Din oras

Ioan Sbârciu, după demisia din Senatul UAD: „Am atât de multe proiecte. Poate și asta deranjează, că am multe proiecte. Eu nu vreau să deranjez pe nimeni”

Profesorul Ioan Sbârciu și-a dat demisia din conducerea Senatului Universității de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca. Renumitul pictor clujean, la ai săi 72 de ani, își va continua activitatea alături de doctoranzii săi, în atelierul propriu și în organizarea de noi expoziții: „Poate și asta deranjează, că am multe proiecte. Eu nu vreau să deranjez pe nimeni”, a recunoscut profesorul Ioan Sbârciu pentru Ziar de Cluj

În urmă cu un an de zile, în februarie 2020, pictorul și profesorul Ioan Sbârciu a fost ales Președinte al Senatului UAD, însă nu fără contestații și luări de poziții. 

Tinerii mă susțin foarte tare.

Nu a fost niciodată vreun conflict. Mie nu-mi plac conflictele. Dacă e armonie, da. Dacă nu, nu. 

Și dacă au nevoie de mine. Eu nu-mi doresc să fiu… 

Da, Universitatea de Artă și Design a avut parte de recunoaștere, e unde trebuie în plan internațional, la școala și pictura de la Cluj mă refer. 

Eu mă bucur și m-as bucura pentru ceea ce vor să facă, numai că trebuie să și lucrezi. 

Dacă sunt mai mult după funcții, nu prea… Funcția nu spune nimic. Mai ales când ești „șef” ești la cheremul tuturor, servitorul tuturor. 

Eu nu-mi doresc să fiu, am făcut destul, m-am dus mereu bucuros la serivicu și am venit bucuros acasă și am simțit că lumea a intrat în visul meu. Am simțit asta. 

A fost o atmosferă extraordinară. 

Eu nu vreau să încurc. 

În continuare am foarte mulți doctoranzi și vreau să mă ocup de ei, dar și atelierul: am atât de multe proiecte.

Poate și asta deranjează, că am multe proiecte. Eu nu vreau să deranjez pe nimeni.

Am susținut pe foarte mulți, care chiar și-au făcut CV-ul și i-am susținut în expoziții. 

Ce să spun acum? Nu sunt supărat pe nimeni, am ținut prea mult la școală și țin. 

Sunt unul dintre cei care merg în fiecare zi la școală. Nu știu dacă profesori de această formulă vor mai fi multă vreme. Eu merg în fiecare zi la facultate. Așa au fost profesorii mei de altădată, mai ales din Bistrița, la liceu. 

Am făcut orele gratis întotdeauna, n-am luat nici un ban, m-am dedicat total. De dimineața până seara am stat la școală. Și după-masa, și la expoziții sau în calitate de membru în tot felul de jurii. 

Eu am zis că mă retrag. Oricum, demisia era scrisă mai demult. Și am zis că ajunge cât am făcut. Mă ocup de doctoranzi atât timp cât îi mai am, căci sunt foarte buni și fac expoziții cu ei. 

Numai anul trecut am avut programate zece expoziții personale, numai că n-am mai putut să le fac, decât 2-3 colective, din cauza pandemiei. 

Altfel, tot timpul am organizat expoziții. 

Eu m-am retras. E o decizie personală. Să-i lăsăm pe alții, dacă doresc, foarte bine”, a conchis profesorul Ioan Sbârciu.

Ioan Sbârciu s-a născut în 9 aprilie 1948, la Feldru, jud. Bistriţa-Năsăud.

În 1967 a absolvit Liceul nr. 1 „Liviu Rebreanu” din Bistriţa.

În 1973 a terminat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Pictură, clasa profesorului Petre Abrudan. Deţine titlul academic de profesor universitar doctor.

Între anii 1975-2005 a înregistrat peste 30 de expoziţii personale. 

2013 – „Pădurea de cenuşă”, Muzeul de Artă Cluj;

2009 – „Syo/Atelier”, Tarohei Nakagawa, Ioan Sbârciu, Muzeul de Artă Cluj;

2007 – “Peisaj, Om si Lucru. Arta care stabileţte reguli”, împreună cu renumitul pictor german Markus Lüpertz, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal;

2007 –  „Pădurea de cenuşă”, Galeria Anaid, Bucureşti;

2006 – „Sbârciu/Pictură/2006”, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia;

2005 – „Misterul prieteniei”, împreună cu Markus Lüpertz, Muzeul de Artă Cluj

Începând din 1992, a avut expoziții la Barcelona (Spania), Stuttgart, Fulda, Rothenburg/Tauber, Nürnberg, Heidelberg , Bad Schönberg, Mannheim, Koln (Germania), Malmö (Suedia), Nantes, Paris (Franţa), New York, San Francisco (S.U.A.) Murlo, Veneţia, Macerata (Italia), Delphi (Grecia), şi în 2010 la Galeria Nakagawa, Tokio, Japonia.

Este iniţiatorul şi organizatorul multor expoziţii de grup în ţarã şi strãinãtate (Franţa, Spania, Republica Moldova, Suedia, Germania, Ungaria, Elveţia, Olanda, Belgia, Italia, SUA, Cehia, Marea Britanie). 

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. membru al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques): membru Deutscher Kunstler Baden – Württenbergş membru ELIA (Liga Europeană a Institutelor de Artă); membru asociat ICFAD (Consiliul Internaţional al Conducătorilor Şcolilor Superioare de Artă).

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: ioansbarciu/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *