitate corelată cu jobul său. Mai există turismul de festival, limitat la două evenimente majore, dar, pe de altă parte, lipsesc anumite experiențe – ce ai putea face, dacă ai veni să stai 7 zile în Cluj? La această întrebare încerc și eu să îmi răspund, ca viitor om de afaceri. De putut, s-ar putea face multe ca orașul să devină o destinație turistică: ar trebui create niște experiențe pentru oamenii care vin să viziteze Clujul – nu doar locații, ci diferite activități!”

Foto: investclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *